Windows 10 Lock screen

Как да поставим, сменим или премахнем парола за вписване в локален акаунт в Windows 10

Windows 10 позволява потребителите да се вписват в системата с два вида потребителски акаунти – Microsoft акаунт или локален акаунт. И двата вида потребителски достъп имат своите предимства и недостатъци. Едно от общите неща при онлайн и офлайн потребителските акаунти е, че достъпът до тях може да бъде защитен с парола за вписване.

Виж Локален или Microsoft акаунт за вход в Windows 10/8.1/8?

Microsoft по всякакви начини се опитва да насърчи потребителите да използват онлайн акаунт вместо локален. Въпреки това много потребители все още използват локални (офлайн) акаунти по ред причини. Понякога се налага промяна на паролата за вход, а някои потребители решават просто да я премахнат.

Приложението Settings Settings (Настройки) предлага редица възможности за управление на акаунтите. В този материал ще ви покажем един универсален начин за поставяне, смяна или премахване на вашата парола за вписване. Ще използваме добре познатия ни Контролен панел (Control Panel) в Windows 10.

Достъп до опциите за управление на акаунти в Control Panel

1. Влезте в контролния панел на Windows – Control Panel. Ако нямате пряк път до него, използвайте формата за търсене, налична до менюто Start Старт – потърсете ключова дума control panel или контролен панел, ако сте с български езиков интерфейс.

Търсене на контролен панел

2. След като стартирате контролния панел, може да промените изгледа в малки икони (View by: Small icons), за да виждате всички инструменти на Control Panel. Отворете User Accounts (Потребителски акаунти).

Потребителски акаунти

3. Независимо, че може би сте вписани в акаунта, чиято парола искате да управлявате, кликнете на връзката Manage another account (Управление на друг акаунт).

Управление на друг акаунт

4. Излизат всички налични акаунти в Windows (в моя случай имам само един). Кликнете върху потребителския акаунт, чиято парола искате да зададете, смените или премахнете.

Акакунти

Дотук достигнахте до етапа, от където може да изпълните всяка следваща операция, а именно – задаване на парола, смяна на съществуваща парола или премахване на парола. Следвайте ръководствата от следващите две точки.

Поставяне на парола за вписване в Windows 10

Преди да преминем към конкретните стъпки е важно да уточним, че използването на парола за защита на локалния потребителски акаунт е силно препоръчително. При локалните акаунти в Windows няма минимални изисквания за сигурност на парола. Въпреки това избягвайте пароли от типа на „123“, „123456“ и т.н., които лесно могат да бъдат „разбити“.

След като сте изпълнили стъпките от предишната глава може да преминете към създаването на парола за посочения в стъпка 4 локален потребителски акаунт.

1. Кликнете на връзката Create a password (Създаване на парола) – тя ще е налична само, ако към момента акаунтът не е защитен с парола.

Създаване на парола

2. Въведете подходяща парола, повторете я и накрая въведете подсказка. Подсказката (Password hint) е препоръчителна – това е кратка фраза, която би ви подсказала каква парола сте поставили в случай, че сте я забравили.

Въведете парола

3. Запазете новата парола с бутон Create password (Създаване на парола).

Оттук насетне новата парола ще ви бъде поискана всеки път, когато се вписвате в системата – при включване на устройството, при събуждането му или при смяна между акаунти.

Промяна или премахване на съществуваща парола за вписване в Windows 10

Стъпките за промяна на текущата парола или премахването на зададена парола са почти идентични, ето защо ще ги разгледаме в една точка.

1. Кликнете на връзката Change the password (Промяна на паролата).

Промяна на паролата

2. За промяна на съществуваща парола за вписване: необходимо е да въведете текущата си парола, новата парола и повторно новата парола. Важно е да въведете подсказка (password hint), която да ви е от полза, ако случайно забравите паролата си.

Премахване на паролата

3. Ако желаете да премахнете съществуващата парола от акаунта, въведете само текущата си парола в първото поле, а останалите оставете празни. Така локалния акаунт ще се запише без парола. Имайте предвид, че това не се препоръчва, особено ако свързвате устройството често към публични Wi-Fi мрежи.

И в двата случая накрая потвърдете промените с бутон Change password (Смяна на паролата).

Все пак, ако не искате парола, бихме ви препоръчали друг вариант – да премахнете изискването за въвеждане на парола (виж Как да се вписваме в Windows 10 без парола). Така акаунтът ви остава защитен и при често извършвани операции, като вписване след включванена компютъра, паролата няма да ви бъде изисквана от Windows.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да поставим, сменим или премахнем парола за вписване в локален акаунт в Windows 10”

  1. Здравейте. Имам парола на лаптопа си,но не си я спомням. Дори и с подсказка та немога да се сетя. Как да си отключа лаптопа , за да го използвам?

  2. Здравейте! Имам следния проблем-без никаква причина MS ми заключиха акаунта и сега отвсякъде ми се иска потвърждение, внимание…а аз не мога да направя нищо.Много страшно нещо съм бил направил, ама не казват какво, а аз съм на 72 години и основно играя Mahjong 🙂 .Молбата ми е : какво мога да направя и как, за да си сменя профила с резервен без да преинсталирам-въобще да нямам нищо общо със стария. Машината ми е Assus T100 и съм с windows 10 HOME, Installed 03/04/2021 (искаше ми актуализация, аз се съгласих и сега не знам дали не съм маркиран като черна овца 🙂 ) ! Когато си отворя страницата в settings с профила като админ, той не е активен и съм до там. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *