Dell G15 Ryzen Edition 2021

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп Dell G15 Ryzen Edition (2021)

В този материал ще ви демонстрираме стъпка по стъпка как се прави ъпгрейд на RAM и SSD на геймърски лаптоп от серията Dell G15. Ще направим ъпгрейд на същия, като ще увеличим двойно обема на физическата RAM памет и SSD мястото за съхранение.

Избрали сме лаптоп от серията G15 Ryzen Edition и по-точно Dell G15 5515, произведен през 2021 г. Конкретният модел устройство идва с осемядрен AMD Ryzen 7 процесор, видео карта NVIDIA RTX 3050, 16GB RAM и SSD с капацитет от 512GB. Устройството се предлага с 15.6-инчов дисплей на 120Hz и стилен бяло-сив корпус.

Разглобяване на Dell G15

1. Първата стъпка е да развиете всички винтчета от долната част на корпуса на лаптопа. Препоръчително е да започете първо с тези, които сме отбелязали с жълта точка. Следва да се има предвид, че останалите от тях (тези, отбелязани с червено) са със зегер-шайба от вътрешната страна. След като бъдат напълно развити, се чува специфично припукване и долният капак се отделя частично от корпуса.

Развиване на винтовете на Dell 15

2. В предната част на долния капак трябва да използвате пластмасово перо за откопчаване на останалите щипки.

Разглобяване на Dell 15

Задната част на капака не се държи за корпуса на стандартните за повечето лаптопи щипки. Не се опитвайте да я отделяте с помощта на пера или други помощни инструменти, защото може да счупите някое от зъбчетата. След като предната половина бъде отделена, просто издърпайте капака напред.

Ъпгрейд на Dell G15 (Ryzen Edition) – надграждане на RAM и SSD

Преди да започнем с конкретните ъпгрейди нека разгледаме какво се крие под капака на Dell G15 и какви възможности за замяна/добавяне на компоненти предлага той.

Лаптопът разполага с два отделни m.2 слота за SSD, поддържащи NVMe. SO-DIMM слотовете за RAM са два и са предназначени за DDR4 памети. Обикновено и двата слота са заети от фабрични памети, но може да има и изключения в зависимост от точния модел.

Dell 15 отвътре

Тъй като имаме два охладителя и сравнително голяма батерия, място за добавяне на механичен 2.5″ твърд диск не е предвидено. Нека се има предвид, че това все пак е геймърски лаптоп, който се нуждае от мощна батерия.

Процесорът, графичния чип и топлинните тръби на охлаждането са разположени от другата страна на дънната платка. Това е интелигентно решение, тъй като Dell G15 разполага с вентилационни отвори над клавиатурата. От друга страна, при една бъдеща профилактика на охладителната система ще е необходимо да се демонтира цялата дънна платка!

Преди да започнете

1. Препоръчително е преди да правите каквито и да било модификации по паметите да изключите много внимателно конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка. Това би намалило риска от електрическо окъсяване и евентуална повреда на някои компоненти от хардуера.

Изключване на батерията

Ъпгрейд на SSD при Dell G15

Както вече споменахме, този модел на Dell G15 разполага с два m.2 слота за SSD. Обичайно, единия е зает от модула, поставен от производителя – в този случай m.2 (2230). Вторият слот е свободен и може да се използва за поставяне на допълнителна SSD памет за съхранение.

Вариантите за увеличаване на мястото за съхранение са два: поставяне на второ SSD или замяна на фабричния модул с такъв, който има по-голям капацитет. Ще разгледаме втория вариант, при който ще премахнем фабричното SSD и ще поставим ново. Освен повече място за съхранение, новият модул е с по-голям физически размер и затова обърнете внимание на следващите редове.

Специфичното тук е, че при много модели на Dell за фиксиране на SSD платката се използва метална пластина (бракет). Тя може да се демонтира и обръща, а това позволява да се постави модул с форм-фактор m.2 (2280). Ще обясня нещата поетапно:

2. Първата стъпка е да премахнете охлаждащата медна пластина, покриваща SSD модула. Просто развийте двете винтчета, които я държат и внимателно я отлепете. След това премахнете и самия модул от m.2 слота.

Премахване на SSD

Идеята на тази пластина е да разсейва топлината, отделена от чиповете и контролера на SSD модула. Не случайно от долната й страна има поставена термо-лепенка, която спомага за по-ефективния топлообмен.

3. Ако новото SSD е с различен размер (в случая 2280), ще бъде необходимо да премахнете металния брекет (пластина), за който се захваща фиксиращият винт на SSD платката. При добавяне на SSD с форм-фактор m.2 (2280), ще трябва да завъртите пластината и да я поставите в крайния слот.

Dell SSD bracket

4. Поставете новия SSD модул в m.2 слота и го фиксирайте в срещуположния край с едно от двете свободни винтчета.

Добавяне на SSD

В този случай медната пластина, която охлажда паметта няма как да бъде монтирана отгоре. Това не е проблем, тъй като много модели лаптопи все още са без пасивно охлаждане на SSD.

Ъпгрейд на RAM при Dell G15

Надграждането на RAM паметта е може би най-лесният ъпгрейд, защото тази стъпка не изисква преинсталиране или мигриране на операционната система след това. Вариантите за ъпгрейд са различни, в зависимост от общия обем памет, който желаете.

Тъй като дънната платка на този модел преносим компютър има два SODIMM RAM слота, вариантите за надграждане на паметта са добавяне на една платка с необходимия обем памет или две еднакви (препоръчително). В този урок ще надградим физическата памет до 32GB, инсталирайки две „RAM плочки“ от по 16GB всяка.

5. Наличните RAM модули се премахват както при всеки друг лаптоп. Двете метални щипки се избутват едновременно встрани, за да се освободи платката памет:

Премахване на RAM

5. Новите памети се инсталират по стандартния начин – поставят се в слота под ъгъл от около 30 градуса, след което се притискат, така че да се „заключат“ в гнездото си от двете щипки:

Добавяне на RAM

6. С това считаме, че ъпгрейдът е направен и можем да пристъпим поетапно към сглобяване и тестване на устройството.

Изключително важен момент е да не забравите да включите обратно конектора на литиево-йонната батерия! В противен случай още в началото ще получите грешка, че липсва батерия и ще се наложи повторно да разглобявате лаптопа.

Още при първото включване е препоръчително да проверите в BIOS дали поставените компоненти се инициализират правилно. При добавяне на RAM е препоръчително изпълнение на Mem-тест за грешки. Така могат да бъдат установени несъвместимости или евентуални дефекти в новите памети. За тест на паметта могат да бъдат използвани различни инструменти, напр. MemTest86 или Memtest86+ (виж Няколко безплатни програми за тест на RAM паметта за грешки).

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *