Премахване на парола за вписване

Как да разрешим автоматичното влизане без парола в Windows 10

По подразбиране Windows 10 изисква въвеждане на парола или PIN за вход в използвания от вас потребителски акаунт. Това е обичайна мярка за повишаване на сигурността, гарантираща, че само вие ще имате достъп до устройството и акаунтът ви.

Много потребители не желаят да използват тази възможност и търсят начин да „прескочат“ използването на парола.

При по-старите версии на Windows 10 (разбирайте до версия 1909 вкл.) конфигурирането на възможността за влизане без парола в потребителския акаунт бе лесна задача. Необходимо бе просто да се изпълни netplwiz в прозореца Run (Изпълнение) и да се премахне отметката от Users must enter a user name and password to use this computer (Потребителите трябва да въведат име и парола, за да използват компютъра).

Виж Как да се вписваме в Windows 10 без парола

Майкрософт направиха някои промени в тази насока с пускането на Windows 10 версия 2004 (актуализацията от май 2020). При изпълнение на netplwiz въпросната отметка вече липсва в прозореца и посочения горе метод при повечето потребители на практика не е възможен.

Търсейки информация в мрежата за начин за справяне с този проблем, попаднахме на един интересен алтернативен метод. Той е изпълним чрез създаване на някои допълнителни стойности през редактора на системния регистър (Registry Editor). Това гарантира, че при включване на компютъра Windows 10 ще се вписва автоматично, незавимо, че акаунтът ви е защитен с парола.

Разрешаване на автоматичното вписване в Windows 10

Преди да пристъпим към конкретните стъпки следва да направим две важни уточнения. Първо, забраната на паролата за вписване в използвания акаунт не е препоръчителна стъпка, особено ако до компютъра ви имат достъп и други хора.

На следващо място, показаните по-долу стъпки са свързани с модифициране на системния регистър на Windows. Това означава, че всяка неправилно изпълнена промяна може да доведе до проблеми с операционната система.

Показания начин за разрешаването на автоматичното влизане без парола е изпитан на Windows 10 (версия 2004, 20H2 и 21H1) и работи без проблем. Следвайте внимателно инструкциите, а именно:

1. Стартирайте инструмента за редакция на системния регистър (Registry Editor). Това става най-лесно чрез изпълнение на regedit през прозореца Run (Изпълнение) или чрез използване на формата за търсене в таскбара:

regedit

2. В Registry Editor достигнете до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon

3. От тук насетне следва да се създадат и/или модифицират следните стойности в регистъра:

AutoAdminLogon
DefaultUserName
DefaultPassword

Обърнете внимание дали тези три стойности в посочния ключ на регистъра не са вече налични! В случай, че липсват следва да бъдат създадени и модифицирани със съответните данни (точка 4 и 5).

4. Добавянето на нова стойност на низ в системния регистър става по следния начин: от прозореца на Registry Editor изберете меню Edit > New > String Value. Въведете точното наименование на стойността (примерно DefaultUserName) и потвърдете с OK.

New String Value

5. Редактирайте последователно всяка една от тези три стойности. Модифицирането става с двоен клик върху съответния низ или чрез клик с десен бутон и избор на опция Modify. Трябва да въведете следните данни на стойностите:

AutoAdminLogon 1

AutoAdminLogon – въведете стойност 1, за да разрешите автоматичното вписване.

DefaultUserName – въведете точното наименование на използвания акаунт (AutoAdminLogon разчита на запис в DefaultUserName). Ако използвате акаунт в Microsoft, то може да въведете имейл адреса, с който е регистриран профила.

DefaultPassword – въведете като стойност паролата (не PIN кода) на използвания акаунт за автоматичен логин.

6. В крайна сметка трябва да са налични тези три стойности, както и да са въведени необходимите в тях данни:

AutoAdminLogon

След „събуждане“ Windows 10 отново иска парола?!

Ако след събуждане Windows 10 продължава да ви иска парола, то изпълнете следните стъпки.

1. Влезте в Start > Settings > Accounts (Старт > Настройки > Потребителски акаунти).
2. Изберете раздел Sign-in options (Опции за вписване).
3. В секция Require sign-in изберете Never (Никога).

Виж Как да премахнем паролата за вписване след „събуждане“ на компютъра

Няколко важни неща, които трябва да знаете за автоматичното влизане без парола

  • Ако сте се присъединили към компютъра към домейн, трябва да добавите стойността DefaultDomain (по начина описан горе) и за данни на стойността трябва да бъде зададено изцяло квалифицираното име на на домейна.
  • За да заобиколите процеса на AutoAdminLogon и да влезете като друг потребител, натиснете и задръжте клавиша SHIFT, след като излезете или след рестарт на Windows.
  • Тази промяна в системния регистър не работи, ако стойността за влизане е дефинирана на сървъра, чрез обект с групови правила (GPO) или по местна политика.
  • Описаните стъпки в настоящото ръководство не изтриват паролата на акаунта ви в Windows 10. Разрешаването на AutoAdminLogon просто „заобикаля“ изискването за въвеждане на парола при включване на компютъра.

 

Актуализиран материал, публикуван на 25.10.2020 г.
© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да разрешим автоматичното влизане без парола в Windows 10”

  1. Работи без грешка.БЛАГОДАРЯ.
    Имам един въпрос : На някои системи на Windows 10 след инсталация на Autocad 2010 компютъра увисва и не мога да деинсталирам Acad,a да преинсталирам Windows-a . На една от системите , но не си спомням на коя този ефект на се проявява. Влизайки в Taskmanager виждам че експлоръра е изключен. Как може да се избегне този проблем? Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *