Прегряващ лаптоп

Как да се справим с прегряващ лаптоп или защо е важна профилактиката

Понякога сигурно ви е правило впечатление, че вентилаторът на вашия лаптоп се включва на по-високи от обичайните обороти. Това е сигурен индикатор, че температурата на неговия хардуер е достигнала граници, при които се нуждае от засилено охлаждане.

Защо лаптопите често загряват

Когато използвате приложения, изискващи голям хардуерен ресурс процесора се загрява до доста по-високи градуси от обичайните. Така например при работа с програми за видео обработка или при гейминг, загряването на централния процесор до температури от порядъка на 70-80 градуса по Целзий е нещо съвсем нормално за един преносим компютър. Нещо повече – съвременните лаптопи се правят максимално тънки и леки, а оттам и охлаждането им е не чак толкова ефективно.

Включването на перката на високи обороти означава, че градусите на централния процесор са се вдигнали над някаква граница. В това няма нищо притеснително, особено ако играете игра, работите с Photoshop или някоя програма за видео обработка.

Ако перката включва на пълни обороти за дълго време, а това се случва без да сте натоварили устройството, може би има нещо нередно. Ще изброим няколко фактора, които са предпоставка за прекомерно загряване на процесора при лаптопите.

прах в лаптопа

Прах в охлаждането

Обикновено виновник за прекалено шумния охладител е събралият се в него прах. В резултат събралата се мръсотия се намалява възможността радиатора да се охлажда от обдухващия го въздух. В по-редки случаи, когато охлаждането не е почиствано години наред, под или около вентилатора може да се образува дори „възглавница“ от прах.

Механичното замърсяване на охлаждането е често срещан проблем, особено при преносими компютри, на които не им е правена профилактика през последните две-три години. При съвсем нови устройства това няма как да е причина за прегряване, така че обърнете внимание на следващите възможни причини.

Софтуерен проблем

В определени ситуации високата температура може да се дължи на чисто софтуерен проблем. Например, някое приложение на фонов режим използва прекалено много от ресурсите на процесора, което да предизвика неговото прегряване.

В горния случай е необходимо да се открие кой процес /приложение/ натоварва устройството и защо. При необходимост приложението трябва да се премахне или преинсталира. Цялостната оптимизация на системата на софтуерно ниво (в т.ч. почистване на диска от временни и ненужни файлове, деинсталиране на всичко ненужно, редуциране на програмите за стартиране) е препоръчителна в тези ситуации.

Честите актуализации на Windows на фонов режим също може да са предпоставка да чувате вентилатора, дори без да сте натоварили хардуера. Това е в реда на нещата, стига да не е постоянно!

Неправилно използване

И не на последно място – преносимите компютри загряват, ако достъпът на въздух до входящите вентилационни отвори е блокиран по някаква причина. Това най-често се случва, ако устройството не е поставено върху равна и твърда повърхност, както е редно да бъде. Поставянето на лаптопа на дивана или върху корема си, докато работите е типичен пример за лоша експлоатация.

И нещо в допълнение: всеки лаптоп отдолу има гумени крачета, чието предназначение не се свежда единствено до осигуряване на стабилност. Те осигуряват разстояние меджу повърхнината, върху която е поставен преносимия компютър и вентилационните отвори за входящ въздух. Така вашият лаптоп „диша“ и се охлажда по-ефективно при натоварване.

Опасно ли е прегряването на лаптопа?

Прегряването на определени компоненти винаги е проблем, независимо дали се касае за преносим или настолен компютър. Достигайки критични граници, температурата на вашия хардуер може да е причина за различни проблеми – „забивания“ на системата, поява на стоп грешки („син екран“), влошена производителност, внезапни рестартирания и дори повреда на отделни хардуерни компоненти.

Прегряването неминуемо би довело до съкращаване на живота на устройството. Нещо повече – при съвременното „качество“ на използваните пластмаси съм виждал устройства с деформации в следствие на често прегряване, напр. издуване на пластмасата около клавиатурата.

Как да диагностицираме прегряващия хардуер

За целта има различни софтуерни продукти, които следят температурата на отделните компоненти – процесор, твърд диск, графичен процесор и т.н. Много от тези програми са напълно безплатни и по един или друг начин индикират, когато температурата е преминала нормални граници. Такива инструменти са: Speccy, HWMonitor, HWiNFO, Open Hardware Monitor и др.

Speccy Piriform

Прозорецът на Speccy. Освен че визуализира пълна информация за хардуера, програмата показва текущата температура на отделните хардуерни компоненти.

Колко често се прави профилактика на лаптоп

Всеки преносим компютър трябва да се почиства от прах през определени интервали от време. Тези интервали зависят преди всичко от средата, в която използвате вашия лаптоп. Все пак добре е на всеки 2-3 години да почиствате профилактично охладителната система на преносимия си компютър. Ако той се използва в запрашена среда, препоръката е това да се извършва дори веднъж годишно.

Термо пастата е другия компонент, който се нуждае от сервизиране. Тя е полутечен компонент, който се нанася на тънък слой между чипа на процесора и охладителя. Идеята е да уплътни микроскопичните неравности между двете повърхности и по този начин да осигури по-добър топлообмен между тях. За някои компоненти се използват и термо лепенки (термо падове), които след години използване също се нуждаят от замяна.

Препоръчително е термо пастата да се заменя поне веднъж на няколко години. Най-добре би било това да се прави при всяка профилактика на устройството, като се използва термо паста с възможно по-добри показатели.

Как се охлаждат повечето лаптопи

Първо, да уточним как функционира охлаждането на компютърните системи и по-точно на повечето лаптопи.

Охлаждане на лаптоп

При този тип охлаждане са налични два вентилатора и отделно охлаждане за графичния процесор. При повечето бюджетни модели лаптопи охлаждането е доста по-опростено, например с един единствен вентилатор и топлинна тръба.

Най-важният компонент, който задължително трябва да получава адекватно охлаждане е централния процесор и графичния чип. И в двата случая към съответния хардуерен компонент е залепен (с термо паста или термопад) метален топлообменник и топлинна тръба*, които трансферират отделената топлина към радиатора. Тръбата е физически свързана с радиатор, който от своя страна се охлажда от малък вентилатор. С други думи казано, вентилаторът не обдухва директно ядрото процесора (или който и да е „мислещ“ компонент), а радиатора, залепен (свързан посредством топлинни тръби) за него.

* Това са вакуумни метални тръби (обикновено от мед), пълни с някакъв течен флуид, който циркулира от топлия към студения край на тръбата. По този начин се осигурява топлообменът между радиатора и хардуера, който охлажда.

Как да почистя лаптопа си от прах?

Разглобяването е неизбежна стъпка при профилактиката на лаптопи. При някои модели е достатъчно да бъде свален само панела от долната страна на устройството При други обаче е необходимо да се демонтира клавиатурата и целия панел (рамката) около нея.

Тъй като използваните пластмаси за изработката на панелите на съвременните лаптопи са с все по-ниско качество, трябва да се подходи с особено внимание при разглобяването им. Ето защо, ако не сте сигурни дали ще се справите потърсете услугите на специалист или квалифициран сервиз!

За почистване на перката и радиатора е препоръчително да се използва флакон със сгъстен газ. С него издухайте полепналата по ламелите на радиатора прах отвътре навън! Ако под перката на вентилаторчето има топки от прах (характерно за компютърни системи, които не са почиствани години наред), използвайте внимателно пинсета, за да ги премахнете.

Ще установите, че най-много прах се е събрал между вентилатора и малкото радиаторче, което контактува с топлинните тръби. Необходимо е да се премахне вентилатора и/или самия метален охладител за по-лесно почистване. Тази процедура е удобен момент да се замени и термо пастата на процесора с нова.

В долната страна на всеки лаптоп има малки вентилационни отвори, през които влиза свеж въздух. Често на тези отвори има фина мрежичка, която подобно на филтър предпазва от влизането на едри прахови частици, влакна и други боклуци във вашия лаптоп. Не забравяйте да продухате и тези отвори, също отвътре навън.

Вероятно и по дънната платка ще забележите полепнала фина пепел. За нея използвайте флакона със сгъстен въздух, за да издухате прахта, поне доколкото е възможно. В никакъв случай не използвайте четка, тампон или парцал, защото има опасност да нараните някой от електронните елементи върху нея, а смяната на дънна платка излиза солено!

Как да предпазим лаптопа си от замърсяване с прах

Това е добър въпрос с прост отговор – като го пазим от прашни повърхности!

Преносимият компютър е създаден да бъде носен, там където ви е необходим. Това предполага използването му в различни условия – вкъщи, навън, в офиса, на лекции и семинари и т.н. Отново ще напомня, че лаптопът трябва да бъде поставян върху равна и твърда повърхност – бюро, маса, плот и т.н. Същите периодично трябва да бъдат почиствани от събралата се под лаптопа прах.

Поставянето на включен лаптоп върху мебели, които не са предназначени за това (легло, диван, дори и върху тялото си) е лоша практика. От една страна това блокира достъпа на въздух през отворите в долната му част, а от друга е предпоставка за навлизане на текстилни микро-влакна и прах през тях.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *