Каква е разликата между OEM, Retail и Volume лицензите и с какъв лиценз е моят Windows

В настоящия материал ще ви покажем как да проверите какъв тип лиценз използва вашата операционна система Windows. Преди това ще ви запознаем с трите основни типа лицензи, които могат да използват потребителите на Microsoft Windows.

OEM

OEM е съкращение от Original Equipment Manufacturer. Обикновено лицензираният с OEM лиценз Windows е инсталиран от производителя на устройството. Ако сте закупили лаптоп с фабрично инсталиран Windows, почти сигурно е, че той ще е с OEM лиценз.

OEM лицензът е „заключен“ за хардуера, на който за първи път е бил активиран. В днешно време много производители на хардуер и готови компютърни системи вграждат OEM лиценза в UEFI чипа на съответното устройство и оттук идват проблемите за много потребители, решили да заменят някои хардуерни компоненти. Обикновено след замяна на дънната платка на такава система, Windows не може да се активира повторно и това налага закупуване на нов лиценз.

И в тази връзка има една много съществена особеност – OEM лицензът и продуктовият ключ не могат да се трансферират от едно устройство на друго. Сами по себе си не могат да бъдат препродавани, защото са валидни единствено за устройството, за което са предназначени.

Retail

Вие ще получите Retail лиценз, когато закупувате Windows от оторизиран магазин за софтуер или от Microsoft Store.

Retail лицензите поставят може би най-малко ограничения спрямо потребителите, но за сметка на това цената за крайния потребител е най-висока. Този тип лицензи не са ограничени до конкретен хардуер (компютър), както е при OEM лицензите. Закупеният retail лиценз може да бъде използван на което и да е ваше устройство. Дори след смяна на възлови хардуерни компоненти като дънна платка или твърд диск и свързаната с това преинсталация на Windows не бихте имали проблем с повторната му активация.

Нещо повече, Retail лицензът може да бъде трансфериран от един компютър на друг. Така например, ако закупите нов компютър или лаптоп, можете да инсталирате вашето копие на Windows на него и да го активирате с помощта на вашия продуктов ключ, като се погрижите преди това да го премахнете от стария си компютър.

Volume

Volume (Volume License Key, VLK) лицензите обикновено се използват от държавни учреждения, образователни институции и големи компании, нуждаещи се от лицензи за голям брой работни станции. Тъй като те закупуват лицензите на едро, цените за тях са доста по-ниски спрямо цените за домашните потребители. При този тип лицензиране на операционната система обикновено се използва един и същи ключ за активацията на всички компютри в организацията.

Типичните издания на Windows, използващи подобен тип лицензиране са Enterprise и Education, предназначени съответно за корпоративни клиенти и образователни организации (университети, училища).

Как да проверя моя Windows какъв лиценз използва?

Всъщност, това е изключително проста задача и за изпълнението ѝ не е необходим никакъв допълнителен софтуер на трети страни. Независимо дали сте с Windows 7, Windows 8 или Windows 10, просто изпълнете следните стъпки:

1. Стартирайте Command Prompt (Команден прозорец) под Windows. Универсален метод за достъпване на командния прозорец при всички версии на Windows чрез изпълнение на cmd в прозореца Run (стартира се с клавишна комбинация от + R).

CMD

2. В Command Prompt (Команден прозорец) напишете следната команда и натиснете Enter:

slmgr /dli

3. До няколко секунди след изпълнението на командата ще видите малък прозорец, от който може да научите за изданието на вашата операционна система Windows, както и с какъв тип лиценз е лицензирана тя.

slmgr -dli

На ред Description от прозореца се вижда типа на лиценза, който използва вашата система. В нашия случай лиценза е закупен от нас и затова е RETAIL. При компютърни системи (лаптопи или десктоп конфигурации), закупени с инсталиран от производителя Windows най-вероятно ще срещнете „ОЕМ“ лиценз.

При корпоративни компютърни системи и системи, използвани от държавни институции или образователни организации, използващи Volume лиценз, прозорецът от точка 3 най-вероятно ще показва абревиатурата „VOLUME_MAK channel” или „VOLUME_KMS channel”.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *