Windows 8.1 Start

Показване на работния плот вместо Start при вписване в Windows 8.1

Още с появата на Windows 8 от Майкрософт промениха тотално концепцията на класическото меню Start, превръщайки го в по-специален интерфейс, който се показва на цял екран. Това обаче не получи одобрение от повечето потребители. Ето защо в следващата версия – Windows 8.1 бяха направени някои нововъведения, позволяващи повече възможности за персонализиране на „Старт“. Една от тях бе опцията за показване на работния плот по подразбиране, вместо Start на цял екран.

Екранът „Старт“ е първото нещо, което потребителите на Windows 8 и Windows 8.1 виждат, след като включат компютъра си и се впишат в системата. Възможността да се показва Start на цял екран, вместо работния плот (десктоп) е зададена по подразбиране в тази операционна система. С други думи казано, всеки нов потребител на Windows 8/8.1 бива директно пренасочван към екрана „Старт“ след влизане в системата.

В този материал ще ви покажем как да промените това с няколко клика на мишката. Ще ви демонстрираме как да направите така, че след стартиране и вписване в системата Windows 8.1 да ви пренасочва по подразбиране директно към десктопа, вместо към екрана „Старт“.

Преминаване към работния плот вместо към „Старт“ при влизане или затваряне на всички приложения на даден екран

1. Извикайте работния плот на екрана си. Кликнете с десен бутон на мишката върху лентата на задачите (т.нар. таскбар) и от контекстното меню и изберете Properties (Свойства).

Свойства на Лента на задачите

2. От прозореца, който ще видите отворете таб Navigation (Навигация).

3. В секция Start screen (Екран Старт) поставете отметка на When I sign in or close all apps on a screen, go to the desktop instead of Start (Преминаване към работния плот вместо към „Старт“ при влизане или затваряне на всички приложения на даден екран).

Преминаване към работния плот вместо към Старт

4. Запазете промените с Apply и OK.

Добре би било в прозореца от точка 3 да поставите отметка и на опция Show Start on the display I’m using when I press the Windows logo key (Показване на „Старт“ на използвания дисплей при всяко натискане на клавиша с емблемата на Windows). По този начин с клавиш Start от клавиатурата ще можете лесно да извиквате екрана „Старт“, винаги когато ви е необходим.

Следва да уточним, че това ръководство се отнася за Windows 8.1. Ако по някаква причина вашето устройство използва Windows 8, горещо препоръчваме да надградите операционната система до версия 8.1 или до Windows 10.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *