Snap view disable

Как да забраним автоматичното подреждане на прозорците (Snap View) в Windows 8.1

Една от популярните възможности, представени още в Windows 7, бе функцията Aero Snap. Тя позволява автоматично преоразмеряване и прилепване на два прозореца плътно един до друг, разделяйки работната площ на екрана на две зони. Този изглед е много удобен, когато преписвате нещо от един прозорец в друг или сравнявате артикули при онлайн пазаруване, например.

Тази възможност бе запазена в Windows 8 и доусъвършенствана в Windows 8.1, макар че никъде в тези операционни системи няма да срещнете понятието „aero“. В тази връзка, а и за да избегнем неточен превод, ще наричаме тази възможност Snap view.

Също така следва да се прави разграничение между функцията Snap view, за която ще говорим в този материал и една друга възможност, наречена Split view. Втората служи за разделяне на екрана на две части (фрейма), в които могат да се изпълняват приложения през екрана Start и няма отношение към настройките, показани долу.

По подразбиране Windows 8/8.1 позиционира автоматично даден прозорец в едната половина на екрана, когато той бъде „хванат“ с мишката и издърпан доколкото е възможно към левия или десния край на дисплея. Използването на клавишна комбинация от Windows бутон + стрелка наляво или Windows бутон + стрелка надясно би имало същия ефект. Това е удобно за тези, на които им се налага да извършват две задачи едновременно или просто искат да сравнят два документа.

При други потребители тази възможност не просто не е нужна, а понякога може да представлява пречка в ежедневната им работа. Тъй като автоматичното подреждане на прозорците е разрешено по подразбиране в Windows 8.1, в този материал ще ви демонстрираме два начина за забраняване на тази възможност.

Забраняване на автоматичното подреждане на прозорците чрез центъра за улеснен достъп

1. Кликнете с десен бутон на мишката върху работния плот и от менюто изберете Personalise (Персонализиране).

Personalise

2. От левия панел на екрана за персонализиране кликнете на връзката Ease of Access Center (Център „Удобство на достъпа“).

Ease of Access Center

3. От прозореца на центъра за улеснен достъп и секция Explore all settings (Разглеждане на всички настройки) трябва да кликнете на линка Make the keyboard easier to use (Направете клавиатурата по-лесна за използване).

Make the keyboard easier to use

4. В екрана, който ще видите потърсете секция Make it easier to manage windows section (По-лесно управление на прозорците). Поставете отметката на опция Prevent windows from being automatically arranged when moved to the edge of the screen (Не подреждай прозорците автоматично при преместването им от горната страна на екрана), за да забраните Snap view. Приложете направените промени с бутон Apply (Приложи).

Prevent windows from being automatically arranged

Забраняване на автоматичното подреждане на прозорците през регистъра на Windows

Вторият метод е за малко по-напреднали потребители, тъй като ще променим някои неща в системния регистър на Windows 8.1. Стъпките са следните:

1. Стартирайте Registry Editor. Най-лесният начин за това е като през прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация Windows бутон + R) изпълните regedit.exe.

regedit.exe

Ако видите диалоговия прозорец на User Account Control, отговорете с Yes.

2. След като редакторът е вече пред вас чрез левия панел (дървовидната структура) навигирайте до следния ключ:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

3. В десния панел на прозореца на редактора потърсете WindowArrangementActive и с двоен клик го отворете за редакция.

WindowArrangementActive

4. По подразбиране е зададена стойност (Value data) 1, което означава, че функцията Snap View е разрешена. Променете стойността на 0 за деактивирането ѝ и потвърдете промените с OK.

Value data 1

Внимание: Разрешаването на Snap View става по същия начин, но чрез задаване на стойност 1 в прозореца от точка 4.

Важно е да уточним, че с изпълнението на някой от показаните методи реално не забранявате всички възможни начини за използването на Snap View в Windows 8.1. С описаните методи преустановявате само автоматичното подраждане на прозорците при издърпването им към някой от крайщата на екрана, както и възможността за използването на клавишни комбинации за тази цел.

Дори забранена, тази възможност може да бъде използвана при необходимост след като извикате върху лентата за задачите (Taskbar) контекстното меню и от него изберете желаната опция за подреждане на отворените прозорци (примерно Show windows side by side). Това е предимство, тъй като ако някога ви се наложи да позиционирате два прозореца един до друг, ще можете да го направите без да е нужно да разрешавате Snap View.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *