Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus – ревю (2018)

Avira Free Antivirus е безплатна антивирусна програма на немския софтуерен гигант Avira Operations. Името Avira вероятно е познато на повечето потребители, тъй като повече от десетилетие продуктите на компанията са сред водещите в областта на антивирусната защита.

Avira Free Antivirus използва базовия антивирусен енджин на платената (Pro) версия за защита в реално време от вируси и друг злонамерен софтуер, но е лишена от допълнителни модули като уеб и имейл защита. Avira е разработила и облачно-базиран механизъм за отркиване на нови заплахи: при идентифициране на съмнителен файл, в реално време отпечатък от същия се изпраща до облака за анализ, след което се връща обратна информация до нашето устройство.

Инсталация

Ще кажем няколко думи за инсталацията на този продукт под Windows. Инсталаторът може да бъде свален от сайта на компанията (www.avira.com), меню Free > Antivirus > Windows. Инсталационният пакет е едва 5.2MB, тъй като повечето от нещата се свалят онлайн по време на процедурата по инсталиране на Avira. В самата инсталация нямаше нищо специфично, дори не ни бе изискана регистрация или активиране на лиценз.

Все пак, след инсталацията продуктът може да бъде регистриран от изнесения в началния прозорец бутон Register. Регистрацията не е задължителна стъпка след инсталирането на Avira Free, както е например при Panda или Adaware и винаги може да бъде изпълнена на по-късен етап.

Първи впечатления

Иконката на Avira е същата, каквато беше и преди десет години, неслучайно все още много потребители наричат този продукт „чадъра“ (логото и иконката са с чадърче). Иконката на антивирусния модул обаче е променена, изобразявайки щит. Интерфейсът е частично променен, но него ще разгледаме в отделен параграф. Програмата, както и скенерът използват повече системни ресурси, спрямо предния продукт, който разгледахме – Adaware Antivirus Free. Това обикновено се разглежда като недостатък, но не и в случаите, когато е компенсирано от по-добър алгоритъм за откриване на заплахи. Възможностите за потребителска персонализация са добри. Може да се създават планирани сканирания, да се добавят изключения, но не откриваме възможност за т.нар. „игрален“ или „тих“ режим, при който не се показват известия.

Преглед на продукта

Потребителски интерфейс

Нещото, което винаги прави първо впечатление в даден софтуерен продукт е потребителският интерфейс. Потребителският интерфейс на Avira Free е освежен, като идеята вероятно е била да бъде изкоренен класическия му вид от миналото. Само някои от прозорците, или по-точно подпрозорците са запазили частично стария си „традиционен“ стил.

Отваряйки програмата се отваря началният прозорец на Avira, който не ни насочва директно към антивирусния модул, а служи по-скоро за навигация между различните приложения на Avira. При пълнофункционалната платена версия това има смисъл – налични са повече модули и инструменти. При безплатната обаче е излишно, тъй като е наличен само един действащ модул – Antivirus.

Avira - This Computer

Началният прозорец е разделен на три таба (страници) – This Computer, My Devices и Licenses. Първият таб This Computer (виж горното изображение) отразява статуса на системата, който при активна защита в реално време трябва да е „Protected“. По-надолу са поместени препратки към всички модули и приложения на Avira – наличните се отварят с един клик, е тези които ги нямаме можем да инсталираме също с един клик. Наличието на тези допълнителни екстри не е никак лошо нещо, но в случая изместват фокуса на потребителя от основния модул – модула за защита от вируси.

За да отворим прозорецът на антивирусната защита, от началния екран избираме първия модул – Antivirus. Екранът, който виждаме условно ще наричаме „основен прозорец“ – де-факто това е прозорецът на Avira Antivirus Free, от който можем да сканираме или конфигурираме защитата. Както виждате от екрана на статуса, само първият модул (Real-Time Protection) е активен, а останалите са налични в платената версия:

Avira Free Antivirus - Status

В лявата част е разположено вертикално модулно меню с няколко секции:

Status – показва ни състоянието на защитата, в т.ч. активните модули за сигурност. Изнесен е бутон за бързо сканиране на системата (виж горното изображение).
Scan – стартиране на сканиране или планиране на такова. Наличните опции за сканиране ще разгледаме след малко.
Modules – показва наличните модули за сигурност и тези, които можем да използваме, ако надградим до платената версия.
Quarantine – показва файловете поставени под карантина с възможност за възстановяването или изтриването им.
Activity – показва хронологията на всички събития, свързани с Avira Antivirus Free – сканирания, идетифицирани заплахи, обновявания и др.

Конфигурирането на Avira Antivirus Free става от малкия бутон в долния ляв ъгъл, наподобяващ зъбно колело. Възможностите за конфигуриране на защитата са сравнително разширени – не толкова, колкото при Avast или AVG, но важните неща ги има.

Няма как да не отбележим наличието на реклами и бутони за надграждане на Avira до платена версия. Рекламите, особено когато са под формата на нотификации винаги правят лошо впечатление на потребителите. При безплатните антивирусни програми те са нещо обичайно или в най-добрия случай са заменени с бутони за надграждане. В нашия случай още на втория ден до часовника се появи реклама на един от инструментите за оптимизация на Avira. При опит тази нотификация да бъде забранена, вариантите бяха два – тя да не се показва в следващите 24 или 48 часа. Опцията за забрана на подобен тип pop-up съобщения е налична само в платената версия на Avira, което ще отбележим като минус за безплатната.

Notification Settings

Другото нещо, което ни подразни е препратката към приложението за смартфони на Avira в Google Play и App Store, която заема значително пространство в иначе малкия прозорец на антивирусния модул.

Сканиране

За стартиране на сканиране е необходимо да изберем секция Scan от менюто в основния прозорец на антивирусния модул.

Scan

Както при повечето антивирусни програми, при Avira имаме четири възможности:

Full scan – това е пълно сканиране на цялата система. Може да отнеме много време (няколко часа) в зависимост от количеството информация.
Quick scan – бързо сканиране, което проверява само най-уязвимите зони на системата.
Custom scan – това е потребителско сканиране по зададени от нас параметри. Всъщност, в програмата са налични различни „шаблони“ за потребителско сканиране: сканиране на активните процеси, сканиране на локалните дискове, сканиране на преносимите устройства, сканиране за руткитове, сканиране на „Моите документи“ и др. Паралелно с това може да създадем и допълнителен шаблон – примерно, сканиране на точно определено устройство или директория.

Scan-Custom scan

Scheduler – създаване на планирани сканирания в определени дни, час и т.н. Възможностите за сканиране са идентични с тези, налични в Custom scan, като вие избирате какво и кога да се проверява.

Скенерът, наречен „Luke Filewalker“ (вероятно от Люк Скайуокър 🙂 ) показва отчет, както за броя сканирани файлове и открити заплахи, така и за предприетите действия:

Отчет от сканиране

Модули за защита

При платената версия, освен защитата в реално време са налични и допълнителни модули – уеб защита, мейл защита, защита от рансъмуер и облачно-базирана защита. Безплатната версия – Avira Antivirus Free предлага само базова защита, изразяваща се в най-важния модул – защита в реално време (Real-Time Protection).

Отваряйки секция Modules от менюто, забелязваме и наличие на защитна стена – Firewall. Тук трябва да направим едно уточнение – безплатната версия на Avira Antivirus няма собствена защитна стена! Виждайки статуса „Firewall: On”, означава, че Windows Firewall е активна и работи съвместно с Avira.

Възможности за конфигуриране

Тук няма да изпадаме в подробности, защото обикновено тези продукти са конфигурирани по начин, който би бил най-ефективен. Avira Antivirus Free предлага сравнително разширени възможности за конфигуриране. За сравнение само ще споменем, че в други популярни продукти като Bitdefender Free Edition или Adaware Antivirus Free възможностите за потребителска настройка са сведени до минимум.

Конфигурирането на Avira Antivirus Free се извършва от малкия бутон в долния ляв ъгъл на прозореца на антивирусния щит. Отваря се прозорецът за потребителска конфигурация, чийто класически интерфейс от преди години е все още запазен. В лявата част са всички категории и подкатегории, показани в дървовидна структура.

Настройки на Avira

В категорията PC Protection от настройките можем да конфигурираме скенера (какво и как да сканира), защитата в реално време и автоматичните ъпдейти. От подкатегория Exceptions може да добавим и изключения – процеси, файлове или директории, които защитата (скенера) да игнорира (пропуска). Това е подходящо в случаите, когато даден обект е идентифициран от Avira като заплаха, а той реално не е такава.

Опциите в категория Internet Protection са референция към защитната стена на Windows – Windows Firewall. Вече споменахме, че Avira Antivirus Free не разполага със собствена защитна стена.

В категория General са поместени редица настройки, свързани с работата на Avira. Ще кажем няколко думи за първата подкатегория настройки – Threat categories. Avira Antivirus Free е защита срещу вируси и злонамерен софтуер. Знаем, че понятието „злонамерен софтуер“ включва широк спектър от рекламен, шпионски и всякакъв друг зловреден код, който може да е потенциална заплаха за нашата система. В Threat categories можем да посочим срещу какви точно заплахи Avira още да ни защитава:

Threat Categories

Допълнителни приложения на Avira

По-нагоре споменахме за наличието на допълнителни приложения към Avira Antivirus Free, които може да инсталирате безплатно. Това става буквало с един клик от началния прозорец на Avira. Трябва да се има предвид, че използвайки безплтна версия, повечето инструменти са с ограничени възможности и имат комерсиална насоченост. С риск да изместим фокуса на темата, ще споменем няколко думи за тези допълнителни инструменти (приложения):
Opera – това е достатъчно познат и популярен уеб браузър, който дори ви препоръчваме. В нашия случай Opera беше инсталирана предварително, така че нямахме опция за инсталирането ѝ.
Avira Identity Scanner – това е просто препратка към онлайн услуга на Avira, която проверява вашия имейл акаунт за възможни „пробойни“, посредством които може да се извърши кражба на лични данни.
Software Updater – това е инструмент, който следи за наличието на критични обновления (нови версии) на инсталираните в компютъра програми. Счита се за вид инструмент за сигурност, тъй като често пъти ъдейтите на софтуера са свързани с поправка на определени „дупки“ в сигурността.
Password manager – това е инструмент, който съхранява сигурно вашите пароли и позволява синхронизацията им между устройствата.
Phantom VPN – това е приложение за сигурно и анонимно сърфиране в мрежата чрез VPN. При безплатната версия това приложение е лимитирано до 500MB трафик.
System Speedup – това е приложение за анализ и оптимизация на системата, макар и с ограничени възможности при безплатната версия. Не очаквайте чудеса, но ако нямате друга подобна програма, приложението със сигурност ще е от полза.
Browser Safety – това е инструмент за сигурно сърфиране в мрежата, който е под формата на разширение за браузъра. Това е един вид по-опростена уеб защита, която блокира нежелани и потенциално опасни URL адреси през браузъра.
Privacy Pal – този инструмент не сме го тествали, но доколкото разбирам е приложение за откриване на проблеми и бързо конфигуриране на настройките за поверителност в Windows.

Нашето заключение

Ако разгледаме тестовете на водещи анализатори през последните години няма как да не ни направи впечатление, че продуктите на Avira са винаги в челните места. За съжаление повечето тестове са на платените версии, поради което трудно можем да дадем обективна оценка за безплатната, базирайки се на тях.

От ревюто се убедихте, че този продукт има преимущества, но като безплатен такъв има и редица недостатъци. Нека ги обобщим:

Предимства:
– Прецизен скенер и защита в реално време, както и облачно-базиран анализ;
– Утвърдено име в областта на защитата;
– Възможност за детайлна потребителска конфигурация;
– Възможност за безплатно инсталиране на допълнителни приложения и инструменти;
– Интеграция с Windows Firewall.

Недостатъци:
– Използва значителни системни ресурси, спрямо други подобни продукти (това не е проблем за една съвременна компютърна конфигурация);
– Показва реклами и послания за надграждане до платена версия;
– Липса на модули за защита от рансъмуер, имейл и уеб защита в реално време при безплатната версия.

Avira Antivirus Free е налична за потребителите на Windows (7, 8 и 10), Mac и Android, както и във версия за iPhone, наречена Avira Mobile Security.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *