Windows 10 Lock screen

Как да се вписваме в Windows 10 без парола

Изискването на парола при вписване във вашия акаунт в Windows 10 е полезна възможност за защита на вашето „лично пространство“ в случите, когато до компютъра ви имат достъп и други хора. Въвеждането на парола след всяко включване или рестарт на системата става досадно, особено ако няма какво и от кого да криете. Освен това, със сигурност зареждането на Windows 10 без парола за вход би било една идея по-бързо.

В настоящият материал ще ви покажем как с няколко клика да забраните изискването на парола в т.нар. „lock screen“ при вписване в Windows 10.

Преди да преминем към същността ще споменем, че въвеждането на сигурна парола на администраторския акаунт още при инсталацията на Windows 10 е ключов момент от гледна точка на сигурността. Много потребители прибягват до въвеждане на съвсем елементарна парола, за да им бъде в последствие лесно въвеждането ѝ. Вместо това, по-добрият вариант е да бъде въведена сигурна парола и след това да бъде деактивирано изискването потребителите да въвеждат име и парола при логване. Това става буквално за секунди по следния начин:

1. Под Windows стартирайте Run прозореца (изпълнение), като използвате клавишна комбинация от Win buton + R. В полето за изпълнение напишете netplwiz и потвърдете:

Run netplwiz

Алтернативен вариант за стартиране на Run е от т.нар. „скрито старт меню“, което може да отворите, кликвайки с десен бутон на мишката върху старт менюто на Windows 10.

2. Отваря се прозорецът User Accounts (Потребителски акаунти). В нашия случай имаме наличен един локален акаунт, който е администратор. Нужно е да премахнете отметката от Users must enter a user name and passwords to use this computer (Потребителите трябва да въведат име и парола, за да използват компютъра). След това потвърдете промените.

Прозорец User Accounts

3. Ще излезе допълнителен прозорец, в който ще трябва да въведете паролата на текущия потребител, за който правите промените. Това е стъпка, свързана със сигурността – нормално е подобни промени да могат да правят само потребители, имащи права върху акаунта.

Automatically Sign in

Въведете паролата, след това въведете същата повторно и потвърдете. Това е!

С този метод не изтривате паролата на вашия потребителски акаунт. Просто деактивирате възможността Windows 10 да ви изисква парола при всяко включване на устройството (не и след събуждането му). Така ще имате по-бърз достъп до вашия работен плот след включване или рестарт на системата.

Как да премахнем паролата за вписване след „събуждане“ на компютъра

Ако прилагате горния метод на вашия служебен компютър или лаптоп, уверете се, че организацията (фирма или учреждение), в която работите няма изискване за задължително използване на парола за достъп.

Активиране на възможността Windows да изисква въвеждане на парола при вписване става в аналогичен ред.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

3 thoughts on “Как да се вписваме в Windows 10 без парола”

    1. Здравейте!

      От версия 20H1 (2004) на Windows 10 тази отметка е премахната от страна на Майкрософт. От друга страна обаче, има начин през системния регистър да се заобиколи изискването за парола. Вижте този материал – https://pcguide.bg/kak-da-razreshim-avtomatichnoto-vlizane-v-windows-10/

      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *