Media Creation Tool за Windows 11

Как да направим инсталационна флаш памет за Windows 11

В настоящия материал ще ви покажем как да създадете USB флаш памет за инсталиране на новия Windows 11. За целта ще използваме Media Creation Tool – инструмент, познат от предходната версия на Windows.

Какво трябва да знаем за Media Creation Tool

Първото и най-важно нещо е, че това е съвсем официален инструмент, създаден от Microsoft. Media Creation Tool изтегля напълно легално копие* на Windows 11 от сървърите на компанията, което може да бъде използвано за запис на инсталацията върху флаш памет или DVD.

* Под „легално копие“ имаме предвид дисков образ за инсталация на Windows 11, за който е сигурно, че не съдържа неофициални модификации, злонамерени скриптове или друг допълнителен софтуер.

За активиране на направената след това инсталация трябва да имате лиценз за инсталиране на Windows 11 или устройство с Windows 10, което отговаря на условията за надстройка до Windows 11.

Какво ще е необходимо:

  • Празна USB флаш памет с капацитет поне 8GB;
  • Стабилна интернет връзка;
  • Няколко гигабайта свободно пространство на твърдия диск, за да може да бъде изтеглена инсталацията на Windows.

Като за начало трябва да свалите Media Creation Tool от официалната страница на Microsoft. Използвайте директния линк https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows11 за достъп до страницата на приложението. След това изберете бутон Download now от секция Create Windows 11 Installation Media.

Създаване на инсталационна USB флаш памет за Windows 11 с Media Creation Tool

1. Стартирайте приложението за създаване на инсталационен носител с Windows 11 от вече изтегления изпълним файл. Още в самото начало ще трябва да се съгласите с лицензното споразумение с бутон Accept.

Лиценз на Microsoft

2. В следващата стъпка би трябвало автоматично да е избрана опцията Use the recommended options for this PC. Тя позволява приложението само да избере препоръчителните версия и език за този компютър.

Use the recommended options for this PC

С премахване на отметката ще имате възможност да променяте предпочитанията си, примерно да изтеглите инсталация на различен език. Не забравяйте, че все пак те трябва да са съобразени със закупения от вас лиценз за Windows 11 или използвания ключ за Windows 10.

След това продължете напред с Next.

3. В следващата стъпка трябва да изберете на какъв носител на данни да бъде записана инсталацията. Изберете USB flash drive в случай, че искате да създадете инсталационна USB флашка с Windows 11.

"USB

Забележка: Втората опция – ISO file ще ви позволи да запишете инсталацията под формата на .iso файл. Това е дисков образ на инсталационния пакет, който може да бъде качен отново на флаш памет (примерно с програмата Rufus) или да бъде записан на DVD.

4. В следващата стъпка изберете USB флаш паметта, върху която ще запишете инсталацията и продължете напред с Next.

Обръщам внимание, че преносимата памет трябва да е включена предварително в някой от USB портовете! Ако до настоящия етап не сте поставили флаш паметта, направете го и опреснете списъка с опция Refresh drive list.

Select a USB flash driveВнимание: След тази стъпка всички данни от посочената флаш памет ще бъдат изтрити!

5. За следващия етап ще е необходимо да се въоражите с малко търпение, докато бъде изтеглен Windows 11 от сървърите на Microsoft. След това приложението автоматично ще запише инсталационния пакет на вашата флаш памет.

изтегляне на дисков образ

6. След като горните процедури приключат, ще видите финалния екран, който ви казва, че USB устройството е готово. Кликнете на Finish, за да финализирате операцията.

Your USB flash drive is readyС това процедурата по създаване на USB памет за инсталиране на Windows 11 приключи! Сега можете да използвате създадената флашка за инсталиране на тази операционна система на всеки един компютър, който покрива изискванията ѝ.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *