Охлаждане на лаптоп

Как да се справим с прегряващ лаптоп

Понякога може да ви е правило впечатление, че вентилаторът на вашия лаптоп се включва на високи обороти много по-често и за дълго от обичайното. Това е сигурен индикатор, че температурата на вашия хардуер е достигнала граници, при които се нуждае от засилено охлаждане. Когато използвате приложения, които изискват голям хардуерен ресурс (примерно игри с висококачествена графика) това е нещо нормално. Когато обаче това се случва без да сте натоварили вашата система, това означава, че има нещо нередно.

Обикновено виновникът за прекалено шумния охладител на вашия лаптоп може да бъде събралият се прах в него или чисто софтуерен проблем. Тези два фактора водят до повишаване на температурата на някои важни хардуерни компоненти като процесор, чипсет и графичен процесор и до включване на перката на по-високи обороти.

В първият случай е налице натрупан прах върху вентилатора и радиатора (топлообменника) вследствие на работата му в запрашена среда. В резултат от това се намалява способността на радиатора да се охлажда от обдухващия го въздух от една страна, а от друга притока на въздух е силно затруднен от прахта около перката и вентилационните отвори. В по-редки случаи, когато охлаждането не е почиствано години наред, под или около вентилатора може да се образува дори „възглавница“ от прах и фини влакна, която да затруднява въртенето на перката. В тази ситуация е необходимо навременно разглобяване и почистване.

Във втория случай проблемът може да идва от определени процеси, които натоварват допълнително системата. Най-лесният начин да установим това е чрез бърз преглед на текущите процеси в диспечера на задачите – Task Manager (Ctrl + Alt + Del). В тези случаи е необходима оптимизация на системата, включително и премахване на приложенията, които я товарят излишно.

Опасно ли е прегряването на лаптопа?

Прегряването на хардуера винаги е проблем! Достигайки критични граници, температурата на вашия хардуер може да е причина за различни проблеми – „забивания“ на системата, поява на стоп грешки („син екран“), влошена производителност, внезапни рестартирания и дори повреда на отделни хардуерни компоненти.

Как да диагностицираме прегряващия хардуер?

За целта има различни софтуерни продукти, които следят температурата на отделните компоненти – процесор, хард диск, чипсет на дънната платка, графичен процесор и т.н. Много от тези програми са напълно безплатни и по един или друг начин индикират, когато температурата е преминала нормални граници. Такива програми са Speccy, HWMonitor, SpeedFan, Open Hardware Monitor, Hardware Sensors Monitor и др.

Speccy

Прозорецът на Speccy. Освен че визуализира пълна информация за хардуера, програмата показва текущата температура на отделните хардуерни компоненти.

Как да почистим лаптопа си от прах?

Всеки преносим компютър трябва да се почиства от прах през определени интервали от време. Тези интервали зависят от средата, в която експлоатирате вашия лаптоп. Все пак добре е на всеки 2-3 години да почиствате профилактично охладителната система на преносимия си компютър, а ако той се използва в запрашена среда дори веднъж годишно.

Първо, да уточним как функционира охлаждането на компютърните системи. Най-важният компонент, който задължително трябва да получава адекватно охлаждане е процесорът. В повечето съвременни компютърни системи чипсетът на дънната платка и графичният процесор (видео картата) също са свързани към охлаждането. Към съответния хардуерен компонент е залепен радиатор или топлообменник, който е изработен от метална сплав с отлична топлопроводимост. Този топлообменник е залепен със специална термопаста, която чрез свойството си топлопроводимост осигурява контактна повърхност и топлообмен между чипа (ядрото) и металния топлообменник. Самият топлообменник (радиатор, топлинна тръба) се охлажда от малък вентилатор. С други думи казано, вентилаторът не обдухва директно ядрото процесора (или който и да е „мислещ“ компонент), а радиатора, залепен (свързан посредством топлинни тръби) за него.

В повечето съвременни преносими компютри охладителят (вентилатор + радиатор) е разположен в края на дънната платка, така че загрятият от охлаждането въздух да може да излиза извън пределите на лаптопа през вентилационния отвор. Този охладител не е залепен директно върху хардуера, който охлажда, а връзката между него и хардуера се осъществява с топлинни тръби. Това са вакуумни метални тръби (обикновено от мед), пълни с някакъв течен флуид, който циркулира от топлия към студения край на тръбата. По този начин се осигурява топлообмена между радиатора и хардуера, който охлажда.

При почистването на преносим компютър трябва да осигурите достъпа си до вентилатора и радиатора. При някои модели е достатъчно да бъде свален само панела от долната страна на лаптопа, но при други е необходимо да се демонтира клавиатурата и целия панел (рамката) около нея. Тъй като използваните пластмаси за изработката на панелите на съвременните лаптопи са с все по-ниско качество, трябва да се подходи с особено внимание при разглобяването им!

За почистване на перката и радиатора е препоръчително да се използва флакон със сгъстен газ. С него издухайте полепналата по ламелите на радиатора прах отвътре навън! Ако под перката на вентилаторчето има топки от прах (характерно за компютърни системи, които не са почиствани години наред), използвайте внимателно пинсета, за да ги премахнете.

В долната страна на всеки лаптоп има малки вентилационни отвори, през които влиза свеж въздух. Често на тези отвори има фина мрежичка, която подобно на филтър предпазва от влизането на едри прахови частици, влакна и други боклуци във вашия лаптоп. Не забравайте да продухате и тези отвори, също отвътре навън.

Вероятно и по дънната платка ще забележите полепнала фина пепел. За нея използвайте флакона със сгъстен въздух, за да издухате прахта, поне доколкото е възможно. В никакъв случай не използвайте четка, тампон или парцал, защото има опасност да нараните някой от електронните елементи върху нея, а смяната на дънна платка излиза солено!

Как да предпазим лаптопа си от замърсяване с прах?

Това е добър въпрос с прост отговор – като го пазим от прахта! Тъй като преносимия компютър е създаден да бъде носен с нас, там където ни е необходим, това предполага използването му в различни условия – вкъщи, навън, в офиса. Все пак запомнете, че лаптопът трябва да бъде поставен върху равна и твърда повърхност – бюро, маса, плот и т.н. Същите периодично трябва да бъдат претривани от събралата се прах под лаптопа. Поставянето на включен лаптоп върху мебели, които не са предназначени за това (легло, диван, дори и върху тялото си) от една страна блокира достъпа на въздух през отворите в долната му част, от друга е предпоставка за навлизане на текстилни микро-влакна и прах през тях. Освен това пред вентилационният отвор, от който излиза топлият въздух (обикновено от лявата страна) не бива да има нищо, което да възпрепятства излизащия въздушен поток.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *