USB флаш памет

Как да възстановим неработеща USB флаш памет

На много от вас със сигурност поне веднъж се е случвало да установите, че нямате достъп до флашката си или да откриете, че данните на нея са повредени. Обикновено при опит за достъп до USB устройството Windows показва грешка от типа „E:\ is not accessible. The file or directory is corrupted and unreadable.“ В много случаи този проблем може да струва скъпо – загубата на ценни данни, невъзможност да използвате устройството.. това мисля е достатъчно!

Ако се сблъскате с подобен проблем и получите от някъде съвет да форматирате флаш паметта – по-добре спрете! Форматирането често пъти помага да направите USB паметта отново използваема, но губите всичко, което е записано на нея. Има вариант тези данни да бъдат възстановени и флаш паметта да бъде отново използваема с „по-безболезнени“ методи.

Проблемът с недостъпната USB флаш памет може да е физическа повреда или просто логически грешки в памета. В първият случай възстановяването на данните няма да е никак проста задача. Тук говорим за хардуерен проблем в самата електроника на флаш паметта като повреден конектор, повредена платка или NAND чип. Това изисква намеса на професионалисти, което е скъпа услуга, ако тези данни са наистина важни за вас.

Във втория случай можем да ви бъдем полезни – логическите грешки в паметта могат лесно да бъдат поправени с помощта на функцията Check disk на Windows или чрез специализиран софтуер, който можете да свалите безплатно.

„Поправка“ чрез Error checking на Windows

1. Включете флаш паметта в някой от USB портовете на вашия компютър.

2. Влезте в This PC (Computer, My Computer) и проверете дали флаш паметта се вижда като устройство. След това с десен бутон на мишката извикайте контекстното меню върху нея и изберете Properties > таб Tools > бутон Check (от секция Error checking).

3. При Windows 10 ще видите опция Repair drive, ако преди това системата е открила грешка при четенето на това устройство. Ако по някаква причина не е установен проблем с паметта, опцията ще е Scan and repair drive. И двете възможности напрактика стартират една и съща проверка на устройството за грешки във файловата система и съответно опит за поправката им.

Check Repair drive

При Windows 7 и по-стари версии на операционна система Windows пътят е сходен, с тази разлика, че трябва да поставите двете отметки в малкия прозорец – Automatically fix the file system errors и Scan for and attempt recovery of bad sectors. След това стартирайте проверката с бутон Start и изчакайте докато завърши.

Check disk Windows 7

„Поправка“ чрез Command Prompt и команда chkdsk

Този метод е сходен с горния, с тази разлика, че за изпълнението му ще ви е необходим т.нар. команден прозорец (Command prompt) на Windows.

1. Отворете прозореца за изпълнение Run чрез клавишна комбинация от + R. В него изпълнете cmd за да отворите командния прозорец на Windows.

Run cmd

2. Ще се отвори Command Prompt. Изпълнете командата показана долу, като на мястото на “x” се напишете буквата, обозначаваща USB паметта.

chkdsk x: /f /r

Горната команда стартира Disk Error Checker на Check Disk Utility на Windows, която сканира и поправя логически грешки в таблицата с данни.

– параметърът /f проверява файловата система на флаш устройството;
– параметърът /r идентифицира лошите сектори и прави опит за възстановяване на информацията.

chkdsk

Докато тече проверката в никакъв случай не бива тя да бъде прекъсвана, както и да не се опитвате да отваряте или изключвате флаш паметта от порта!

3. При необходимост може да използвате вградения инструмент attrib.exe за поправка и възстановяване на файлове, които може да са били недостъпни в резултат от атака на злонамерен софтуер (вирус). Това става с изпълнение на следната команда в същия прозорец на Command prompt:

attrib -h -r -s /s /d x:\*.*

Отново на мястото на “x” изписвате буквата на USB устройството, която може да видите в My Computer (This PC).

Ако все пак установите, че е налице загуба на данни, включително и недостъпни файлове, може да използвате някои софтуерни продукти, които са предназначени за възстановяване на данни. Такива са Recuva, EaseUS, R2FD Recover и др. Ще се спрем на една от тях, която има напълно безплатна версия.

Възстановяване на данни с Recuva на Piriform

Този софтуерен инструмент може да бъде свален безплатно от страницата на Piriform. С него може да възстановите данни от USB флаш памет, карти памет, MP3 плеъри или твърд диск, използващ NTFS или FAT32 файлова система, както и изтрити от кошчето файлове.

След инсталиране на програмата може да използвате съветника на Recuva. Стъпките, през които ще преминете са следните:

1. File type – трябва да посочите вида на файловете, които ще трябва да бъдат възстановени (музика, видео, снимки, компресирани файлове, документи и др.). Тъй като флаш паметите съдържат разнородна информация, най-добре изберете първата опция – All Files.

Recuva File Type

2. File location – трябва да посочите къде се намират файловете, които искате да възстановите. Най-добре избетете възможността In a specific location, като посочите устройството (флаш паметта, която трябва да е включена в USB порта).

Recuva File Location

3. След като изберете горните параметри преминете към следващата стъпка, където можете да посочите и възможността Deep Scan (задълбочено сканиране), която ще използва всички технологични ресурси за откриване на файлове, които могат да бъдат възстановени. Изберете Start за сканиране на посоченото устройство.

Recuva Deep scan

4. След тези няколко стъпки и приключване на сканирането ще излезе списък с всички открити файлове. Тези, които са със зелен маркер и в графа State е посочена стойност Excellent ще могат да бъдат възстановени. Тези, които са с жълт/оранжев маркер и статус Poor или Very Poor вероятно ще могат да бъдат възстановени, но няма сто процентова гаранция за това. Тези с червен маркер и статус Unrecoverable не могат да бъдат възстановени.

Recuva Recovery Files

5. От списъка изберете файловете, които искате да възстановите, след което използвайте бутoна Recover.

Използването на този помощник може да бъде избегнато – за целта поставете отметка на Do not show this wizard on next startup и откажете с Cancel. По този начин, стартирайки програмата може директно да изберете устройството от падащото меню, след което да изпълните сканирането.

Recuva

В заключение

За да избегнете подобни проблеми, на първо място запомнете – винаги изключвайте правилно USB флаш паметите! За целта използвайте опцията Eject USB Flash Drive от иконката на устройството до часовника. Едва след като получите съобщение, че устройството може да бъде безопасно премахнато, извадете флашката от USB порта. Никога не препълвайте флаш паметите до пълния им капацитет и използвайте актуализиран антивирусен софтуер, който сканира всяко поставено USB устройство.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.
Статията е обновена на 20/08/2019 г.

Facebook Comments

9 thoughts on “Как да възстановим неработеща USB флаш памет”

 1. Здравейте !
  Имам следния проблем , включвам флашката в компютъра си отчита че я има но не се показва иконата , влизам в характеристиката и показва че е недостъпна какво мога са направя ?

 2. При включване на флашка Кингстън 32гб в лаптопа,се изписва че работи правилно,има записани филми но изписва грешка и не мога да ги пусна.

   1. Здравейте,

    Имам следния проблем.
    Включвам флашката към лаптопа, разпознава я без проблем показва ми, че има 37ГБ свободни от 58(води се 64ГБ) отварям я и е празна.
    Опитах сmd > chkdsk също и с Recuva но ще ми възстанови едва 5/10% от файловете.

    Има ли какво да опитам още?

    1. Здравейте! Най-простия начин за възстановяване на повредена флашка е тя да бъде форматирана. Губите цялата информация от нея, но поне има шанс да бъде използваема след това.
     Понякога обаче и форматирането бива неуспешно, когато се касае за някакъв проблем със самото устройство.
     Използването на инструмента DISKPART под Command Prompt (стартиран като администратор разбира се) помага понякога, когато обикновения бърз формат бива неуспешен. Идеята е под DISKPART да се селектира самото устройство (флашката), след това да се изчисти от всички партишъни и данни и да се създаде отново. Тук следва да подчертая, че цялата информация от USB паметта се губи!
     Ще направя урок за използването на DISKPART, защото сега виждам, че не съм качвал такъв, а е доста полезен инструмент.

     Поздрави и весели празници!

 3. Здравейте 🙂

  флашката ми е много стара 2015 г купувана от офис 1 половината долна част липсва

  имам следният проблем.

  Като включа флашката в лаптопа всичко показва се в my computer показва файловете в нея показва свойствата на usb но като опитам да отворя някоя папка забива .Не ми позволява да копирам нито да сканирам за грешки забива целият лаптоп моментално като я махна всичко е ок.Пробвах и на друг компютър същата работа

  Проблема е , че като завършвах си прехвърлих всички снимки от изпращането и бала на нея тя тогава си беше в ред тук има и снимки https://mega.nz/folder/Zh0jzS4I#s6Gm_lanGuyZcH58rXGfGw

  Ако някой ми помогне да изкарам файловете от флашката ще съм му много благодарна

  1. Видях че на слаша пише формат fat32 отваряй под линукс дали ще е убунту,минт,или някоя друга ос не е проблем докато при уиндоус осите трябва да форматирана под ntfs

   1. Какво като е под Windows , пак може да е форматирана на Fat 32 стига да е не по голяма от 32ГБ !!! за 64 ГБ флашка има exFat32 форматиране , и вече за флашки над 64 Гб е NTSF !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *