Спиране на известията в Windows 11

Как да спрем известията в Windows 11 – няколко различни начина

Windows 11 показва известия (нотификации) на различни приложения, работещи на фонов режим. Обикновено известията в Windows 11 са съобщения, които се появяват като „изкачащи“ банери в долния десен ъгъл на екрана и в центъра за известяване. Често пъти те могат да са ненужни и дори дразнещи, ето защо редица потребители предпочитат да ги спрат.

В този материал ще ви покажем различни начини за забрана на известията в Windows 11 (22H2) – за всички или само за определени приложения, които показват такива.

Изключване на известията в Windows 11 чрез Settings (Настройки)

Изключването на известията може да стане само с няколко клика – през настройките (Settings) в Windows. Това е може би най-простият начин, а стъпките са следните:

1. Влезте в Start > Settings (Старт > Настройки) или използвайте клавишна комбинация от win + I, за бърз достъп до настройките на Windows.
2. От лявата част на прозореца изберете раздел System (Система). Вдясно ще видите секция Notifications (Известия), от където може да персонализирате показването на нотификации.
3. Преместете плъзгача на позиция Off (виж изображението горе), за да изключите показването на всички известия.

Notifications off

Забележка: Показаните стъпки деактивират всички известия в Windows, но не във всички случаи. Някои приложения (например някои антивирусни програми, софтуери за оптимизация и т.н.) могат да използват свой интерфейс за известяване, който не се влияе от настройките в Windows. В тези случаи спирането на известията трябва да се направи през настройките на самата програма (приложение).

Изключване на известията само за определени приложения

Някои приложения генерират доста по-често известия от други. Това може на моменти да става досадно и потребителят да предпочете да забрани известяването от това приложение.

Windows предлага опция да забраните нотификации само от определени приложения, а не глобално, както е в горния метод. За целта е нужно да достъпите същите настройки, както в горната точка. В този метод не бива да забранявате показването на известия (т.е. плъзгача трябва да си остане в позиция On).

Малко по-надолу ще видите списък с приложенията, които най-често генерират известия (Notifications from apps and other senders или Известия от приложения и други податели). От тук може да забраните (или да персонализирате) известията само от определени източници.

Notifications from apps and other senders

Изключване на известията в определено време чрез автоматично стартиране на режим „не ме безпокойте“

Режимът Do not disturb (Не ме безпокойте) по подразбиране се активира, когато играете компютърни игри, изпълнявате приложения на цял екран (примерно гледате филм) или сте дублирали вашия екран на втори дисплей. През това време известията не се показват като „изскачащи“ банери.

Тази възможност може да бъде конфигурирана да се стартира в точно определено време, зададено от самите вас, без горните условия да са налице. По този начин през указан времеви интервал няма да бъдете обезпокоявани от различни известия под формата на банери.

Конфигурирането на автоматичното стартиране на режим „не ме безпокойте“ става по сходен начин с горните настройки:

1. Влезте в Start > Settings > Notifications (Старт > Настройки > Известия).

2. Кликнете на секция Turn on do not disturb automatically (Автоматично включване на „Не ме безпокойте“), така че да се покажат наличните настройки в нея.

3. Поставете отметка на During these times (По време на тези часове), задайте часови диапазон и интервала, през който да се повтаря (всеки ден, уикендите или през работни дни).

Turn on do not disturb automatically

Изключване на известията през системния регистър (Windows Registry)

Редакторът на системния регистър (Registry Editor, regedit.exe) позволява почти пълен контрол върху работата и функциите на операционната система. Чрез модифициране на точно определена стойност в един от ключовете на регистъра вие можете да спрете перманентно известията в Windows 11.

За тази процедура се изискват администраторски права върху системата и малко повече познания, тъй като неправилното използване на regedit крие някои рискове за стабилността на операционната система.

Стъпките за спиране на известията чрез използване на Registry Editor са следните:

1. Стартирайте редактора на системния регистър чрез изпълнение на regedit.exe – в прозореца Run (използвайте клавишна комбинация от win + R) или чрез формата за търсене в менюто Start.

2. Достъпете следния ключ през прозореца на Registry Editor (regedit.exe):

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\PushNotifications

3. В дясната част на прозореца би трябвало да виждате стойност, именувана като ToastEnabled със зададен по подразбиране параметър (стойност) 1.

Turn on do not disturb automatically

4. Отворете я с двоен клик, за да я редактирате. В полето Value data задайте нова стойност 0 и потвърдете промените с ОК. Задаването на 0 означава, че стойността ще бъде неактивна.

Turn on do not disturb automatically

5. След като затворите Registry Editor ще бъде необходимо да рестартирате системата, за да влязат промените в сила.

Връщането на настройката обратно по подразбиране (т.е. отново да се показват нотификации) става по същия начин, но чрез поставяне на стойност 1 в ToastEnabled.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *