Тест на RAM

Няколко безплатни програми за тест на RAM паметта за грешки

RAM паметта е един от най-възловите компоненти на хардуера на всеки настолен компютър или лаптоп. Дефектите или несъвместимостите при паметите могат да са причина за сериозни проблеми със стабилността на системата. И тук идва ролята на програмите за тест на RAM, които са основен инструмент за компютърна диагностика.

Какви проблеми дава RAM паметта и защо е нужна диагностика?

Грешки в работата RAM модулите могат да се появат както при чисто новa компютърна система, така и при компютри, работили дълги години безпроблемно. Резултатите от „лоша“ памет могат да са внезапни сривове на системата, придружени от грешки тип „син екран“ (BSoD), самоволно рестартиране, замръзване на компютъра при работа или проблеми със стартирането му.

Причината за гореизброените сривове не винаги се свежда до дефектна RAM памет. Често пъти проблемът може да се крие в някой друг компонент или просто да е на софтуерно ниво – драйвери или операционна система. Именно това е причината тестването на паметта (memory test) да бъде отправна точка при цялостната диагностика на дадена компютърна система.

В този материал на PCGuide.bg ще ви представим няколко програми, с които можете да направите тест на RAM паметта на компютъра за грешки.

Memtest86

№1: MemTest86 – избор на PCGuide.bg

PassMark MemTest86 е сред най-добрите инструменти за диагностика на RAM памети при десктоп компютри и лаптопи. Това е една напълно безплатна самостоятелна програма, използвана както от професионалисти, така и от любители на хардуера.

Този инструмент не се нуждае от предварително инсталирана операционна система. Зарежда се от стартираща (bootable) флаш памет, която трябва предварително да сте направили от някоя работеща машина. След поставяне на USB флашката е достатъчно да рестартирате компютъра и през boot-менюто за заредите MemTest86.

MemTest86 предлага графичен интерфейс, макар и съвсем опростен. Тази възможност ще ви позволи да използвате мишка, макар че клавиатура е напълно достатъчна.

Алгоритъмът на MemTest86 включва общо 13 различни вида теста, които се изпълняват последователно. Броят на пасовете по подразбиране е 4 (т.е. тези тринадесет теста се минават последователно четири пъти). През настройките на програмата имате възможност да посочите кои тестове да не се изпълняват, както и да променяте броя на пасовете. Повече преминати тестове/пасове дават по-достоверна представа за това, работи ли вашата оперативна памет както трябва.

MemTest86 може да бъде изтеглен от официалната си страница под формата на архивен ZIP файл. В него са налични както .iso образ на програмата, така и малък инструмент, наречен imageUSB.exe. Последният е направен специално за създаване на стартираща (bootable) флашка за зареждане на MemTest86.

Инструментът MemTest86 на PassMark Software може да се използва например за RAM диагностика на току що сглобена компютърна конфигурация или след ъпгрейд на паметта. Това е най-сигурният начин за проверка на работоспособността и коректността на инсталираната физическа оперативна памет.

Изтегли PassMark MemTest86


Memtest86+

№2: Memtest86+

Memtest86+ се счита за модифицирана версия на оригиналния софтуер Memtest86, който вече разгледахме. Това е напълно безплатен софтуер, разпространяван свободно под GNU/GPL лиценз. Memtest86+ е предназначен за детайлен тест на RAM паметта при компютри или лаптопи. Интерфейсът му е изцяло текстов и при работа се използва само клавиатура.

Програмата може да се изтегли в .iso дисков образ, който да се запише чрез подходящ софтуер на флаш памет или CD. Разбира се, това трябва да се извърши с подходящ софтуер, предназначен за запис на boot-памети и дискови образи. Директното копиране на дисковия образ на външен носител (примерно флашка) няма да свърши работа!

Създадената стартова флашка/диск се зареждат след рестарт на системата – през т.нар. „boot-меню“. Диагностиката се изпълнява на ниско ниво, като това позволява да се провери максимален обем от физическата RAM памет.

От горното става ясно, че за диагностика с Memtest86+ не е необходимо да има инсталирана операционна система на тестваната машина. Необходим ви е просто друг компютър, от който да си изтеглите програмата и да създадете стартовата флашка.

Освен че инструментът Memtest86+ дава добра прецизност при тестовете си, той показва и допълнителна информация като модел на централния процесор, неговата честота, кеш, достигната температура и др.

Изтегли Memtest86+


Windows Memory Diagnostic

№3: Windows Memory Diagnostic

Windows Memory Diagnostic е инструмент на Microsoft за диагностициране на проблеми с RAM паметта. Наличен е в Microsoft Windows Vista, Windows 7, Windows 8.1 и Windows 10. Проверката на паметта за грешки с Windows Memory Diagnostic (WMD) се инициира през операционната система. Изпълнението му обаче става не под Windows, а на ниско ниво след рестарт.

Проверка с Windows Memory Diagnostic може да бъде планирана чрез изпъление на Mdsched през прозореца за изпълнение Run или чрез формата за търсене до Start Start в Windows. WMD ще ви предложи две възможности: приложението да рестартира компютъра и да изпълни диагностиката или да стартира теста при следващото включване на устройството.

Възможностите за тест на RAM паметта са изпълнение на Basic, Standard и Extended (основен, стандартен и разширен). Принципно, по подразбиране е зададено изпълнение на стандартен тест, но чрез F1 лесно може да бъде променен шаблона.

Тестът с Windows Memory Diagnostic приключва сравнително бързо, ако е на два цикъла (паса), което донякъде е известен компромис с прецизността му. Малко след като Windows зареди, ще видите нотификация с резултатите от диагностиката. Ако инструментът не е открил грешки, то най-вероятно RAM паметта е изправна.

Нещо интересно…

Съществува една доста стара програма, наречена също Windows Memory Diagnostic*. Тя може да се качва на преносими носители (компакт диск, флашка, дори флопи дискета) и да се изпълнява на различни машини без инсталиран Windows. С нея се работи лесно, но има едно сериозно ограничение – прави проверка само на първите 4GB памет.

windows memory diagnostic от флаш памет

*Относно въпросното приложение: търсех информация, дали същото има нещо общо с инструмента Windows Memory Diagnostic, който е интегриран в Windows. По всичко личи, че двете програми на този етап са различни софтуерни приложения.


Memtest64

№4: MemTest64

TechPowerUp Memtest64 е самостоятелна напълно безплатна програма за диагностика на проблеми с RAM паметта при настолни компютри и лаптопи. Приложението представлява един малък изпълним файл, който не изисква инсталация.

Memtest64 се изпълнява директно под Windows и не се нуждае от създаване на специални bootable флашки, дискове и т.н. Достатъчно е просто да изтеглите програмата и да стартирате изпълнимия файл. Инициирането на тест на RAM паметите се извършва с бутон Begin Test и продължава докато не го стопирате. Имате възможност да ограничите времето за тестване или да зададете стопиране на диагностиката след определен брой изпълнени цикли.

Възможността за работа на този малък софтуер под Windows и графичния интерфейс са предимство, но това носи със себе си и един негатив. Тестването на RAM под Windows не може да осигури ефективността, която имат програмите, работещи на ниско ниво (напр. PassMark MemTest86 или Memtest86+).

Изтегли Memtest64


Memtest HCI Design

№5: MemTest

MemTest на HCI Design e съвсем малка безплатна програма за тест на RAM паметта. За разлика от MemTest86 или Memtest86+, този инструмент не се нуждае от рестарт и зареждане в BIOS/UEFI режим. Той се изпълнява директно под Windows, стига да имате администраторски права върху системата.

Изпълнението на подобни приложения в Windows-среда имат един съществен недостатък! Не са толкова акуратни, тъй като не могат да обхванат цялата физически инсталирана памет.

Така например, конкретното приложение MemTest проверява за грешки единствено свободната RAM памет. Както знаем, операционната система и заредените приложения заемат значителен обем от нея, който MemTest не може да тества. Препоръката е: предварително да затворите абсолютно всички стартирани приложения, с идеята да се освободи част от оперативната памет. След това стартирайте теста на паметта с MemTest под Windows.

Препоръчително е тестването с това приложение да продължи максимално дълго време, примерно до 400%. Така вероятността да бъдат засечени потенциални грешки в работата на RAM памета е по-голяма, което дава по-голяма точност и на теста.

При установяване на грешки препоръчваме да „сверите“ резултатите чрез повтаряне на теста с инструмент, който не се изпълнява в Windows-среда (напр. MemTest86 или Memtest86+).

Изтегли Memtest

В заключение: Кога е нужно да направя тест на RAM паметта?

Тестването или диагностицирането на RAM паметта е нужно, когато вашия компютър работи нестабилно. В началото на този материал посочихме някои примери за подобна ситуация.

Препоръката ни е да изпълните поне един тест на паметта, когато сте закупили нов компютър или сте надградили физическата памет на използваната машина. Грешките в паметите не са изключени дори и при съвсем нови RAM модули.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *