Media Creation Tool

Създаване на инсталационна USB флаш памет за Windows 10 с Media Creation Tool

В настоящият материал ще ви запознаем с един инструмент от Microsoft, наречен Media Creation Tool. Това е малка програма, с помощта на която може да създадете инсталационнa USB флаш памет за инсталиране на Windows 10.

Какво трябва да знаем за Media Creation Tool

Първото и най-важно нещо е, че това е официален инструмент на Microsoft. Той сваля напълно легално копие на Windows от сървърите на компанията, което може да бъде използвано за надстройване на текущата версия на Windows или за запис на инсталацията върху флаш памет или DVD.

Под „легално копие“ имаме предвид дисков образ за инсталация на Windows 10, за който е сигурно, че не съдържа неофициални модификации или допълнителен софтуер.

Какво ще ви е необходимо:

  • Празна USB флаш памет с капацитет поне 8GB;
  • Стабилна интернет връзка;
  • Няколко гигабайта свободно пространство на твърдия диск, за да може да бъде свалена инсталацията на Windows.

Актуалната версия на приложението не се различава от тази, която разгледахме преди, с изключение на това, че интерфейса е вече на бял, вместо на лилав фон.

Създаване на инсталционна флаш памет за Windows 10 – стъпка по стъпка

Като за начало трябва да свалите Media Creation Tool от официалната страница на Microsoft на адрес: https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10 и да поставите флаш паметта в някой от USB портовете. След това просто следвайте показаните стъпки:

1. Стартирайте приложението от вече сваления файл. В началото трябва да се съгласите с лицензното споразумение с бутон Accept.

Лиценз на Microsoft

2. Във втория екран изберете Create installation media (USB flash drive, DVD or ISO file) for another PC. По този начин приложението ще свали избраната версия на Windows 10 от сървър на Microsoft и ще го запише на избрания външен носител.

Media Creation Tool Create installation media

Само ще споменем, че първата опция “Upgrade this PC now” автоматично сваля актуална версия на Windows 10 и надгражда съществуващата инсталация, ако тя e Windows 7/8/8.1/10 и е съвместима за надграждане (upgrade) със свалената версия.

3. В следващата стъпка имате възможност да изберете езиковия пакет, версията и архитектурата (32 или 64 битова ОС) на Windows 10 или да изберете препоръчите версия и език за този компютър.

Избор на версия и език на Windows 10

По подразбиране би трябвало да е избрана опцията Use the recommended options for this PC. Тя позволява приложението автоматично да избере препоръчителните версия и език за този компютър (обикновено са сходни с настоящата версия).

Все пак, ако желаете да изтеглите дисков образ на различна версия или просто версия на друг език, премахнете отметката Use the recommended options for this PC и посочете желаните предпочитания. Не забравяйте, че те трябва да са съобразени със закупения от вас лиценз за Windows 10, ако имате такъв!

4. В следващата стъпка трябва да изберете на какъв носител на данни да бъде качена инсталацията. Изберете USB flash drive в случай, че искате да създадете инсталационна USB флашка.

USB flash drive или ISO file

От друга страна, ако изберете ISO file, приложението ще изтегли дисков образ с Windows във формат .iso. Този образ след това може да бъде записан на DVD диск с подходящ за целта софтуер.

5. В следващата стъпка изберете USB флаш устройството, върху което ще запишете инсталацията (трябва предварително флашката да е включена).

Избор на флаш памет

Внимание: Ако до настоящия етап не сте поставили флаш памет в някой от USB портовете, ще видите екран със съобщение, че не е открито налично USB устройство – We can’t find a USB flash drive. При тази ситуация е необходимо да поставите флаш памет и да опресните списъка с опцията Refresh drive list.

Посочете вашата флаш памет и продължете напред с Next.

6. За следващия етап ще е необходимо да се въоражите с малко търпение, докато бъде свалена избраната версия на Windows 10 от сървърите на Microsoft. Разбира се, необходимо е да имате интернет връзка, като препоръчваме да изключите всякакви приложения (като торент клиенти и други подобни програми), които биха забавили трансфера.

Downloading Windows 10

7. След като изтеглянето приключи Media Creation Tool автоматично ще премине към запис на инсталацията върху флаш паметта. Това също отнема известно време, така че имайте още малко търпение.

Creating Windows 10 media

8. След като горните процедури приключат ще видите финалния екран, който ви казва, че USB устройството е готово. Кликнете на Finish, за да финализирате операцията.

Your USB flash drive is ready

С това процедурата по създаване на USB памет за инсталиране на Windows 10 приключи! Сега можете да използвате създадената флашка за инсталиране на тази операционна система на всеки един компютър.

Важно е да уточним, че не бива да модифицирате информацията, записана на паметта – в т.ч. да триете съществуващи или да записвате други файлове. В противен случай може да повредите Windows инсталацията! Ако желаете да използвате тази флашка отново като носител на данни за различни ваши лични файлове, просто я форматирайте!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.
Обновен материал, публикуван на 28.07.2017 г.

Facebook Comments

5 thoughts on “Създаване на инсталационна USB флаш памет за Windows 10 с Media Creation Tool”

  1. Благодаря! Проблем при инсталиране е, че автоматично ми изтегля версията EDUCATION и не мога да инсталирам без учебен акаунт. Как мога да го избегна?

    1. Здравейте! Тези дни ще направя материал за този проблем. Получава се така, защото вашата операционна система е фабрично инсталирана с ключ за определена версия, който е кодиран в BIOS-са на дънната платка. Инсталацията автоматично разпознава това. Коригира се лесно! Просто се добавя един файл ei.cfg в директория sources на инсталационната флашка, който съдържа кратък код.

  2. Благодаря, че споделихте тези съвети. Беше много лесно .
    Всичко добро!

  3. Благодаря – просто и ясно без излишни IT абракадабри характерни за дървените философи в IT бранша. Така се обяснява. Хубав ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *