asus tuf fx516p ъпгрейд

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп ASUS TUF Gaming Dash F15

В този материал ще ви покажем стъпка по стъпка как да разглобите и направите ъпгрейд на лаптоп от гейминг серията Asus TUF Gaming Dash F15. Устройството, което използвахме е Asus TUF Gaming Dash FX516P (FX516PM), произведено през 2021 година. Конкретният модел лаптоп е оборудван с 11-та генерация Intel Core i7 процесор, 16GB DDR4 RAM, 512GB SSD (PCIE NVMe) и видео карта NVIDIA RTX 3060.

С този ъпгрейд увеличихме оперативната памет до 32GB и мястото за съхранение до 1TB, което е напълно достатъчно за момента. Ще се опитам да обясня стъпка по стъпка всеки един детайл от процедурата.

Разглобяване на Asus TUF Gaming Dash F15

1. Поставете лаптопа с долния капак нагоре на някаква мека повърхност. Развийте всичките (общо петнадесет) винтчетата на долния капак с подходяща отвертка.

Премахване на винтчета

Винтчето в долния десен ъгъл (на снимката в жълто) следва да бъде развито последно! При пълното развиване на това болтче се чува леко припукване. На него е поставена зегер-шайба, която позволява капакът да бъде леко повдигнат в този ъгъл.

2. Използвайте пластмасово перо или друг подходящ пластмасов инструмент, за да отделите долния капак на корпуса от шасито на лаптопа. Започнете от ъгълчето, където е винтчето със шайбата, за което споменах горе. Освободете капака внимателно – първо в предната и страничните части, след това в задната, където са охладителните отвори.

Премахване на долен капак на ASUS

3. Нека направим кратък оглед на хардуера и какви опции за ъпгрейд предлага Asus TUF Gaming Dash F15 (FX516).

Asus TUF Gaming Dash F15 дънна платка

Следва да се има предвид, че както при повечето преносими компютри и тук възможностите за ъпгрейд са ограничени. Общо взето, ако искате повече място за съхранение имате опция за замяна на SSD паметта с по-голяма или добавяне на второ, допълнително SSD (отново на М.2 PCIe слот).

Голяма част от пространството в Asus TUF Gaming Dash F15 е заето от охлаждането, което включва два вентилатора и няколко отделни топлинни тръби. Вероятно по тази причина производителят е преценил да постави само един слот за RAM. Той е зает от фабричната памет и надграждането на RAM паметта става единствено със замяна на съществуващия SO-DIMM RAM модул.

4. Препоръчително е преди да пристъпите към премахване/добавяне памет да изключите конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка. След това натиснете бутона за включване няколко пъти, за да се разреди остатъчния заряд в кондензаторите. Така ще се „застраховате“ от евентуално окъсяване на ел. компоненти (малко вероятно, но не невъзможно).

Откачане на батерия

Какво е специфичното в тази процедура. При повечето модели на Asus е необходимо първо да се избута металната пластинка назад. Нейната цел е да предпазва конектора от случайно „изпадане“ от гнездото му. След това с подходящ пластмасов инструмент се откопчава внимателно конекторът от двете му страни, така че да се излезе от куплунга на дънната платка.

Ъпгрейд на RAM паметта

Както вече споменах, при модела FX516P на Asus TUF Gaming Dash F15 е наличен само един RAM слот. Това означава, че ако искате да надградите паметта, ще трябва да замените съществуващата фабрична платка с нова.

5. Повдигнете черната лепенка и избутайте двете метални щипки встрани, така че да се освободи SODIMM модула.

Инсталиране на SODIMM RAM

5.1. Поставете новата RAM памет в слота под ъгъл от около 30 градуса. Притиснете я, така че да чуете „клик“ от заключването на щипките. Уверете се, че е захваната добре и от двете страни!

Ъпгрейд на SSD паметта за съхранение

Asus TUF Gaming Dash F15 разполага с два М.2 PCIe слота, на които могат да се инсталират SSD модули, поддържащи NVMe. Вариантите за надграждане са: добавяне на второ PCIe SSD или замяна на съществуващото с ново. В този материал ще ви демонстрираме втория вариант – поставяне на модул с по-голям обем на мястото на фабричния.

Фабричното SSD при този модел е облепено и от двете страни с термо лепенки. От долната страна има поставен и силиконов термопад. Идеята му е да разсейва топлината, отделена от чиповете. Ето защо препоръчваме да го отлепите много внимателно и поставите под новия модул.

6. За демонтажа на самото SSD следва да се развие фиксиращото винтче в единия край на платката. След това модула внимателно се повдига и се изважда от M.2 слота. Ако силиконовата термо подложка остане върху него, върнете я на обозначеното място, но внимавайте да не я разкъсате!

Инсталиране на SSD

По идентичен начин се поставя новото SSD – поставя се в слота под ъгъл около 30 градуса, като се съблюдава от коя страна е резката. Притиска се в другия край и се фиксира с винтчето.

Сглобяване и тестване

7. След като сте добавили новите компоненти не бива да забравяте да включите конектора на литиево-йонната батерия към дънната платка! След като се убедите, че той е на мястото си избутайте металната пластина обратно към батерията. Тя служи като вид заключващ механизъм за самия конектор.

Инсталиране на SSD

Убедете се, че във вентилаторите няма чужди предмети, като счупени щипки, винтчета и т.н. Ако устройството е използвано, сега е момента да продухате вентилаторите от прах с помощта на флакон със сгъстен въздух.

Затварянето на корпуса на лаптопа става в обратен ред – започва се от задната част, където са охладителните отвори и се върви към предната. Долния капак се притиска последователно във всички участъци по ръба, така че да се чуе „затварянето“ на щипките. След завиването на всички винтчета се убедете, че няма нетипични луфтове между долния панел и корпуса.

Още при първото включване е препоръчително да проверите в BIOS дали поставените компоненти се инициализират правилно от устройството. При добавяне на нова RAM е препоръчително изпълнение на т.нар „Mem-тест“ за грешки. За тест на паметта могат да бъдат използвани различни инструменти, напр. MemTest86 или Memtest86+ (виж Няколко безплатни програми за тест на RAM паметта за грешки).

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *