Microsoft Edge

Пет уникални възможности на Microsoft Edge

Много потребители смятат Microsoft Edge за новата версия на Internet Explorer. Всъщност това не е точно така. Microsoft Edge e напълно нов интернет браузър, за първи път представен в Windows 10. Всъщност това е браузърът по подразбиране в последната версия на Windows и в бъдеще вероятно ще замени напълно използването Internet Explorer. На пръв поглед Edge изглежда доста опростен, но всъщност има някои доста полезни функции.

1. Режим на четене за по-четлив текст

Интернет страниците в днешно време са изпъстрени с разнородно съдържание, включвайки голям брой рекламни карета, видео клипове, препратки и т.н. Все пак това е бизнес, който в голяма степен се издържа от рекламите. Да обаче, представете си, че четете новини или друг материал и между абзаците са поставени различни рекламни карета, в страничните полета рекламни банери, видео клипове и всякакви други нежелани елементи. Освен, че ви отвличат вниманието, те правят четенето трудно и затормозяващо.

От Майкрософт са помислили за това, въвеждайки функцията Reading Mode (режим на четене) в новия браузър Microsoft Edge. Функцията за Reading Mode премахва всички реклами, видеоклипове или други видове нерелевантно съдържания и показва само това, което искате да видите – текста.

Ако искате да използвате режима за четене в Microsoft Edge, трябва да кликнете на иконата Reading View (прилича на отворена книга) в горния десен ъгъл на прозореца. Когато режимът е активен, иконката ще е оцветена в синьо. Ако искате да изключите режима на четене, просто кликнете повторно върху иконката Reading View.

Microsoft Edge Reading mode

Налице е възможност за персонализиране на този режим. Кликнете с десен бутон на мишката върху съдържанието в прозореца на Edge, след като се активирали Reading View. Изберете Show or hide toolbar, за да се покаже лентата с инструменти в горната част на прозореца. За по-лесно може да използвате директно клавишна комбинация Ctrl + Shift + O.

– Page theme: можете да изберете между няколко теми (Light, Sepia и Dark) в зависимост от предпочитанията ви за цвета на текста и фона.
– Text size: може да зададете какъв да бъде размера на текста в режим Reading View.

2. Създаване на Уеб бележки и подчертаване на текст директно върху страницата

Още една уникална възможност, с която лесно можете да създавате бележки или подчертавате текст директно върху уеб страницата. Това е особено полезно ако използвате интернет за учене, писане на дипломна работа и всякакви дейности от този род. Ако преди беше необходимо да копираме текста в MS Word или пък да го разпечатаме на хартия, за да подчертаеме най-важното, то с тази възможност всичко това се обезсмисля.

Microsoft Edge Web Note

За целта кликнете на иконката, приличаща на химикалка – Make a Web Note от инструменталната лента. Появява се нова инструментална лента с няколко възможности:

Ballpoint pen – позволява да драскате и подчертавате с „химикалка“ директно върху страницата.
Highlighter – маркер за подчертаване на текст. Кликвайки с десен бутон върху мишката може да изберете цвета на маркера, както и дебелината на писеца.
Eraser – това е инструмент, с който изтривате подчертаването.
Add a note – позволява да правите уеб бележки навсякъде по страницата.
Clip – този инструмент очертава полигон върху страницата, съдържанието в който автоматично се копира. Така например ако искате да изрежете определена част от страницата и да я копирате като изображение в MS Word текстов документ или друг редактор, това е най-лесния начин.

3. Споделяне на съдържание чрез Share бутоните на Edge

Предполагам сте забелязали, че много уеб страници, включително и PCGuide.bg имат бутони за споделяне на съдържанието. От Майкрософт са преценили, че ще е полезно да направят такава възможност директно в браузъра.
За да отворите панела за споделяне, кликнете на иконата Share в горния десен ъгъл на прозореца. Отваря се панел, в който ще видите възможностите за споделяне на текущата страница, които може да варират в зависимост от инсталираните приложения (Mail, Skype, Twitter, Facebook и т.н.).

Microsoft Edge Share

4. Създаване на списък „прочети по-късно“

Това е особено полезно, когато откриете куп интересни неща в мрежата, но не разполагате с време да разгледате всички точно сега. Това е опция, подобна на т.нар. „Favorites“, но избраните страници се запазват в отделен „списък за четене“ (Reading list). Това е практично, защото в раздел „Любими“ (Favorites) обикновено добавяме пряк път към страници, които са важни за нас и се очаква да ги използваме многократно за в бъдеще. Идеята на Reading list е в него да добавяте неща, които скоро ще прочетете и след това ще ги прехвърлите в „Любими“ или ще изтриете.

За да добавите дадена уеб страница в списъка за четене, след като сте я отворили кликнете на иконката подобна на звезда (Add to favorites or reading list). Трябва да изберете дали страницата да се запази във Favorites или в Reading list. Избирате втората възможност, за да бъде включена в списъка за четене.

Microsoft Edge Reading List

Отварянето на списъка със страници за четене става чрез бутона Hub, като избирате втория таб – Reading list. Изтриването на запазени страници е елементарно – клик с десен бутон на мишката > Delete.

5. Промяна на облика на Edge с два клика

Microsoft Edge разполага с две теми – светла (Light) и тъмна (Dark). За да промените текущата тема, кликнете на иконата “Settings and more” (три хоризонтални точки), в горния десен ъгъл на прозореца на Edge, след което изберете Settings. От падащото меню Choose a theme може да изберете темата, която желаете.

Microsoft Edge Themes

По подразбиране Edge е настроен да използва тема със светли цветове, наречена просто „Light“, която честно казано не впечатлява с нищо особено. „Тъмната“ тема обръща всички цветове на 360 градуса и придава един доста по-нестандартен външен вид на браузъра.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *