Windows 11 без TPM и Secure Boot

Инсталация на Windows 11 без TPM и Secure Boot – възможно чрез прост трик в Registry Editor

Windows 11 има определени изисквания към системата – поддръжка на TPM 2.0, активиран Secure Boot и т.н. В случай, че компютърът ви не ги покрива още в началото на инсталацията ще видите съобщение This PC can’t run Windows 11. Това означава, че хардуерът ви е несъвместим с изискванията на тази операционна система и инсталирането не може да продължи.

Тези изисквания лесно могат да бъдат избегнати, например чрез създаване на нова инсталационната флаш памет с помощта на програми като Rufus. Подобни инструменти на „трети страни“ могат да модифицират самата инсталация за Windows 11. След това тя може да бъде изпълнена без проблем на компютър, който не отговаря на изискванията за наличие на TPM 2.0 и Secure Boot (друг е въпросът дали системата ще има нужните параметри, за да върви операционната система гладко след това).

Виж още Инсталационна флаш памет за Windows 11 с Rufus без изискване за TPM 2.0 и Secure Boot.

Възможно ли е обаче това да се случи, без да необходимо да създавате напълно нова (модифицирана) инсталационна флаш памет? Отговорът е да, при това без да използвате абсолютно никакви допълнителни софтуерни инструменти.

За този материал използвах инсталационна флаш памет за Windows 11 (версията е 22H2), създадена с инструмента на Microsoft Media Creation Tool. Съвсем логично инсталацията не ми позволяваше да я изпълня при системи, които не поддържат TPM 2.0 и Secure Boot. С помощта на няколко стъпки, направени през системния регистър успях да позволя да бъде възможно изпълнението ѝ при системи с по-стар хардуер.

Инсталация на Windows 11 без изискване на TPM и Secure Boot … или как да избегнем съобщението This PC can’t run Windows 11

Ако разполагате с вече направена инсталационна флаш памет за Windows 11, не ви необходим друг компютър за изпълнение на този трик. Просто следвайте описаните стъпки:

1. Поставете инсталационната USB памет в компютъра, който ще преинсталирате. Рестартирайте системата и заредете инсталацията на Windows 11 от флаш паметта.

2. Още в първия екран от инсталацията изпълнете клавишна комбинация от SHIFT + F10.

3. Ще се отвори командният прозорец на Command Prompt. Изпълнете командата regedit, за да стартирате редактора на системния регистър – Registry Editor.

regedit

4. Използвайте левия панел на прозореца, за да достъпите до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup

5. Кликнете с десен бутон на мишката върху ключа Setup и от менюто изберете New > Key, за да създадете нов ключ.

New - Key LabConfig

6. Именувайте новия ключ като LabConfig и натиснете Enter.

В следващите стъпки ще е необходимо да създадете две нови стойности във вече създадения ключ LabConfig.

7. Отново кликнете с десен бутон, но този път върху новия ключ LabConfig (или в десния панел, ако ключа е отворен). От менюто изберете опция New > DWORD (32-bit) Value.

New - DWORD (32-bit) Value

8. Именувайте новата стойност като BypassTPMCheck.

9. Отворете я с двоен клик и в полето Value data променете стойността от 0 на 1. Потвърдете промяната с ОК. Така новата стойност BypassTPMCheck, идеята на която е да пропусне проверката за TPM ще бъде активна.

Value data 1

10. По същия начин както в стъпка 5, кликнете с десен бутон на мишката върху ключа LabConfig, след което от менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value.

11. Именувайте новата стойност като BypassSecureBootCheck.

12. Отворете стойността BypassSecureBootCheck с двоен клик. В полето Value data задайте стойност 1 и потвърдете с ОК.

В резюме, какво направихме дотук: създадохме нов ключ HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig. В него добавихме две стойности BypassTPMCheck и BypassSecureBootCheck, чиято роля е да накарат инсталацията да „заобиколи“ проверката за TMP и Secure Boot. За да бъдат активни те трябва да са със зададена стойност 1.

13. Затворете прозореца на Registry Editor и този на Command Prompt.

14. Продължете с инсталацията на Windows 11 от флаш паметта, връщайки се от началната стъпка. Сега вече би трябвало да не ви излиза прозорецът, гласящ This PC can’t run Windows 11. При правилно изпълнение на описаните стъпки инсталацията може да бъде изпълнена.

В заключение – някои важни неща относно показаните стъпки

  • Искам да отбележа, че тази „поправка“ в регистъра на инсталацията на Windows 11 не представлява нещо, което е забранено от закона. По някаква причина от Майкрософт са оставили тази „вратичка“ все още възможна (поне във версия 22H2 и тези преди нея).
  • При използване на същата инсталационна флаш памет върху друг „несъвместим“ компютър, показаните стъпки трябва да бъдат изпълнени отново. Промените в регистъра обичайно се запазват само в оперативната памет на компютъра, но не и върху самата инсталационна медиа (флашка, външен диск и т.н.). С други думи казано, дистрибутива на Windows върху инсталационната флаш памет не търпи изменение след прилагане на горните стъпки. Ако желаете да създадете флаш памет, която перманентно да позволява инсталиране на Windows 11 върху системи, неотговарящи на изискванията, просто използвайте инструмента Rufus.
  • При системи, които не отговарят на системните изисквания на Windows 11, надграждането до тази операционна система може да стане само с изпълнение на т.нар. „чиста инсталация“. С други думи казано, ще бъде необходимо предварително да съхраните данните си от локален диск С: на друг носител. При този тип пре-инсталация ще бъде необходимо да се изтрият дяловете на старата операционна система и се прави напълно нова инсталация на Windows 11.
  • Инсталирането на Windows 11 върху несъвместими системи може да предпоставка за нестабилна работа на устройството. Уверете се, че системата ви има нужното количество оперативна памет (RAM) и достатъчно мощен процесор (задължително 64-битов).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *