Поправяне на MBR

Как да поправим MBR при Windows 10 чрез Command Prompt

Master Boot Record (MBR) или Сектор за начално зареждане (запис за начално зареждане) се използва за откриване и зареждане на операционната система върху диска при стартиране на компютъра.

Важно е да уточним, че не всички съвременни инсталации инициализират твърдия диск като MBR. При диск, който първоначално е инициализиран като GPT, системата използва UEFI интерфейса, за да открие и стартира операционната система.

Сектора за налано зареждане може да се повреди (например при неправилно изключване или при заразяване на компютъра с определен тип зловреден софтуер). Резултата в тези случаи е поява на грешка BOOTMGR is missing на черен екран и невъзможност на Windows да стартира. Други грешки, които е твърде вероятно да са свързани с повреден запис за начално зареждане (MBR) могат да имат следния текст:

Error loading operating system
Operating System not found
Invalid partition table
No bootable medium found! System halted.
Reboot and select proper boot device

В този материал ще разгледаме как се поправя сектора за начално зареждане при Windows 10 в случай, че се сблъскате с някоя от гореизброените съобщения за грешка.

Инструкциите в този материал са за по-напреднали потребители, ето защо няма да публикувам скрийншотове от отделните стъпки, а само командите, които следва да изпълните. Необходима ще ви е инсталционна медия за Windows 10 (инсталационна USB флаш памет или DVD диск с Windows 10) и малко познания за работа в Command Prompt.

Използване на Command Prompt, за да поправите сектора за начално зареждане (Master Boot Record)

Стъпките за проправка на Master Boot Record (MBR) са следните:

1. Поставете инсталационна USB флаш памет или DVD диск за Windows 10 и заредете инсталацията. За стартирането и може да използвате т.нар. „boot menu“, което най-често се достъпва с клавиши F12, F11 или F10, в зависимост от марката на дънната платка/марката преносим компютър.

2. В първия екран инсталацията ще ви попита за избор на език, регион и клавиатурна подредба. Просто изберете Next, за да продължите.

3. В следващия екран изберете линка Repair your computer, намиращ се долу в ляво на прозореца.

4. Кликнете на опция Troubleshoot (Отстраняване на неизправности).

5. След това кликнете на Advanced options (Разширени опции).

6. В следващата стъпка е необходимо да изберете Command Prompt, за да стартирате командния прозорец.

В следващите стъпки с помощта на командния прозорец ще използваме апликацията Bootrec.exe, с чиято помощ ще възстановим сектора на начално зареждане.

7. Използвайте следната команда:

Bootrec /fixMbr

Опцията /fixMbr ще се опита да поправи повредения MBR без да презаписва цялата таблица на дяла.

8. Използвайте опция /fixBoot, когато секторът за зареждане е заменен с друг нестандартен код, секторът за зареждане е повреден или когато сте инсталирали ранна версия на операционната система заедно с друга по-нова версия:

Bootrec /fixBoot

9. Използвайте опцията /ScanOS, когато менюто на Boot Manager не открива всички операционни системи, инсталирани на устройството. Тази опция ще сканира вашите дискови устройства, за да намери наличните съвместими инсталации.

Bootrec /ScanOS

10. Използвайте опцията /RebuildBcd, когато нямате друга възможност и трябва да изградите отново хранилището BCD (Boot Configuration Data):

Bootrec /RebuildBcd

11. Ако горните команди не решат проблема, необходимо е да експортирате и изчистите съществуващия MBR, след което да го създадете наново. Изпълнете командите, показани долу, като всеки ред е отделна команда:

BCDedit /export C:\BCD_Backup
C:
CD boot
Attrib BCD -s -h -r
Ren C:\boot\bcd bcd.old
Bootrec /RebuildBcd

В случай, че бъде открита инсталация на Windows, ще e необходимо да потвърдите добавянето ѝ с Y и Enter.

12. Използвайте команда Exit, за да затворите командния прозорец и рестартирайте системата.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *