Registry backup

Как да архивираме и възстановим данни от системния регистър в Windows

Системният регистър е може би най-критичната база данни в Windows тъй като съхранява информация за конфигурацията на операционната система, инсталираните програми, хардуерните устройства и редица потребителски предпочитания.

Системният регистър може да бъде използван от потребителя за извършване на редица промени в конфигурацията на операционната система и използвания софтуер. Не веднъж в наши материали сме ви демонстрирали как чрез промяна на определени стойности на даден ключ в регистъра можете да забраните или разрешите определени функционалности на Windows.

Кога и защо да архивираме системния регистър?

Работата с регистрите на Windows изисква определени познания. Дори малки, но погрешни потребителски промени в тях могат да направят така, че да се обърка работата на операционната система и приложенията. Ето защо е силно препоръчително преди да извършвате каквито и да било модификации в системния регистър, той да бъде архивиран. Така при евентуален проблем ще има от какво да възстановите предишните му стойности.

Операциите по създаване на архивно копие и използването му за възстановяване на регистъра са подобни на същите при някои видове бази данни. Това са стандартни операции по експорт на данните във файл и импорт на същите в системния регистър при нужда.

Архивиране (backup) на системния регистър

Имате възможност да направите архив (експорт) на част от регистъра или на целия регистър.

Архивиране на целия системен регистър на Windows

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run (с клавишна комбинация от + R). В него изпълнете regedit.exe.

regedit.exe

1.1. Вероятно ще видите диалогов прозорец на User Account Control (Управление на потребителските акаунти), в който отговорете с Yes (Да).

Изпълнението на REGEDIT.EXE стартира Registry Editor – радктора на системния регистър на Windows. В лявата част на прозореца дървовидно (йерархично) са разположени съответните клонове и ключове на регистъра. В десния панел се визуализира съдържанието на избрания ключ.

2. За пълно архивиране на целия регистър е необходимо от левия панел да маркирате основната директория Computer.

Computer

2.1. Изберете меню File > Export… от прозореца на Registry Editor.

File Export

2.2. Ще трябва да посочите наименование на експортния файл, както и къде да бъде съхранен той. Форматът, в който трябва да бъде запазен файла е *.reg. Също така, уверете се, че в секция Export range е маркирана опция All за пълен експорт на регистъра.

Export Range All

Запазете .reg файла в желаната локация с бутон Save. Това е!

Частично архивиране на системния регистър на Windows

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run (с клавишна комбинация от + R). В него изпълнете regedit.exe.

regedit.exe

2. За да архивирате определен ключ от регистъра, първо е необходимо същия да бъде достигнат и селектиран от левия панел на редактора Registry Editor.

2.1. След като сте маркирали ключа, изберете меню File > Export…

File Export

2.2. Ще трябва да посочите наименование на експортния файл, както и къде да бъде съхранен той. В секция Export range трябва да е маркирана опция Selected branch и да е посочен пътя до ключа, който сте избрали (точка 2).

Export range Selected branch

Използвайте бутон Save, за да запазите експортния .reg файл.

Възстановяване на системния регистър от експортен файл

Експортираните .reg файлове могат да бъдат използвани за възстановяване на регистъра чрез импортирането им обратно в него. Стъпките за това са горе-долу сходни с горните:

1. Стартирайте прозореца за изпълнение Run (с клавишна комбинация от + R). В него изпълнете regedit.exe, за да отворите редактора.

regedit.exe

Отново подсещаме, че в прозореца на User Account Control (Управление на потребителските акаунти), който най-вероятно ще видите трябва да изберете Yes (Да).

2. Изберете меню File > Import… от прозореца на Registry Editor.

File Import

3. Изберете .reg файла, от който искате да възстановите регистъра и използвайте Open.

reg файл

Създаването на архивно копие на системния регистър или части от него е най-добрия начин да се подсигурите в случай, че искате да направите някакви промени в него (особено ако не сте сигурни в крайния резултат). Дори програми като CCleaner или Wise Registry Cleaner, които имат опция за почистване на системния регистър създават подобен архив, който при проблем след това да може да бъде възстановен.

В настоящото ръководство използвахме Windows 10. Следва да се има предвид, че стъпките, които ви показахме са идентични при всички актуални версии на операционни системи Microsoft Windows – Windows 7, 8, 8.1 и 10.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *