Windows 11 с Rufus

Инсталационна флаш памет за Windows 11 с Rufus без изискване за TPM 2.0 и Secure Boot

Microsoft Windows 11 нашумя преди всичко с изискването си за използване на Trusted Platform Module (TPM) 2.0, Secure Boot и някои други изисквания към компютърните системи. В мрежата се появиха различни варианти за това, как тези системни изисквания да бъдат заобиколени.

Един от тях е чрез премахване на файла appraiserres.dll от пакета за инсталация. По този начин инсталацията ще „прескочи“ проверката за тези минимални системни изисквания и Windows 11 ще може да се инсталира и на компютри, които не ги покриват.

Към днешна дата създателите на популярното приложение Rufus са помислили за това. Този софтуерен инструмент вече предлага опция за запис на дисков образ с инсталация на Windows 11 върху флаш памет, която заобикаля изискването за наличие на TPM 2.0, разрешен Secure Boot и изискванията за RAM памет. Най-важното е, че на вас самите няма да ви се налага да модифицирате абсолютно нищо по оригиналния .ISO дисков имидж за операционната система.

Тази възможност е налична от версия 3.16 BETA2 на Rufus под формата на опция за „разширена“ инсталация на Windows 11. В този материал използвахме пълната версия Rufus 3.16 и нещата се получиха без проблем!

Създаване на инсталационна медия за Windows 11 с Rufus – с или без изискване за TPM2.0 и активен Secure Boot

1. Изтеглете Windows 11 под формата на дисков образ (.iso) от уеб сайта на Microsoft. Към днешна дата имате възможност за директно сваляне на .iso файл с инсталация или използването на инструмента Media Creation Tool, който също предлага тази възможност.

2. Изтеглете инструмента Rufus от официалната страница на приложението. Следва да отбележа, че освен версия за инсталиране е налична и „преносима“ (т.нар. portable) версия, която не се нуждае от инсталация.

3. Поставете празна флаш памет (от поне 8GB) в някой от USB портовете. Стартирайте инструмента Rufus и му позволете администраторски права. Уверете се, че в полето Device е посочена правилната преносима USB памет (по принцип би трябвало Rufus автоматично да открие вашето USB устройство).

Select

Използвайте бутон SELECT, за да изберете от локалния диск вече изтегления дисков образ (.iso файл) с Windows 11. След като ISO файлът се зареди, Rufus автоматично ще конфигурира останалите опции. Те трябва да са зададени по следния начин: Partition scheme: GPT; Target system: UEFI (non CSM).

4. Същественото нововъведение в Rufus от версия 3.16 идва с възможността Image option. От падащото меню за момента са налични три основни опции:

  • Standard Windows 11 Installation (TPM 2.0, Secure Boot, 8GB+ RAM) – тази възможност качва стандартната инсталация на Windows 11. Препоръчваме да я използвате, ако вашият компютър покрива минималните изисквания за тази операционна система (т.е. да имате активен Secure Boot, наличие на TPM 2.0, поне 8GB RAM и т.н.).
  • Extended Windows 11 Installation (no TPM, no Secure Boot, 8GB- RAM) – тази опция е именно това, за което споменах още в началото. Тя автоматично модифицира качената Windows 11 инсталация, така че да бъде „заобиколена“ проверката за тези системни изисквания. Препоръчва се за компютри, които не покриват някое от изискванията за наличие на TPM 2.0, разрешен Secure Boot от BIOS/UEFI или инсталирани поне 8GB RAM памет.
  • Windows To Go – създава USB флаш памет с нещо като „live“ версия на Windows 11, която може да се изпълнява от преносимата памет.

Extended Windows 11 Installation

В нашия случай ще изберем Extended Windows 11 Installation, тъй като искаме да избегнем проверката за минималните системни изисквания.

5. Ако желаете, може да промените наименованието на устройството от полето Volume label. След това използвайте бутон START за стартиране на записа на Windows 11 върху преносимата флаш памет.

Start

6. Ще видите стандартното съобщение, което ви предупреждава, че всички налични данни на флашката ще бъдат заличени. Кликнете на OK, за да продължите напред.

Warning Rufus

7. В следващата стъпка ще е необходимо малко търпение докато инсталационната флашка бъде направена.

създаване на boot флашка от Rufus

8. Ако от падащото меню в точка 4 сте избрали Extended Windows 11 Installation (no TPM, no Secure Boot, 8GB- RAM), на финала ще видите предупреждение, че трябва да забраните Secure Boot*. Така ще бъде възможно да заредите инсталацията от вече създадената инсталационна флашка.

*По подразбиране в BIOS (UEFI) настройките на повечето устройства опцията Secure Boot е разрешена! Трябва да я потърсите в BIOS и да я поставите в статус Disabled.

Предупреждение, че Secure boot трябва да е забранен

Затворете прозореца с предупреждението, а след това и основния прозорец на Rufus. Сега можете да използвате създадената флашка за инсталиране на Windows 11.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *