Премахване на парола за вписване

Как да премахнем паролата за вписване след „събуждане“ на компютъра

Преди време в PCGuide.bg бяхме публикували материал Как да се вписваме в Windows 10 без парола. Тук следва да направим едно уточнение: разгледаният вече метод работи в случаите, когато включвате компютъра си, но не и след като го отключите, примерно при „събуждане“ на устройството.

При излизане на системата от режим на заспиване, Windows 10 по подразбиране е конфигуриран да изисква парола за вписване в акаунта. Това е добро решение за повишаване на сигурността, когато до компютъра ви имат достъп и други лица, например в службата.

Когато става дума за вашия личен компютър, изискването за въвеждане на парола след всяко отключване на устройството понякога е досадно. Ето защо в този материал ще ви демонстрираме няколко метода за премахване на изискването за въвеждане на парола за вписване в акаунта след излизане от режим на „заспиване“.

Премахване на вписването с парола от настройките на Windows 10

Най-лесният начин да пропуснете въвеждане на парола за вписване след „събуждане“ на компютъра е чрез забрана на функцията Require sign-in от приложението Settings (Настройки).

1. Влезте в меню Старт Start > Settings Settings (Старт Старт > Settings Настройки).

Start Settings

2. Изберете Accounts (Акаунти).

Accounts

3. От лявата част на прозореца изберете раздел Sign-in options (Опции за вписване).

4. От секция Require sign-in изберете Never (Никога).

Sign-in options Require sign-in

След така направените настройки вече Windows 10 няма да изисква парола след „събуждане“. Все пак, ако пожелаете да върнете въвеждането на парола при отключване на устройството повторете същите стъпки, но в точка 4 изберете опция When PC wakes up from sleep.

Този метод е най-лесния за изпълнение, но има един недостатък. При потребители, използващи преносими компютри, той не позволява индивидуално задаване на настройките при използване на батерия и при използване на зарядно. Ако попадате в тази група, обърнете внимание на следващите два метода.

Премахване на вписването с парола през Group Policy на Windows 10

Този метод е приложим при Windows 10 Pro и Windows 10 Enterprise. Нещо повече, ако използвате лаптоп, този вариант позволява да задавате индивидуална конфигурация по отношение изискването на парола, когато устройството е на батерия и когато е включено в захранването.

1. Стартирайте прозореца Run (Изпълнение) чрез клавишна комбинация от Старт + R. В него изпълнете gpedit.msc, както е показано на изображението.

gpedit

2. Ще се отвори редактора Local Group Policy Editor. От левия панел на прозореца навигирайте до следния път:

Computer Configuration > Administrative Templates > System > Power Management > Sleep Settings

3. В десния панел на прозореца би трябвало да са налични опциите Require a password when a computer wakes (on battery) и Require a password when a computer wakes (Plugged in). Първата указва дали да се изисква парола при събуждане, когато лаптопа е на батерия, а втората, когато е включен в ел. захранването.

Require a password when a computer wakes

4. С двоен клик отворете всяка една от тях и от прозореца изберете Disabled, за да я забраните. Запазете промените с Apply и след това с OK.

Disabled

Изпълнението на горните стъпки ще забрани изискването на парола след излизане от режим на заспиване и ще пропуска показването на т.нар. lock screen.

Премахване на вписването с парола през Command Prompt на Windows 10

Това е един допълнителен метод, предназначен основно за преносими компютри с Windows 10 Home. Причината е, че Home-версията на тази операционна система не поддържа Group Policy и вторият метод е практически неприложим при нея.

Ето защо, ако желаете да забраните изискването на парола при „събуждане“, когато лаптопът се захванва от батерия, или когато е включен в контакта, можете да използвате командния прозорец – Command Prompt.

1. Влезте в Command Prompt като администратор. Най-лесно това става като във формата за търсене до менюто Start потърсите cmd, кликнете с десен бутон върху Command Prompt (Команден прозорец) и изберете Run as administrator (Изпълнявай като администратор).

cmd Run as administrator

Внимание: Ще видите прозорец на User Account Control (Управление на потребителските акаунти), от който трябва да отговорите с Yes (Да).

2. Изпълнете следната команда, за да забраните изискването на парола за вход, когато устройството използва батерия:

powercfg /SETDCVALUEINDEX SCHEME_CURRENT SUB_NONE CONSOLELOCK 0

3. Изпълнете следната команда, за да забраните изискването на парола за вход, когато устройството е включено в ел. захранването:

powercfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT SUB_NONE CONSOLELOCK 0

command prompt

Връщането на настройките по подразбиране (т.е. да изисква парола) става със същите команди, но със задаване на стойност 1, вместо 0. В този случай командите биха изглеждали така:

powercfg /SETDCVALUEINDEX SCHEME_CURRENT SUB_NONE CONSOLELOCK 1
powercfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT SUB_NONE CONSOLELOCK 1

Следва да се отбележи, че с горните методи не изтривате паролата, зададена за вашия локален потребителски акаунт, а просто забранявате на Windows да изисква парола при вписване в системата след събуждане на компютъра. Нещо повече, посочените методи пропускат изискването за парола и при излизане на устройството от режим на хибернация!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *