Windows 7

Windows 7 на български в няколко стъпки

В настоящият материал ще разгледаме стъпка по стъпка как можете да инсталирате български езиков пакет в Windows 7. След като изпълните описаните стъпки, вашата операционна система ще има интерфейс на български език.

1. Отидете на Start > Control Panel > Region and Language > таб Keyboard and Languages.

Keyboards and languages

В прозореца са налични две карета, откъдето можете да добавяте нов метод на писане и нов езиков интерфейс. Първото нещо, което трябва да направите е от падащото меню Choose a display language да проверите какви езикови пакети са вече инсталирани. Не е изключено БГ езиковият пакет да е наличен и да трябва просто да го селектирате. Ако наистина виждате, че в менюто има български език, това означава, че не е необходимо нищо да се инсталира и може да отидете директно на последния абзац.

Между другото, тук е моментът да споменем, че ако сте вече с български интерфейс на Windows 7, но сте свикнали да работите с английски интерфейс, точно оттук може да си смените езика.

Но нека се върнем на въпроса с инсталирането на българския интерфейс в Windows 7. Ще предположим, че е инсталиран само английски езиков пакет. Тъй като идеята е да инсталирате български езиков интерфейс, изберете бутона Install/uninstall languages

2. В прозореца, който се отваря изберете Install display languages.

Install languages

3. В следващата стъпка е необходимо да изберете метода, по който ще инсталирате желания езиков пакет на Windows 7.

Launch Windows Update

Първият метод е чрез Windows Update. Избирайки Launch Windows Update ще бъдете пренасочени към центъра за обновяване на Windows 7, където системата може да извърши проверка за налични обновления, в т.ч. и езикови пакети.

Вторият метод Browse computer or network позволява потребителят ръчно да посочи предварително свален езиков пакет на локалния компютър или наличен в мрежата.

Ще се спрем на първия метод – чрез обновяване. Избираме Launch Windows Update.

4. Отваря се Windows Update, където би трябвало да е наличен бутон или линк Check for updates. Кликнете на него, за да стартира проверка за нови налични обновления. Вероятно ще се наложи да изчакате известно време, докато системата се свърже с центъра за обновяване на Microsoft и извърши проверка.

Check for updates

След като приключи, ще видите резултатите. Вие може да изберете кои обновления желаете да инсталирате, за да си спестите време в чакане. Ето защо не бързайте да избирате бутона Install updates!

5. Ъпдейтите са категоризирани в две групи според важността им за системата. Important updates са важни (критични) ъпдейти, обикновено свързани със сигурността. Optional updates са обновления, които не са от толкова ключова важност и по желание може да не се инсталират. Наличните езикови пакети са именно в категория Optional updates. В нашия случай избираме линка „40 optional updates available“ (при вас броят със сигурност няма да е точно 40).

Install optional updates

6. В следващият прозорец в лявата част трябва да е селектиран таб Optional. Необходимо е да откриете българския езиков пакет (Bulgarian Language Pack – Windows 7…), да поставите отметка и да потвърдите с OK.

Bulgarian Language Pack

Внимание! По подразбиране всички налични ъпдейти с изключителна важност (виж таб Important) са селектирани и готови за инсталиране. Ако желаете на този етап да инсталирате само езиковия пакет, е необходимо да отидете в таб Important (в ляво) и да махнете отметките от наличните ъпдейти.

7. В следващата стъпка ще се върнете към предходния екран, където обаче трябва да кликнете върху бутона Install updates.

Install updates

8. Сега системата ще свали избрания езиков пакет под формата на обновление и ще го инсталира. Когато процесът завърши, българският езиков интерфейс ще е наличен (но не и активен) и може да бъде избран.

За тази цел трябва да отидете до прозореца Region and Language от началото на процедурата (Start > Control Panel > Region and Language > таб Keyboard and Languages). В падащото меню Choose a display language трябва вече да е наличен и български език. Изберете го и потвърдете промените.

изберете български

9. След това ще видите малък прозорец със съобщение, че трябва да излезете от акаунта си, за да може промените да влязат в сила. Българският езиков интерфейс на Windows 7 ще е активен при следващото влизане с вашия потребителски акаунт в системата. Изберете Log off now, след което ще трябва да се логнете отново.

Log off now

Поздравления! Вече имате Windows 7 на български!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Windows 7 на български в няколко стъпки”

  1. Сърдечно благодаря! Спестихте ми нерви и време и пари!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *