Total AV Free Antivirus

Total AV – скенер за вируси и инструмент за оптимизация в едно

Total AV е една сравнително нова компания, която освен платени антивирусни продукти предлага и безплатна версия на своята антивирусна защита. Това е Total AV Free Antivirus – безплатно и просто решение за проверка и премахване на вируси и всякакви форми на злонамерен софтуер (малуер).

Total AV 2020 със сигурност не предлага най-мощния антивирусен енджин. Безплатната версия е решение по-скоро за потребителите, които търсят допълнителен скенер или както ние обичаме да се изразяваме – скенер за „второ мнение“. Наистина за момента е ограничен броя на публикуваните тестове на продуктите на Total AV, още по-малко са ревютата и тестовете на безплатния скенер. Трудно бихме сравнили в числа възможностите на този продукт с аналогични на преките ѝ конкуренти.

Инсталация и първи впечатления

Инсталацията на Total AV Free Antivirus е изключително опростена и бърза. Необходимо е да свалите инсталатора от официалната страница на компанията и да инсталирате приложението. В инсталацията на този безплатен инструмент няма нищо сложно – изпълнява се буквално с два клика без да отнема излишно време! Създаването на акаунт в Total AV не е задължителна стъпка, но може да бъде направено, когато искате да надградите до платена версия.

След инсталирането си Total AV ще свали и актуализира вирусните дефиниции с последните налични. След това ще стартира проверка на системата за проблеми от различно естество (т.нар. Smart Scan). Това е вид интелигентно сканиране в пет стъпки, което освен че прави бърза проверка за наличие на зловреден софтуер, предоставя препоръки на потребителя за отимизация на системата.

smart scan

Това, което ни направи впечатление е, че след инсталацията на безплатната версия на Total AV защитата в реално време не е активна – програмата работи на фонов режим, но скенера не следи в реално време какво правим. Опитахме се да активираме модула за защита в реално време, но се оказа, че това е платена възможност.

activate real time protection

С други думи казано, безплатната Total AV Free Antivirus би могла да се използва като допълнителен скенер, но не и като пълнофункционална защита от малуер в реално време. Ако искате Total AV да работи като пълнофункционална антивирусна програма, е необходимо да отделите неголяма сума за закупуване на някой от платените антивирусни пакети на компанията.

Потребителски интерфейс

Потребителският интерфейс на Total AV е направен така, че да бъде максимално опростен за работа. Основното меню е разположено в лявата част на прозореца под формата на шест функционални бутона. Излишно е да споменаваме, че при безплатната версия много инструменти са сложени в менюто с комерсиална цел. Не бива да ви изненадват бутоните и рекламите за надграждане до платена версия при опит за достъп до инструментите в менюто.

За потребителите, на които езиците не са им силната страна е важно да отбележим, че този софтуер към момента не разполага с превод на български език. Все пак нещата са възможно най-опростени, така че едва ли това има голямо значение.

Какво предлага Total AV Free Antivirus

Няколко варианта за сканиране

Безплатната версия предлага два основни типа сканиране за зловреден софтуер (малуер) – бързо (Quick Scan) и системно сканиране (System Scan). Първото, както при всяка антивирусна програма проверява само най-уязвимите зони в системата. От друга страна, System Scan е вид задълбочено сканиране. Отнема значително повече време за изпълнение, но проверява всички файлове в системата.

Activate Real time protection

Важно е да отбележим, че Total AV Free Antivirus позволява да сканирате точно определени файлове и папки по ваше желание. Това е възможно чрез малкия линк custom scan, който позволява да посочите обекта, който скенера да провери.

Механизмът за проверка и оптимизация на системата Smart Scan, за който споменахме по-горе е друг, доста по-функционален инструмент. Подобна възможност със същото име сме срещали и при Avast. Подобни „бонус“ инструменти за оптимизиране на системата има и при редица други антивирусни продукти, така че не можем да кажем, че Total AV е уникална с това!

Интелигентното сканиране може да бъде стартирано от бутон Run Smart Scan от основния екран на Total AV Free Antivirus. Той е насочен не само към проверка за зловреден код, а към цялостна проверка на различни аспекти от работата на системата. Използването му се свежда до изпълнение на няколко последователни инструмента – бързо сканиране за малуер, проверка на стартиращите се с Windows програми, почистване на диска и проверка за дубликати (дублирани файлове). Може да бъде използван като алтернатива на някои популярни софтуерни пакети за оптимизация, но предвид това, че е безплатен не бива да очаквате чудеса.

По интересното е, че Smart Scan доста ефективно открива и премахва т.нар. „проследяващи бисквитки“ (tracking cookies), които се записват при сърфиране в мрежата.

Инструменти за оптимизиране

Всички тези възможности, които се изпълняват с интелигентното сканиране са налични като единични инструменти в третата секция от менюто – System Tune Up. Това са отделни инструменти за почистване на диска, търсене на дублирани файлове, деинсталиране на програми, оптимизиране на времето за стартиране и почистване на кеша на браузърите.

System tune up

С други думи казано, винаги може бързо и лесно да почистите системата от ненужни файлове или да стартирате търсенето на дубликати без да е необходимо да изпълнявате Smart Scan.

Total AV Free Antivirus разполага с някаква уеб защита, която блокира потенциално опасните URL адреси, достъпвани през уеб браузъра. Със сигурност не е най-ефективният инструмент, защото поне при нас не сработи при определени уебсайтове, смятани за потенциално опасни.

Настройки

Възможностите за конфигуриране съвсем очаквано са сравнително ограничени. Това е в реда на нещата, защото сами се убедихте, че безплатната версия Total AV Free Antivirus разполага с ограничен инструментариум.

Важно е да отбележим, че в настройките е предвидена възможност за добавяне на изключения – файлове и директории, които ще бъдат игнорирани от скенера. Това е много важна възможност, особено когато скенера има навика да дава фалшиви-положителни резултати.

Settings

Достъпна е възможност за промяна в честотата на извършване на планирани сканирания – седмично, месечно, нощем или забраната им. Налични са и няколко опции за забрана на нотификациите, в т.ч. възможност за използване на „тих режим“.

Безплатна срещу платена версия на Total AV

Както вече споменахме, безплатната версия не е подходяща за основна антивирусна програма поради липсата на активна защита в реално време. Платените версии са представени в три пакета – Total AV Antivirus Pro, Total AV Internet Security и Total AV Total Security.

Общо взето първата предлага щитове, които защитават в реално време до 3 устройства (вкл. iOS и Android) от вируси, червеи, троянци, рансъмуер, спайуер, адуер и всякакви други форми на злонамерен софтуер. Налична е опция за облачно-базиран скенер, както и познатите инструменти за почистване на диска и оптимизация на системата.

Пакетът Internet Security предлага същите възможности плюс опция за използване на VPN модул. Най-високата версия – Total AV Total Security с лиценз за 6 устройства включва модул Ad Blocker, насочен срещу блокиране на натрапливи реклами и модул Secure Password Vault, който се използва за сигурно съхранение на пароли.

Съгласно офертите в уебсайта на команията, за първата година отстъпките са доста примамливи и цените са съвсем поносими. След това обаче лицензите са с доста завишени цени спрямо възможностите, които предлагат пакетите (лично мнение).

Нашето заключение

Total AV Free Antivirus е безплатен алтернативен скенер, който анализира системата и открива различни форми на зловреден софтуер, потенциално нежелани програми (PUPs), както и потенциални проблеми с производителността на системата. Инструментите за оптимизиране на системата и освобождаване на дисково пространство вършат работа, но не са по-добри от това, което предлагат много безплатни инструменти от рода на CCleaner.

Липсата на действаща защита в реално време е най-големия недостатък на безплатната версия на Total AV. Това е по-скоро маркетингова стратегия на компанията, която цели да насърчи потребителите да закупят платен пакет за защита. Total AV Free Antivirus не може да замени всяка друга пълнофукционална антивирусна програма, но може да бъде използвана като допълнителен скенер. Ако сте решили на всяка цена да използвате продукт на Total AV, то заложете на някоя от платените версии.

Ако все пак не искате да давате пари за антивирусна програма и търсите безплатно решение, бихме ви посъветвали да се насочете към по-популярни продукти като Kaspersky Free, Avast Free Antivirus, BitDefender Free Edition, AVG Free и др. Това са антивирусни решения, които могат да бъдат използвани като антивирус „на първа линия“, а Total AV Free Antivirus да бъде като един допълнителен скенер, който да бъде използван за проверка само периодично.

Нашата препоръка е, ако използвате безплатния скенер Total AV Free Antivirus, да забраните стартирането на програмата с операционната система. Причината е проста – безплатната версия не предлага защита в реално време, но в същото време консумира системни ресурси.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *