Най-добрите антивирусни програми за 2023

Най-добрите антивирусни програми за 2023 година

Кои са най-добрите антивирусни програми – това е въпрос, който вълнува голяма част от потребителите, прекарващи времето си в мрежата. На пазара се предлагат различни пакети за защита, някои от тях напълно безплатни, а други на доста високи цени. В тази връзка изниква и друг съществен въпрос – нужно ли е да плащаме за антивирусна защита? И ако да, какво да изберем?

Предимствата на платените антивирусни програми спрямо безплатните такива са безспорни. Освен базовата защита от злонамерен софтуер получавате и редица допълнителни функции, които биха направили времето, прекарано в интернет по-спокойно. Пакетите за защита, предлагани от различните компании се различават един от друг – както по цена, така и по функционалност. Освен това, в България пазарът на лицензиран софтуер е все още ограничен, а това допълнително затруднява избора.

В този материал ще се опитаме да ви помогнем с избора на антивирусна програма. Подбрали сме три платени версии на антивирусен софтуер и три безплатни. Продуктите, които ви представяме са ориентирани към крайните клиенти и са предназначени за Windows системи.

По какви критерии оценихме антивирусните продукти

Оценките ни се базират на опита ни с антивирусен софтуер, както и тестовете на водещи лаборатории като AV-Comparatives и AV-Test Institute.

AV-Comparatives

AV-Comparatives сертифицира изследваните продукти на три нива: Advanced+Advanced и Standard, като първите са с най-добри резултати. Сертифицирането се базира на степента на защита (онлайн и офлайн) и наличието на фалшиви положителни сигнали.

Лабораторията AV-Comparatives акцентира върху един доста интересен момент в антивирусната защита – откриване на заплахи в онлайн и офлайн среда. Защо се прави подобно разграничение – много антивирусни програми използват облачно-базирани механизми на засичане. Това означава, че даден продукт може да е много ефективен докато устройството е свързано към интернет, но да не дава толкова добри резултати при работа офлайн (дори да е наскоро актуализирано).

Едно от слабите места в алгоритъма на всяка антивирусна защитата погрешното определяне на легитимни обекти (съвсем безопасни файлове, URL адреси, процеси) като някакъв вид заплаха. В този случай се използва понятието „фалшиви положителни заплахи (false-positives)“ или просто „фалшиви сигнали“. Наличието на по-голям брой отчетени фалшиви положителни сигнали влияе негативно на крайната оценка на даден продукт.

От бюлетина на AV-Comparatives от март 2023 става ясно, че най-много фалшиви сигнали са отчетени при Panda Free Antivirus, K7 Total Security и Windows Defender. От другата страна е ESET Internet Security, който се представя безпогрешно, с нула отчетени фалшиви заплахи.

Нека обобщим накратко: получили най-високия сертификат Advanced+ към месец март 2023 г. са Avast, AVG, Avira, Bitdefender, ESET, G DATA, Kaspersky, McAfee, Norton и TotalAV. Тестваните продукти на тези компании са дали изключително високи резултати при откриване (в онлайн и офлайн среда) и неутрализиране на заплхахи. В същото време са отчетени нисък брой на фалшиви положителни сигнали.

Друг продукт, който традиционно се представя добре – F-Secure Internet Security, получава сертификат Advanced единствено заради повече на брой фалшиви положителни сигнали.

AV-Test Institute

Немската лаборатория AV-Test Institute оценява тестваните продукти по три критерия – защита (способност за откриване и неутрализиране на заплахи), производителност (натоварване върху системата) и използваемост (в т.ч. брой на фалшиви положителни заплахи). За всеки от критериите даден продукт може да получи до 6 точки или това прави максимален възможен резултат от 18 точки.

Съгласно бюлетина на AV-Test Institute за февруари 2023 г. значителен брой софтуерни продукти получават максимална оценка по трите критерия и са класирани като топ продукти. Сред тях са Kaspersky Internet Security, Avast Free Antivirus, Avira Internet Security, Bitdefender Internet Security, Trend Micro Internet Security, G DATA Internet Security и др.

Най-добрите платени антивирусни програми за 2023 г. според PCGuide.bg

 

Kaspersky Internet Security

№1: Kaspersky Internet Security – избор на PCGuide.bg за 2023 г.

Kaspersky Lab e руска компания (понастоящем базирана в Швейцария), лидер в областта на киберсигурността и антивирусната защита.

Продуктовата линия на Kaspersky, насочена към крайните потребители включва три основни пакета за защита – Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security и Kaspersky Total Security.

Kaspersky Anti-Virus е най-базовата версия и предлага защита от малуер в реално време (плюс антифишинг и някои инструменти за оптимизация на системата, които не са нищо особено).

Kaspersky Internet Security от своя страна предлага същите функции плюс собствена защитна стена и редица други модули за защита, които ще разгледаме в по-долните редове. Смятам, че от трите пакета Kaspersky Internet Security е най-оптималния избор като съотношение „функционалност – цена“. Предвид високите резултати на тестовете, дългогодишния ни опит с този продукт и приемливата му цена, избрахме именно него.

Най-високото стъпало е Kaspersky Total Security. Този пакет притежава опция за GPS локатор за деца, мениджър на пароли и инструмент за криптиране на лични файлове. Следва обаче да се отбележи, че годишният лиценз за едно устройство струва почти два пъти повече спрямо този на Kaspersky Internet Security, което не винаги е най-оптималния избор за личните ви финанси.

Kaspersky Internet Security съчетава в себе си мощния антивирусен енджин на Kaspersky и собствена, напълно функционална защитна стена (Firewall). Този пакет предлага още анти-фишинг защита, защита за безопасно извършване на онлайн плащания (SafeMoney), VPN връзка (ограничена до 200МВ на ден), блокиране на банери и реклами, защита на уеб камерата и инструменти за оптимизация на системата.

Kaspersky Internet Security вече предлага и някои допълнителни функции за родителски контрол, реализирани чрез модула Kaspersky Safe Kids. Тук се включват функции за ограничаване на времето, прекарано пред екрана на устройството и блокиране на съдържание за възрастни.

Продуктът предлага лесен за работа потребителски интерфейс, възможност за управление на лицензите и устройствата през уеб-базиран профил в My Kaspersky и отлична поддръжка (онлайн съпорт). Много от модулите (Kaspersky Safe Kids, Kaspersky Password Manager, Kaspersky VPN Secure Connection) могат да се закупят и инсталират допълнително.

Как се представя Kaspersky на последните тестове

Според AV-Comparatives (март 2023 г.) Kaspersky Internet Security постига цели 99.96% на защита (способност да неутрализира заплахи) в онлайн среда. Това се случва при установени само 2 бр. фалшиви положителни сигнали, което е незначителен брой. Алгоритъмът на програмата прави обаче известен пропуск при засичане на заплахите в офлайн среда – 90.00%.

AV-Test Institute от своя страна дават по 6 точки по трите си основни критерия – защита, производителност и използваемост. Това носи на Kaspersky Internet Security максималния резултат от 18 точки. Продуктът демонстрира висока акуратност при засичане и неутрализиране на заплахи и незначителен брой (1 бр.) фалшиви сигнали.

Предимства на Kaspersky Internet Security:

+ Високи резултати на тестовете през годините
+ Наличие на собствена защитна стена
+ Лесен за използване интерфейс на български език
+ Защита на уеб браузъра при онлайн банкиране
+ Отлична поддръжка
+ Наличие на лесен за управление модул за родителски контрол
+ Пробна версия за срок от 30 дни
+ Поддържа Windows, macOS и Android

Недостатъци на Kaspersky Internet Security:

- VPN модула е ограничен до 200MB на ден (разширения план се закупува допълнително)
- Известни пропуски при работата на защитата в офлайн среда


 

ESET Internet Security

№2: ESET Internet Security – сигурен и може би най-достъпен в търговската мрежа

ESET e софтуерна компания, базирана в Братислава, Словакия и има над 30-годишен опит в антивирусната защита. Решенията за крайните потребители на ESET започват от базовия антивирусен софтуер ESET NOD32 Antivirus и стигат до пълния пакет за сигурност ESET Smart Security Premium. Някъде по средата е ESET Internet Security, който предлага разумен баланс между функционалност и цена. Ето защо точно него сме избрали да ви представим в този материал.

ESET Internet Security предлага солидна защита в реално време от малуер и собствена защитна стена. Цената му е напълно приемлива, ето защо мисля, че това е най-оптималният избор измежду продуктите на ESET.

Пакетът разполага със защитна стена (Firewall), защита на уеб браузъра при онлайн банкиране, уеб-филтър за потенциално опасни URL, защита от злонамерен мрежови трафик, проверка на свързаните в безжичната мрежа устройства, защита за уеб камерата и др. В допълнение към всичко това е добавена и защита против кражба на устройството, позволяваща да следите неговото местоположение и активност, в случай, че бъде задигнато.

По-високо стъпало в продуктовото портфолио на компанията е ESET Smart Security Premium. Освен фукнкциите на Internet Security, Smart Security Premium предлага още интуитивна защита от напълно нови заплахи (чрез ESET LiveGuard), управление на пароли и модул за криптиране на чувствителни данни.

Продуктите на ESET имат може би най-голяма достъпност от всички антивирусни решение в търговската мрежа в България. Обикновено потребителят закупува карта с продуктов ключ, за активиране на софтуера. Инсталацията се изтегля от официалния интернет сайт на продукта и се изпълнява лесно. В самия ѝ край ще трябва да създадете свой персонален акаунт в ESET, към който се свързва лицензът.

ESET Internet Security поддържа платформи с Windows, macOS и Android. Програмата може да бъде изтеглена и в “trial” версия с 30-дневен пробен период, като през това време използвате пълната ѝ функционалност.

Как се представя ESET на последните тестове

Според AV-Comparatives (март 2023 г.) ESET Internet Security постига цели 99.94% на защита (способност да неутрализира заплахи) в онлайн среда при нула фалшиви положителни сигнала. Степента за откриване на заплахи в онлайн среда е доста добра – 97.4%. Същата стойност ESET постига и в офлайн среда, което му дава лек превес над Kaspersky в този показател.

В последните си тестове от февруари 2023 г. лабораторията AV-Test Institute използва ESET Smart Security Premium. Последните резултати са малко противоречиви – 5.5 точки по критерийте защита и производителност и 6 точки за използваемост. Този резултат от 17 точки не нарежда ESET сред топ продуктите на немската лаборатория.

Предимства на ESET Internet Security:

+ Високи резултати на тестовете през годините
+ Наличие на собствена защитна стена
+ Лесен за използване интерфейс на български език
+ Защита на уеб браузъра при онлайн банкиране
+ Достъпен в търговските вериги в България
+ Защита при кражба на устройството (Anti-Theft)
+ Модул за родителски контрол
+ Пробна версия за срок от 30 дни
+ Поддържа Windows, macOS и Android

Недостатъци на ESET Internet Security:

- Няма VPN модул за защитена връзка
- Понякога потребителите изпитват затруднение с подновяването на лиценза


 

Bitdefender Antivirus Plus

№3: Bitdefender Antivirus Plus – най-изгодна платена базова защита за Windows

Продуктите на Bitdefender през последните години винаги са давали отлични резултати на тестовете. Румънската компания предлага няколко платени продукта, ориентирани към крайния потребител. Освен това все още е достъпна и безплатна версия на антивирусната програма Bitdefender Antivirus Free.

Bitdefender Antivirus Plus предлага най-базовите функции, които обикновено са достатъчни за защита на системата при изпълнение на ежедневни дейности. Програмата предлага защита в реално време срещу вируси, червеи, троянци, спайуер и всякакви друг форми на злонамерен софтуер. Bitdefender Antivirus Plus разполага с многослойна защита от рансъмуер, което гарантира неприкосновеността на най-важните ви файлове на диска. В допълнение, разполагате със защита на браузъра при онлайн банкиране, VPN и съвсем опростен мениджър на паролите.

Bitdefender Antivirus Plus е най-евтината версия от продуктовото портфолио на компанията и е предназначена за използване у дома. Съвсем очаквано, тя не предлага собствена защитна стена (Firewall) и модул за родителски контрол. Ако желаете да разполагате с тези функции, ще трябва да закупите Bitdefender Internet Security, която е на малко по-висока цена. И двата продукта поддържат единствено Windows-базирани системи (Windows 7/8/8.1/10/11).

От своя страна Bitdefender Total Security предлага всички изброени дотук функции, плюс модул за оптимизация на устройството, както и поддръжка на всички операционни системи – Windows, macOS, Android и iOS. Цената му обаче е почти двойна, спрямо тази на Bitdefender Antivirus Plus!

В момента цената на Bitdefender Antivirus Plus е изключително изгодна. Офертата в официалния сайт на Bitdefender е около 30 лв. за три устройства (годишен лиценз). Ако желаете да тествате продукта, имате възможност да изтеглите версия с 30-дневен пробен период.

Как се представя Bitdefender на последните тестове

В последните си тестове от март AV-Comparatives използват Bitdefender Internet Security. Следва да поясня, че той използва същия енджин като Bitdefender Antivirus Plus (с тази разлика, че има защитна стена и някои други допълнителни функции). Резултатите са впечатляващи – 99.94% способност за неутрализиране на заплахи (онлайн), 98.1% откриваемост в онлайн среда и цели 98.1% откриваемост на заплахи в офлайн среда, при 6 бр. засечени фалшиви сигнали.

AV-Test Institute и тук дават по 6 точки по трите си основни критерия – защита, производителност и използваемост. Това носи на Bitdefender Internet Security максималния резултат от 18 точки. Продуктът демонстрира висока акуратност при засичане и неутрализиране на заплахи и незначителен брой фалшиви сигнали.

Предимства Bitdefender Antivirus Plus:

+ Отлични резултати на тестовете
+ Защита на уеб браузъра при онлайн банкиране
+ Многослойна защита от рансъмуер
+ Пробна версия за срок от 30 дни.

Недостатъци на Bitdefender Antivirus Plus:

- VPN модулът е с лимит от 200МВ на ден (неограничения VPN изисква допълнителното му закупуване)
- Прекалено бавно първо пълно сканиране на системата
- Поддържа единствено Windows системи

Най-добрите безплатни антивирусни програми за 2023 г. според PCGuide.bg

 

Avast Free Antivirus

№1: Avast Free Antivirus – най-добра безплатна антивирусна програма

Avast Free Antivirus е един страхотен безплатен антивирусен продукт, който се отличава с голям брой модули за защита и отлични възможности за персонализация на всеки един аспект от работата му.

Kaspersky и Bitdefender също предлагат безплатни антивирусни програми, отличаващи се с висока прецизност. Но какво отличава Avast от тях?! Avast Free Antivirus предлага най-голям брой инструменти за сигурност спрямо своите преки конкуренти в сегмента при безплатните защити. Нещо повече – Avast предлага може би най-добрите възможности за конфигурация, както на инсталацията, така и на защитата в реално време. Освен това имате опция за инсталиране на Avast Secure Browser – интернет браузър, базиран на Chrome с подобрена защита.

Безплатната версия Avast Free Antivirus предлага удобен интерфейс с превод на български език. Новата версия на Avast Free Antivirus вече разполага със собствена защитна стена, но не всички нейни функции са достъпни при безплатната версия.

Основният алгоритъм на Avast Free използва файлова скенер в реално време, защита, базирана на поведението на приложенията, уеб филтър и защита на електронната поща. В комбинация с защитата от рансъмуер и защитната стена, Avast Free Antivirus постига функционалността на повечето платени антивирусни програми.

И в този ред на мисли изниква въпроса, какво не предлага Avast Free Antivirus, което го има в платената версия на продукта?! Безплатната версия не разполага с модулите за сигурно управление на пароли, защита на уебкамерата, защита на „чувствителни“ данни, файлов шредер, Sanbox и защита при отдалечен достъп. Вече споменахме, че някои допълнителни функции на защитната стена са достъпни само в платената версия.

Как се представя Avast Free Antivirus на последните тестове

Традиционно Avast Free Antivirus е включен в тестовете на редица водещи лаборатории – редом до предимно платени антивирусни пакети.

В бюлетина от март 2023 г. на AV-Comparatives, Avast отбелязва забележителен резултат и получава сертификат Advanced+. Нивото на защита (в онлайн среда) достига до 99.97% при установени само 2 бр. фалшиви сигнала. Способността за засичане на заплахи (онлайн) е една идея по-висока спрямо тази на Kaspersky, ESET и Bitdefender – цели 99.5% (96.9% в офлайн режим, което също е много добре).

AV-Test Institute от своя страна дават максимален резултат от 6 точки по всеки от трите си основни критерия – защита, производителност и използваемост. Това носи на Avast Free Antivirus максималния резултат от 18 точки. Продуктът демонстрира висока акуратност при засичане и неутрализиране както на познати заплахи, така и на „атаки от нулев ден“.


 

AVG Anti-virus Free

№2: AVG AntiVirus Free – алтернатива на Avast

AVG AntiVirus Free е друго популярно име в областта на антивирусната защита. Макар компанията да е закупена от Avast, нейните продукти продължават да се лансират под бранда на AVG. Изглежда обаче, че техните безплатни антивирусни програми използват сходен антивирусен енджин и база данни, защото резултатите от тестовете за AVG AntiVirus Free са доста сходни с тези на Avast Free Antivirus.

Подобно на Avast, AVG също предлага доста богати възможности за конфигуриране на защитата. Това е голямо предимство за потребителите, които искат да имат повече контрол върху своята антивирусна програма.

Интерфейсът на AVG AntiVirus Free е сравнително лесен за работа, но липсва български език. В прозореца на програмата са налични няколко карета с послания и бутони за надграждане до платена версия, което отчитаме като сериозен недостатък.

Безплатната версия на AVG предлага базова защита, което включва защита в реално време и базиран на поведението щит. Отделно разполагате с E-mail щит и Уеб щит, а в новата версия и опростен вариант на защитна стена.

В бюлетина на AV-Comparatives от март 2023 г. AVG AntiVirus Free отбелязва забележителен резултат и получава сертификат Advanced+. Нивото на защита в онлайн среда достига до 99.97% при установени само 2 бр. фалшиви сигнала. Способността за засичане на заплахи (онлайн) e цели 99.5% (96.9% в офлайн режим), което е напълно сходен резултат с Avast Free.

AVG AntiVirus Free е наличен за Windows 11/10/8.1/8/7, macOS, iOS и Android. По-интересното е, че все още в официалния сайт на AVG се намира специална версия за стари системи с Windows XP.


 

Windows Defender

№3: Windows Defender – наличен в Windows 10/11

Windows 10 и Windows 11 разполага със своя интегрирана антивирусна защита – Windows Defender. По подразбиране тази защита е активна и се актуализира чрез Windows Update. Това означава, че след инсталация на Windows ще разполагате с антивирус, без да е нужно закупуване и инсталиране на външен софтуер.

Windows Defender ви дава достатъчно надежден щит от вируси, рансъмуер заплахи и контрол върху потенциално нежелани приложения. Интерфейсът му е изцяло интегриран в операционната система и по-точно в приложението Windows Security. То обединява антивирус, защитна стена, защита на акаунтите, контрол върху приложенията и много други.

Предназначението на Windows Defender е преди всичко да защитава интегритета и целостта на Windows. Ето защо тази защита не предлага голяма част от допълнителните екстри, налични в антивирусни програми на „трети страни“. Все пак, ако решите да инсталирате друга антивирусна програма, файловата защита на Windows Defender се деактивира автоматично.

Windows Defender на Microsoft през последните години постига завидни резултати на тестовете. Съгласно бюлетина на AV-Comparatives от март 2023 г. Windows Defender достига рейтинг на защита от 99.98% (в онлайн среда). Това означава, че със съвсем малко задминава Kaspersky, Avast, AVG и Bitdefender. Защитата обаче се оказва, че е прекалено „недоверчива“ към определени приложения, тъй като нивото на фалшивите положителни заплахи е доста високо (32 бр.). Освен това са налице и известни пропуски в способността за засичане на заплахи при работа офлайн – 83.1%, което е доста нисък резултат.

В последните си тестове (от февруари 2023 г.) лабораторията AV-Test Institute дава 6 точки по критерийте защита и използваемост и 5.5 точки за производителност. Този резултат от 17.5 точки не нарежда Windows Defender сред топ продуктите на немската лаборатория. Причината е, че при определени операции „вграденият“ антивирус на Windows създава известно натоварване и забавяне на системата.

В заключение

На първо място, изборът на подходяща антивирусна защита се свежда до това готови ли сте да платите за определен софтуер или искате да се ограничите до някоя негова безплатна алтернатива. Със сигурност е ясно, че платените антивирусни продукти предлагат множество функции и инструменти.

Като най-добри платени пакети за защита на Windows системи определихме Kaspersky Internet Security (добър антивирус и защитна цена на достъпна цена), Bitdefender Antivirus Plus (прецизен антивирус на много ниска цена, но без firewall) и ESET Internet Security (отлично съотношение между компоненти за сигурност, цена и достъпност).

Безплатните антивирусни програми ви осигуряват базова защита от малуер, но рядко предлагат допълнителни екстри като защитна стена, родителски контрол, имейл защита, мениджър на пароли и т.н. Не на последно място ще споменем, че Windows 10 и Windows 11 разполага с „вградена“ антивирусна защита (Windows Defender), която дава наистина добри резултати с цената на някои дребни недостатъци.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *