Startup settings

Как да използваме Safe Mode при Windows системи

Safe Mode (в превод „безопасен режим„) е диагностичен режим на работа при операционни системи Windows, при който зареждането на драйвери и услуги е сведено до абсолютния минимум. При този режим се зарежда само най-необходимото, без допълнителни драйвери и софтуерни приложения на трети страни и разбираемо, възможностите на операционната система са ограничени. И точно тези ограничени възможности предполагат отлична среда за решаване на някои често срещани проблеми, които не могат да бъдат отстранени в нормална Windows среда като премахване на проблемни драйвери или проблемен софтуер. Safe Mode понякога е полезен и в случаите, когато вирус е поразил системата ни и операционната система не иска да зареди нормално.

При нормалното зареждане на операционната система с нея се стартират всички програми и услуги, които по подразбиране са зададени да зареждат с Windows. Зареждат се и всички инсталирани драйвери за различните устройства. В режим Safe Mode повечето от тези неща просто не се стартират и ако някое от тях ни създава проблеми лесно ще можем да го деинсталираме или преинсталираме.

Как да стартираме системата в Safe Mode („Безопасен режим“)?

1. Shift + Restart

За да стартирате Safe Mode при Windows 10 и Windows 8/8.1 е необходимо да рестартирате системата, като при избора на опция Restart задържите клавиша Shift натиснат.

Системата няма да се рестартира веднага, но ще видите меню на син фон, където трябва да изберете Troubleshoot (Отстраняване на неизправности).

Troubleshoot

След това изберете Advanced options (Разширени опции).

Advanced options

От екрана след това изберете Startup Options (Настройки за стартиране).

Startup options

В следващият прозорец ще видите списък на възможните варианти за стартиране на системата, в случай, че продължите. Натиснете бутона Restart (Рестартиране) и системата ще се рестартира.

Restart button

След рестартирането на системата ще видите екран Startup Settings (Настройки за стартиране). Изборът на опция става чрез натискане на клавиш (от 1 до 9), съответстващ на номера на опцията от менюто.

Startup settings Safe Mode

Безопасният режим (Safe Mode) може да бъде стартиран в три варианта, в зависимост от нуждите ни:

Enable Safe Mode (Безопасен режим) – това е „класическият“ safe mode режим, при който се зарежда абсолютният минимум драйвери и услуги, необходими за функционирането на Windows. Наличен е графичен Windows интерфейс, но с намалена резолюция, без налични мрежови услуги.

Enable Safe Mode with Networking (Безопасен режим с работа в мрежа) – същото като горното, но с възможност за използване на мрежови услуги. Предпочитан вариант, ако трябва да свалим драйвери или друг софтуер от интернет, както и ако трябва да обновим антивирусния си софтуер, когато под Windows това не може да стане поради някакъв проблем.

Enable Safe Mode with Command Prompt (Безопасен режим с Команден ред)– стартира safe mode, но без традиционния графичен интерфейс, а под командния ред (Command Prompt), където може да използвате команди. За изход от този режим използвайте команда exit.

В случай, че имате проблем с появата на т.нар. „син екран“ или „стоп грешка“, но при появата на същия системата мигновено се рестартира, може да използвате деветата възможност „Disable automatic restart after failure“. Тя забранява автоматичното рестартиране на системата при подобен срив. Така ще можете да прочетете съдържанието на стоп грешката преди да пристъпите към търсене на решение на проблема.

2. При по-стари версии на Windows

При Windows 7 и по-стари версии е необходимо да рестартирате системата и още при началния екран (преди да се появи логото на Windows) да натиснете F8. Ще се появи Boot меню от където трябва да изберете Safe Mode.

Startup settings Safe Mode

3. Чрез System Configuration

Има и алтернативен начин за стартиране на Safe Mode. За целта трябва да отворите прозореца Run (Изпълнение), посредством клавишна комбинация от Windows клавиш + R. В него трябва да изпълните msconfig.

Отваря се прозореца System Configuration (Системна конфигурация), където трябва да отидете на таб Boot и да поставите отметка на Safe boot.

Safe boot

Отново са налице няколко различни типа Safe Mode режим, които се задават предварително:

Minimal – нормален Safe Mode режим с графичен интерфейс и без възможност за мрежова (интернет) връзка.
Alternate shell – при този режим липсва графичен интерфейс, като всички действия се извършват през Command Prompt. Не е налична възможност за мрежова връзка.
Network – това е нормален Safe Mode режим с графичен интерфейс, при който мрежовите услуги за позволени.

След като кликнете OK ще излезе малък прозорец с две възможности – Restart (Рестартиране) и Exit without restart (Изход без рестартиране). При първата системата ще се рестартира и ще зареди в Safe Mode, докато при втората ще може да си продължите работата под Windows, а влизането в Safe Mode ще стане при следващото включване или рестартиране на компютъра от ваша страна.

И след това какво следва?

Преминавайки в Safe Mode ще забележите, че десктопът ви ще изглежда по-различно – няма да има тапет, а иконите ще са разместени заради по-ниската резолюция, в която работи този режим.

След като стартирате Windows в безопасен режим, можете да извършвате повечето от обичайните дейности по поддръжка на системата и отстраняване на неизправности. В зависимост от проблема, който искате да отстраните тези дейности могат да бъдат:

Стартиране на възстановяване на системата (System Restore)

Ако преди системата ви е работила стабилно, но в момента не, то може да използвате System Restore за връщането и в състоянието към даден минал момент. Използването на тази възможност именно под Safe Mode е препоръчително, когато в нормален Windows режим системата е нестабилна и е налице реален риск да претърпи срив по време на операцията по възстановяване.

Сканиране за злонамерен софтуер (вируси)

Понякога злонамереният софтуер, попаднал в системата може да бъде невъзможно да бъде премахнат в нормален Windows режим, защото работи във фонов режим и се намесва в работата на антивирусната програма. При горната ситуация сканирането на системата под Safe Mode често пъти дава положителен ефект. Освен това, ако сте стартирали Safe Mode with Networking може да свалите допълнителен антивирусен софтуер, който да използвате.

Деинсталиране на наскоро инсталирани драйвери и софтуер

Понякога инсталирането нови драйвери или друг софтуер може да предизвика нестабилност и сривове на системата. Може да използвате Safe Mode, за да деинсталирате тези драйвери или какъвто и да е друг софтуер, тъй като в този режим те вероятно няма да са заредени и системата ще е една идея по-стабилна.

Проверка за това, стабилна ли е системата под Safe Mode

Понякога под нормален Windows режим системата може да е нестабилна и да се срива, включително и да виждате грешки от типа „сини екрани“. Ако под Safe Mode нямате тези проблеми, то това е знак, че причината може да се крие в някои допълнителни драйвери или друг софтуер, който сте инсталирали наскоро. Същите няма да са заредени под Safe Mode и затова и проблемите няма да се проявяват в този режим. Ако и под Safe Mode системата се срива, това означава, че проблемът може да е хардуерен или по-малкото зло – Windows да се нуждае от преинсталация.

Safe Mode е специфичен режим на работа на Windows, който не е предназначен за извършване на обичайните ви дейности. Това е режим, чието използване се налага в изключителни случаи. Такъв обиновено е при наличие на проблем с операционната система, когато същата не иска за зареди или функционира нормално. Safe Mode е наличен в Windows 10, Windows 8 (8.1), Windows 7, Windows Vista, Windows XP, както и в по-стари версии на Windows.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *