Деинсталиране на програми

Как да деинсталираме / премахнем напълно дадена програма в Windows

Деинсталирането на вече ненужни програми под Windows на пръв поглед е изключително проста задача. Истината е, че често пъти не всички техни файлове и данни се премахват от системата с обикновена деинсталация. Потребителите лесно могат да установят остатъчни следи от вече деинсталирани програми – неизтрити данни в системния регистър на Windows, както и различни инсталационни и временни директории и файлове от този софтуер.

Съществуват различни софтуерни инструменти, които гарантират пълно деинсталиране и премахване на съществуващи инсталации на програми. Понякога обаче този софтуер също не успява да премахне изцяло данните, създадени от някои приложения във вашата система.

В този урок ще споделим няколко лесни за използване стъпки, които ще ви помогнат да премахнете напълно ненужните програми в Windows. Ще го наречем „пълно деинсталиране“, тъй като ще се опитаме да изтрием всички техни остатъчни данни – записи в регистъра на Windows, данни в някои скрити директории и т.н. За тази цел ще използваме изцяло възможностите на операционната система без използване на какъвто и да е допълнителен софтуер.

Деинсталирайте ненужния софтуер през „Приложения и функции“ в Windows

Първата логична стъпка е да използвате възможностите на Windows за деинсталиране на приложения и програми. При Windows 10 следва да отидете на Start Start > Settings Settings > Apps > Apps & features ( Start Старт > Settings Настройки > Приложения > Приложения и функции). Използвайте бутон Uninstall (Деинсталирай), за да премахнете програмата.

Деинсталирай

Алтернативен метод: Вмето приложението Apps (Приложения) в Windows 10, както и при по-стари версии на Windows можете да използвате възможностите за деинсталиране на програми в Control Panel (Контролен панел). За целта влезте в контролния панел и потърсете иконата на Programs and Features (Програми и компоненти). Открийте в списъка програмата, която искате да премахнете и просто я деинсталирайте.

Деинсталирай в Контролен панел

Изтрийте оставащите фрагменти (файлове и директории) от софтуера

Както вече споменахме дори след успешно деинсталиране, много програми оставят техни фрагменти в някои системни директории на Windows. Това обикновено са данни, свързани с някои потребителски настройки и временни инсталационни файлове. При изпълнение на стандартно деинсталиране, тези данни не се премахват изцяло и това налага вие да ги изтриете.

Проверете определени системни директории на Windows, като например Program Files, Program Files (x86), AppData, ProgramData, Temp за остатъчни данни от вече деинсталиран софтуер. Някои от тези директории по подразбиране са скрити, ето защо преди това следва да разрешите показването на скритите папки и файлове в Windows Explorer.

За бърз достъп до гореизброените директории може да използвате някои променливи, изброени по-долу. Изпълнете ги една по една в прозореца Run (Изпълнение) или в адресната лента на Windows Explorer (This PC, Този компютър):

%programfiles%        - C:\Program Files
%programfiles(x86)%    - C:\Program Files (86) - при 64-битовите версии на Windows!
%appdata%           - C:\Users\<Име на потребител>\AppData\Roaming
%programdata%         - C:\ProgramData
%temp%            - C:\Users\<Име на потребител>\AppData\Local\Temp
temp             - C:\Windows\Temp

Пример: променливата %appdata% ще ви отведе директно в директория „C:\Users\<Име на потребител>\AppData\Roaming“, където много програми и приложения съхраняват свои данни.

ИзпълнениеПроверете внимателно съдържанието на всички тези системни директории. Ако случайно в някоя от тях установите поддиректория, създадена от програма, която вече сте премахнали – изтрийте я!

Премахване на ключове от системния регистър на Windows

Практиката показва, че след деинсталиране на редица програми, в Windows Registry винаги остават някакви ключове, които деинсталаторът просто не е премахнал. Подобни елементи могат да бъдат премахнати с инструменти, предназначени за почистване на системния регистър – Wise Registry Cleaner, CCleaner, Auslogics Registry Cleaner и др.

В този материал ще ви покажем как да почистите „ръчно“ системния регистър от остатъчни данни от вече премахнати програми. Това ще го направим без използване на допълнителни инструменти. При изпълнение на описаните по-долу стъпки трябва да бъдете изключително внимателни и прецизни!

1. Стартирайте Registry Editor. За целта може да използвате формата за търсене до менюто Start или просто да изпълните regedit в прозореца Run (Изпълнение).

2. Отидете последователно до следните ключове, за да проверите за неизтрити елементи от вече премахнати софтуерни програми:

HKEY_CURRENT_USER\Software
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE
HKEY_USERS\.DEFAULT\Software

При 64-битовите версии на Windows 10 следва да проверите и един допълнителен ключ в регистъра:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node

В случай, че забележите ключ, за който сте сигурни, че е създаден от вече премахната програма, същия следва да изтриете. За тази цел кликнете с десен бутон на мишката върху него и използвайте опция Delete.

Изтриване на ключ от Windows Registry

По-напредналите потребители могат също да потърсят остатъчни данни в регистъра с името на деинсталиран софтуер. За целта може да бъде използван прозорецът за търсене в Windows Registry, извикан с клавишна комбинация от Ctrl + F. Изтривайте данни, само ако сте абсолютно сигурни, че откритият ключ е създаден от вече деинсталирания софтуер!

Забележка: препоръчително е да направите резервно копие (архив) на съответния ключ от системния регистър преди да триете каквото и да било от него! За тази цел може да използвате следното ръководство – Как да архивираме и възстановим данни от системния регистър в Windows.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да деинсталираме / премахнем напълно дадена програма в Windows”

 1. здравейте искам да ви попитам ,може ли да ми помогнете относно с програма която трие останалаи системни файлове от папка Temp на Windows и същ така, ако можете да ми помогнете с инсталирането на Windows 11, имам проблем с ъпдейта при инсталирането.Благодаря !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *