Windows 11 с Rufus

Инсталационна флаш памет за Windows 11 с Rufus без изискване за TPM 2.0 и Secure Boot (актуализиран)

Microsoft Windows 11 нашумя преди всичко с изискването си за използване на Trusted Platform Module (TPM) 2.0, Secure Boot и някои други изисквания към компютърните системи. В мрежата се появиха различни варианти за това, как тези системни изисквания да бъдат заобиколени.

Един от тях е чрез премахване на файла appraiserres.dll от пакета за инсталация. По този начин инсталацията ще „прескочи“ проверката за тези минимални системни изисквания и Windows 11 ще може да се инсталира и на компютри, които не ги покриват.

Към днешна дата създателите на популярното приложение Rufus са помислили за това. Този софтуерен инструмент вече предлага опция за запис на дисков образ с инсталация на Windows 11 върху флаш памет, която заобикаля изискването за наличие на TPM 2.0, разрешен Secure Boot и изискванията за RAM памет. В по-новите версии на приложението са налични и редица други възможности за персонализиране на последния етап от инсталацията.

Създаване на инсталационна флаш памет за Windows 11 с Rufus – с или без изискване за TPM2.0, активен Secure Boot, акаунт в Microsoft и настройки за поверителност

Rufus е малък софтуер за създаване на инсталационни флаш памети за различни версии на Windows. Този софтуер ви дава възможност дa „заобиколите“ препоръчителните изисвания към хардуера на Windows 11 – тези за наличие на TMP 2.0, Secure boot и повече от 4GB RAM.

Създаване на инсталационна флаш памет за Windows 11 с Rufus 4.0

По-новите версии на Rufus предлагат доста удобни възможности за конфигуриране на самата инсталация. Това е изключително лесно и се свежда само до поставяне на няколко отметки в допълнителен прозорец, който потребителите виждат.

Така например може да премахнете изискването за използване на акаунт в Microsoft, както и да зададете автоматично създаване на локален акаунт с избрано име. Софтуерът предлага опция за „прескачане“ на настройките за поверителност (тези за достъп до мeстоположение, откриване на устройството, изпращане на диагностични данни, подобряване на писането и т.н.), които обичайно виждаме в последния етап от инсталацията. Налице е и възможност за забрана на автоматичното криптиране на устройството с BitLocker. Всичко това опростява инсталацията на Windows 11, най-вече за тези от вас, на които им се налага ежедневно да преинсталират много на брой компютри.

В следващите редове ще ви демонстрираме как да създадете инсталационна USB флаш памет с помощта на Rufus 4.0.

1. Изтеглете Windows 11 под формата на дисков образ (.iso) от уеб сайта на Microsoft. Към днешна дата имате възможност за директно сваляне на .iso файл с инсталация или използването на инструмента Media Creation Tool, който също предлага тази възможност.

2. Изтеглете инструмента Rufus от официалната страница на приложението. Следва да отбележа, че освен версия за инсталиране е налична и „преносима“ (т.нар. portable) версия, която не се нуждае от инсталация.

3. Поставете празна флаш памет (от поне 8GB) в някой от USB портовете.

4. Стартирайте инструмента Rufus и му позволете администраторски права. Уверете се, че в полето Device е посочена правилната преносима USB памет, която ще използвате:

Select

По принцип би трябвало Rufus автоматично да открие вашето USB устройство, освен ако към компютъра не са свързани повече USB памети. В останлите случаи трябва да изберете желаната USB памет от падащото меню на Device.

5. Използвайте бутон SELECT, за да изберете от локалния диск вече изтегления дисков образ (.iso файл) с Windows 11.

След като ISO файлът се зареди, Rufus автоматично ще конфигурира останалите опции /обичайно това са Partition scheme: GPT; Target system: BIOS (or UEFI non-CSM)/. В тази версия се използва опция Standard Windows Installation в Image options. Едва на по-следващ етап Rufus дава възможност за персонализация на самата инсталация.

6. След като сте посочили USB устройството и дисковия образ за запис, клинете на бутон START.

START

7. Ще се появи прозорец, от който може да персонализирате вашата инсталация. Тук е момента да посочите, кои изисквания на Windows 11 желаете да бъдат избегнати:

START

  • Remove requirement for 4GB+ RAM, Secure Boot and TPM2.0 – премахва се изискването за повече от 4GB RAM, използване на Secure Boot и наличие на TPM2.0. Това са основните изисквания, които играничаваха редица потребители още с излизането на Windows 11.
  • Remove requirement for an online Microsoft account – премахва изискването за използване на акаунт в Майкрософт в последната фаза от инсталацията.
  • Create a local account with username – тази опция позволява инсталацията автоматично да създаде локален (офлайн) акаунт с посоченото име.
  • Set regional options to the same values as this user’s – конфигурира регионалните настройки в съответствие с текущия акаунт.
  • Disable data collection (Skip privacy questions) – не показва настройките за поверителност и събиране на лични данни в последната фаза от инсталацията.
  • Disable BitLocker automatic device encryption – забранява автоматичното криптиране на дисковете от BitLocker.

Задайте желаните от вас предпочитания, след което потвърдете промените с OK, за да продължите.

8. Ще видите предупреждение, което ви съобщава, че всички данни от флаш паметта ще бъдат заличени. Потвъдете с ОК, за да стартирате процеса по създаване на инсталационната USB памет.

All data on device will be destroyed

9. В следващите минути Rufus ще форматира вашата флаш памет и ще запише дисковия образ с Windows 11 върху нея. След като процедурата бъде финализирана, ще видите съобщение и статус READY.

Създаване на инсталационна флаш памет за Windows 11 без изискване за TPM и Secure Boot с по-старите версии на Rufus (след Rufus 3.16 Beta 2)

Има известни различия в по-старите версии на Rufus (от версия 3.16 – beta 2) и по-новите (версия 4 и следващите). При по-старите варианти на инструмента е необходимо още в основния прозорец да се зададе, следва ли да се прилагат системните изисквания за Windows 11 или не. Това е реализирано чрез опциите Standard Windows 11 Installation и Extended Windows 11 Installation, които ще разгледаме по-подробно в точка 4. Също така, при предишните версии на Rufus нямаше някои наистина полезни възможности, като това да не се изисква Microsoft акаунт.

Ето и стъпките за създаване на инсталация без TPM 2.0 и Secure Boot чрез Rufus 3.16:

1. Изтеглете Windows 11 под формата на дисков образ (.iso) от уеб сайта на Microsoft. Към днешна дата имате възможност за директно сваляне на .iso файл през уеб сайта на Microsoft. Като алтернативен метод може да използвате инструмента Media Creation Tool, който също предлага опция за съхранение на инсталацията в .iso файл.

2. Изтеглете инструмента Rufus от официалната страница на приложението. Следва да отбележа, че освен версия за инсталиране е налична и „преносима“ (т.нар. portable) версия, която не се нуждае от инсталация.

3. Поставете празна флаш памет (от поне 8GB) в някой от USB портовете. Стартирайте инструмента Rufus и му позволете администраторски права. Уверете се, че в полето Device е посочена правилната преносима USB памет (по принцип би трябвало Rufus автоматично да открие вашето USB устройство).

Select

Използвайте бутон SELECT, за да изберете от локалния диск вече изтегления дисков образ (.iso файл) с Windows 11. След като ISO файлът се зареди, Rufus автоматично ще конфигурира останалите опции. Те трябва да са зададени по следния начин: Partition scheme: GPT; Target system: UEFI (non CSM).

4. Същественото нововъведение в Rufus от версия 3.16 идва с възможността Image option. От падащото меню за момента са налични три основни опции:

  • Standard Windows 11 Installation (TPM 2.0, Secure Boot, 8GB+ RAM) – тази възможност качва стандартната инсталация на Windows 11. Препоръчваме да я използвате, ако вашият компютър покрива минималните изисквания за тази операционна система (т.е. да имате активен Secure Boot, наличие на TPM 2.0, поне 8GB RAM и т.н.).
  • Extended Windows 11 Installation (no TPM, no Secure Boot, 8GB- RAM) – тази опция е именно това, за което споменах още в началото. Тя автоматично модифицира качената Windows 11 инсталация, така че да бъде „заобиколена“ проверката за тези системни изисквания. Препоръчва се за компютри, които не покриват някое от изискванията за наличие на TPM 2.0, разрешен Secure Boot от BIOS/UEFI или инсталирани поне 8GB RAM памет.
  • Windows To Go – създава USB флаш памет с нещо като „live“ версия на Windows 11, която може да се изпълнява от преносимата памет.

Extended Windows 11 Installation

В нашия случай ще изберем Extended Windows 11 Installation, тъй като искаме да избегнем проверката за минималните системни изисквания.

5. Ако желаете, може да промените наименованието на устройството от полето Volume label. След това използвайте бутон START за стартиране на записа на Windows 11 върху преносимата флаш памет.

Start

6. Ще видите стандартното съобщение, което ви предупреждава, че всички налични данни на флашката ще бъдат заличени. Кликнете на OK, за да продължите напред.

Warning Rufus

7. В следващата стъпка ще е необходимо малко търпение докато инсталационната флашка бъде направена.

създаване на boot флашка от Rufus

8. Ако от падащото меню в точка 4 сте избрали Extended Windows 11 Installation (no TPM, no Secure Boot, 8GB- RAM), на финала ще видите предупреждение, че трябва да забраните Secure Boot*. Така ще бъде възможно да заредите инсталацията от вече създадената инсталационна флашка.

*По подразбиране в BIOS (UEFI) настройките на повечето устройства опцията Secure Boot е разрешена! Трябва да я потърсите в BIOS и да я поставите в статус Disabled.

Предупреждение, че Secure boot трябва да е забранен

Затворете прозореца с предупреждението, а след това и основния прозорец на Rufus. Сега можете да използвате създадената флашка за инсталиране на Windows 11.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *