Приложения по подразбиране

Задаване на приложения по подразбиране (Default apps) в Windows 10

Windows 10 предлага някои вградени приложения, които могат да бъдат използвани за повечето неща, които правим ежедневно на компютрите си – достъп до ел. поща, слушане на музика, гледане на видео клипове, сърфиране в интернет и т.н. Тези приложения се използват по подразбиране от операционната система до момента, в който потребителят не зададе други предпочитания.

Истината е, че невинаги приложенията на Windows са предпочитани от масовия потребител. Много от вас вероятно използват различни софтуерни приложения на „трети страни“ (браузъри, плейъри, редактори), които в повечето случаи предлагат доста повече възможности спрямо тези на Windows. Замислете се, колко хора познавате, които използват Groove Music, за да слушат музика или хора, използващи приложението Movies & TV за възпроизвеждане на филми?! Вероятно много повече са тези, които предпочитат Winamp и някои от по-популярните видео плейъри!

Тук е моментът да отбележим, че Windows 10 разполага със специална секция в приложението Settings Settings (Settings Настройки), която е предназначена за избор (промяна) на приложенията и програмите, които операционната система използва по подразбиране за изпълнение на различни типове файлове – мултимедия, документи, изображения и др.

Достъп до настройките за приложенията по подразбиране

Първия начин за достъп до Default apps или Приложения по подразбиране е чрез избор на меню Start Start > Settings Settings > Apps > Default apps (Start Старт > Settings Настройки > Приложения > Приложения по подразбиране). Разбира се, за по-лесен достъп до горните настройки може да разчитате и на формата за търсене на Windows. Използвайте ключова дума “default apps” или ако сте с български езиков интерфейс – „приложения по подразбиране“.

Задаване на приложения по подразбиране за някои основни дейности

Още в основния екран на секция Default apps (Приложения по подразбиране) ще видите няколко приложения, използвани от Windows за най-характерните ежедневни дейности. Това са достъп до електронна поща (имейл), карти, музикален плейър, преглеждане на снимки, видео плейър и уеб браузър.

choose default apps

При клик върху определено приложение излиза падащ списък с възможност за избор на друга програма (от тези, които са инсталирани) или търсене на подходящо приложение в магазина на Microsoft.

Задаване на приложения по подразбиране за отделните типове файлове

Windows 10 позволява за всяко едно файлово разширение да бъде зададена конкретна програма, с която то да се отваря по подразбиране. За тази цел кликнете на връзката Choose default application by file type (Избор на приложения по подразбиране по тип файл), намираща се в прозореца на Default apps (Приложения по подразбиране).

choose default apps by file type

Ще видите списък на всички файлови формати, като за всеки индивидуално може да бъде посочено дадено приложение, което да се използва по подразбиране.

choose default apps by file type

Това дава доста по-голяма възможност за персонализиране. И все пак, избягвайте да задавате програма по подразбиране на файлови типове (разширения), които не познавате!

Задаване на настройки по подразбиране по приложение

Ако в предходната точка избирахте кой файлов тип с кое приложение да се стартира, то тук може да направите обратното – да посочите кое приложение за кои файлови формати да се използва.

set defaults by app

Кликнете на връзката Set defaults by app (Задаване на настройки по подразбиране по приложение), налична в прозореца Default apps (Приложения по подразбиране). Ще видите списък с всички инсталирани приложения и програми. При клик върху дадена програма и избор на бутон Manage (Управление) ще се визуализират всички файлови типове и протоколи, които се отварят или биха могли да се асоциират със съответното приложение.

set defaults by app

В нашия случай сме избрали Opera – уеб браузър, който преди това зададохме да бъде използван като интернет браузър по подразбиране в Windows. При избор на това приложение установяваме наличие на файлови типове, които се асоциират с Opera, но са настроени да се стартират с други уеб браузъри, като Microsoft Edge, Chrome и Internet Explorer. При клик върху съответното приложение излиза падащ списък, от който можем да изберем негова алтернатива.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *