Panda Free Antivirus

Panda Free Antivirus – ревю (2017)

Panda Free Antivirus е безплатна антивирусна програма от Panda, която осигурява основна защита на вашата система от вируси, използвайки облачно-базирана технология. Това ще рече, че вирусните дефиниции се съхраняват на сървър – облак. От една страна, това елиминира нуждата от обновявания на програмата, а от друга – осигурява винаги актуални вирусни дефиниции,тъй като програмата контактува с облака в реално време. Иначе казано, когато програмата засече подозрителна активност във вашия компютър, тя събира и изпраща данни до сървъра – облак за анализ. Ако анализът покаже, че това е нова заплаха, информацията се изпраща посредством облака до потребителите на този продукт.

Системни изисквания и инсталация

Операционна система: Windows 7 (32-bit или 64-bit), Windows Vista (32-bit или 64-bit), Windows XP (32-bit със SP3), Windows 8 (32-bit или 64-bit), Windows 8.1 (32-bit или 64-bit), Windows 10 (32-bit или 64-bit).
Android 4 или по-нова версия.
iOS 7 или по-нова версия
RAM: 256 MB.
Необходимо дисково пространство: 240 MB.

По време на инсталацията Panda ще ви предложи да промени началната ви страница и търсачката по подразбиране. Ако не желаете, не забравяйте да премахнете съответните отметки. След като инсталацията приключи, ще трябва да създадете свой акаунт в Panda, което реално отнема минута.

Как се представя Panda Free Antivirus на тестовете на водещи анализатори?

Със сигурност няма да е в топ три на най-добрите безплатни антивирусни програми, но въпреки това Panda Free Antivirus дава задоволителни резултати. Тестовете на актуалната версия на Panda Free Antivirus не са много, но ние ще разгледаме един от тях, който ни направи впечатление.

AV-Test Institute оценява антивирусните защити по три критерия – защита от злонамерен софтуер, влияние върху производителността на системата и използваемост (имат предвид възможността за погрешно интерпретиране на определени процеси като заплаха). Максималният брой точки по всеки от трите критерия е 6, което прави максимална оценка от 18 точки. Новата версия получава по 5.5 точки за защита и използваемост и 3.5 точки за влияние върху производителността. Това прави резултат от 13.5 точки, което не е най-добрия резултат. Този тест и по-точно оценката за производителността ни изненада, защото опитът ни с този продукт показва, че всъщност това е една от най-леките безплатни антивирусни програми, които сме ползвали.

Потребителски интерфейс

Ако в последно време е на мода потребителският интерфейс на повечето антивирусни програми да е в тъмни нюанси, както е при AVG, BitDefender и дори в последната версия на Avast!, то Panda Free предлага един доста по-нестандартен и атрактивен интерфейс. Предвид тапета, използван за фон на началния прозорец и слайд бутоните в потребителските настройки, от Panda са се опитали да хванат последните тенденции в развитието на информационните технологии и навлизането на мобилните приложения.

Като цяло потребителският интерфейс е изключително опростен, липсват прекалено многото менюта за детайлно конфигуриране, каквито са налични при други безплатни защити като Avast! и AVG AntiVirus Free. За хората, които „са скарани“ с информационните технологии със сигурност това би бил един голям плюс. Да, обаче ние, които обичаме да имаме пълен контрол върху работата на даден софтуерен продукт, ще отчетем прекалено „постните“ менюта като недостатък.

Важно е да отбележим, че Panda Free Antivirus предлага мултиезичен интерфейс, включително и български, което прави работата с програмата още по-лесна. Дори и в началото да инсталирате програмата с даден език, впоследствие винаги може да го смените от настройките.

В горната част на основния прозорец са поместени бутоните за достъп до потребителското меню, бутон за достъп до вашия акаунт в Panda, бутон за достъп до новините на Panda и бутон с форма на камбанка, който показва списък с последните предупредителни съобщения на програмата.

panda free window

Основният прозорец на програмата ни показва броя проверени файлове и бутоните „Моите продукти“ (включително добавки на Panda), „Сканиране“ (което води до страницата за сканиране) и „Антивирус“ (показва дали защитата е активирана), всичко това на фона на планински пейзаж. Разбира се не липсва и агитационно каре за надграждане на продукта с платена версия, което е нещо обичайно за безплатен продукт като този. Все пак рекламата на платената версия на Panda е ограничена до това малко каре в долната част на прозореца и не е така натрапчива, каквато е при други конкурентни продукти.

Кликвайки върху бутона Scan (Сканиране) от основния прозорец, програмата ни предлага три варианта за сканиране:

Critical areas (Крични зони) – сканира тези зони, които са най-уязвими – системната памет, текущите процеси, бисквитките и някои системни файлове на операционната система.

Full scan (Пълно сканиране) – пълно и детайлно сканиране на цялата система. Подобно сканиране отнема време, което се измерва в часове, но понякога е полезно за откриване на някои скрити заплахи.
Custom scan (Персонализирано сканиране) – сканиране на определено устройство или директория по ваш избор.

panda free scan

Може да задавате и планирани сканирания на системата в определени дни и час. Това става от бутона Antivirus (от главния прозорец ) > Scheduled scans > Add scheduled scan. При създаването на планирани сканирания може да зададете за какви заплахи да сканира, както и да въведете изключения (папки, файлове или файлови разширения), които скенерът ще пропуска при сканиране.

От карето My Protections (Моите защити) в долния десен ъгъл на основния прозорец ще видите още три бонус модула – две активни защити (USB защита и Монитор на процесите) и възможност за създаване на спасителен диск или по-точно USB флаш памет.

panda free my protections

Всъщност, това са неща, които всяка друга конкурентна антивирусна програма предлага, ето защо не бива да ги деактивирате.

USB Protection (Защита на USB) – много от вирусите поразяват всяко включено USB устройство към заразения компютър. Нещо повече, много вируси се разпространяват именно чрез заразени USB флаш памети. Ето защо този щит е много важен и задължително трябва да е активен, за да проверява всяко включено USB устройство. За да се разпространи даден вирус, той трябва автоматично да се зареди, когато USB устройството бъде включено. Възможността за „ваксиниране“ на USB устройството, която Panda Free Antivirus предлага, прави това невъзможно. Можете да настроите програмата да „ваксинира“ автоматично всяко поставено USB устройство.

Process Monitor (Монитор на процеси) – този инструмент проверява всички процеси, които се изпълняват в компютъра ви и позволява да преглеждате списъка с процеси по различни начини. Можете да видите списък на всички процеси или само на тези, които са имали достъп до интернет. Също така има опция за преглед на процесите, които Panda Free Antivirus е блокирала, както и тези, идентифицирани като средно и високо ниво на заплаха.

Panda Process Monitor All

На снимката е показан списъкът на всички изпълнени процеси. Със зелена точка са маркирани процесите, класифицирани като сигурни. С жълта точка са тези със среден риск, а с червена високорисковите (ние нямаме такива). В графа „HTTP connections“ са посочение броя на свързвания към места в мрежата.

Ако изберете определен процес ще видите пълни данни за него, включително и URL адресите, с които се е свързвал. Имате възможност да блокирате определени процеси, макар че от това няма голям смисъл, тъй като ако даден процес наистина представлява заплаха, то със сигурност ще е вече блокиран.

Rescue kit (Авариен комплект) – това е допълнителен модул, предназначен за създаване на т.нар. спасителен пакет върху USB флаш памет. По този начин върху външна памет записвате скенер, който може да използвате в случай, че вирус е поразил сериозно операционната ни система и тя не иска да зареди или функционира нормално.

Възможностите за персонализация на Panda Free Antivirus

За да влезете в панела за конфигуриране трябва да кликнете на бутона в горния ляв ъгъл на основния прозорец, след което изберете Settings (Настройки). Настройките са разделени в няколко раздела.

General (Общо) – тук се намират някои опции, свързани с цялостното представяне на програмата. Ще акцентираме върху възможността Gaming/multimedia mode (Игрален/мултимедиен режим) – режим, в който се спира показването на всички съобщения на Panda, които биха нарушили спокойствието ви докато играете игра или гледате филм на цял екран.

Ако някой ви каже, че Panda Free Antivirus обезпокоява потребителите си с постоянни pop-up прозорци с новини – това не е вярно, защото те могат да бъдат забранени с един клик. За целта деактивирайте опцията Show Panda news (Показване на Panda новини), намираща се в края на раздел General. Дори това е едно от първите неща, което трябва да направите след инсталирането на програмата. От друга страна е добре да оставите активна опцията Show relevant security news, която показва само изключително важни новини и съобщения, касаещи сигурността на потребителите. Можете да бъдете сигурни, че няма да бъдете обезпокоявани с досадни прозорци и съобщения от Panda.

disable panda news

Antivirus (Антивирусен софтуер) – това е вторият раздел от потребителските настройки. Тук са поместени всички настройки, касаещи резидентната защита, някои неща, свързани със сканирането по потребителска заявка, както и възможността за добавяне на изключения (папки, файлове и файлови разширения, които ще бъдат пропускани от скенера на Panda). Силно препоръчваме всички опции от първата група Permanent protection да са активни. По този начин ще имате сигурна защита в реално време.

Panda antivirus settings

USB Protection (Защита на USB) – вече споменахме за защитата на USB устройствата. По подразбиране и тази защита е активна, но опцията за автоматично ваксиниране на всяко устройство, свързано към USB портовете не е активна. Автоматичното ваксиниране „улавя“ всеки файл за автоматично стартиране, записан на USB устройстото, което сте включили, преди той да се е изпълнил като го предпазва от модифициране и изтриване.

Panda USB Protection settings

Process Monitor (Монитор на процеси) – това е модул, който следи всички процеси, изпълнявани на вашия компютър, включително и свързването на накои от тях с интернет. Препоръчително е този щит да е активен, както и опцията Monitor the URLs accessed by each process.

Panda Process Monitor settings

В заключение ще кажем, че Panda Free Antivirus е една безплатна антивирусна програма, чиято последна версия дава малко противоречиви резултати от тестовете. Може би резултатите на предишната бяха една идея по-добри. Програмата разполага с монитор на процесите, който следи всички процеси, особено тези, които се свързват с интернет. Разполага с USB скенер и опция за автоматично ваксиниране на USB устройствата, като последната препоръчваме да активирате, защото по подразбиране не е активна. Интерфейсът е опростен без нищо излишно, но в същото време основния прозорец изглежда доста атрактивно. Програмата работи леко, без да натоварва излишно системата, а изключвайки визуализирането на новините на Panda може да се каже, че програмата работи почти незабележимо.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *