Спиране на Windows Update

Четири начина как да спрете автоматичните актуализации в Windows 11

Операционните системи Windows използват Windows Update за проверка, изтегляне и инсталиране на актуализации (ъпдейти). Тези актуализации включват различни „поправки“ по операционната система, нови версии на приложения, вирусни дефиниции за Windows Defender, драйвери и дори фърмуер.

Автоматичните актуализации поддържат операционната система сигурна и актуална с последните подобрения и функционалности. Именно по тази причина препоръката е Windows Update и автоматичните ъпдейти да са разрешени.

В изолирани случаи обаче се налага автоматичните актуализации да бъдат спрени – временно (на пауза) или перманентно до отстраняване на даден проблем.

В този материал ще ви демонстрираме четири различни метода за спиране на автоматичните актуализации в Windows 11.

Метод 1: Поставяне на актуализациите на пауза в Windows 11

Ако направите справка в Майкрософт за това как да спрете автоматичните актуализации, вероятно ще попаднете на този метод. С помощта на няколко прости стъпки имате възможност да спрете актуализациите за срок от една до пет седмици.

1. През менюто Start отворете приложението Settings (Настройки).

2. Изберете раздел Windows Update от лявата част на прозореца с настройки.

3. От падащото меню на секция More options > Pause updates изберете времето, за което актуализациите да бъдат поставени на пауза (Pause for 1 week, Pause for 2 weeks и т.н.). При версия 22H2 на Windows 11 може да деактивирате ъпдейтите до 5 седмици.

поставяне на автоматичните актуализации на пауза

Оттук нататък автоматичните актуализации ще са поставени временно на пауза. В случай, че искате да ги възстановите по-рано, просто използвайте опция Resume updates.

Горният метод е само временно решение. Ако искате да спрете автоматичното актуализиране перманентно, то следва да приложите някой от следващите методи.

Метод 2: Спиране на автоматичните актуализации чрез Group Policy Editor в Windows 11 (Pro/Enterprise/Education)

Използването на т.нар. „групови правила“ позволява да правите широк набор от настройки, включително и да забраните автоматичните актуализациите в Windows Update. Този метод е приложим в Windows 11 Pro/Enterprise/Education, но не и в Windows 11 Home. Изискват се администраторски права върху системата, за използването му!

Ето и стъпките за спиране на автоматичните ъпдейти през Group Policy:

1. Използвайте формата за търсене в меню Start или прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от win + R), за да изпълните gpedit.msc.

2. Ще се отвори прозорецът на Local Group Policy Editor. Използвайте левия панел, където е дървовидната структура с директориите, за да достигнете до следния път:

Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > Windows Update > Manage end user experience

3. В дясната част на прозореца трябва да виждате настройка Configure Automatic Updates. Отворете я с двоен клик, за да я редактирате.

Configure Automatic Updates

4. По подразбиране е зададено състояние Not configured. За да спрете перманентно автоматичното актуализиране, изберете Disabled. Задължително съхранете промените с Apply, а след това с ОК.

Configure Automatic Updates - Disabled

5. Затворете прозореца на Local Group Policy Editor и рестартирайте системата, за да влязат промените в сила.

Метод 3: Спиране на автоматичните актуализации през системния регистър

Това е друг метод за перманентна забрана на изпълнение на автоматичните актуализации. Използването на Registry Editor е свързано с малко повече стъпки, но пък методът е приложим във всички версии на Windows 11 – Home/Pro/Enterprise/Education (изпробвано е във вер. 22H2).

1. Използвайте формата за търсене (тази до меню Start) или прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от win + R), за да изпълните regedit.exe.
Ще се отвори прозорецът на Registry Editor, който ви дава достъп до системния регистър в Windows.

2. В следващите стъпки използвайте левия панел, където е дървовидната структура с ключовете. Необходимо е да достигнете до следния ключ:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows

3. Кликнете с десен бутон на мишката върху директорията Windows от левия панел. От контексното меню изберете New > Key, за да създадете нов ключ в нея.

New - Key за създаване на нов ключ WindowsUpdate в регистъра

4. Именувайте новия ключ като WindowsUpdate.

5. Кликнете отново с десен бутон върху новосъздадения ключ WindowsUpdate и от менюто отново изберете New > Key. Именувайте новия ключ AU.

New - Key за създаване на нов ключ AU

Забележка: След създаване на ключовете пътят до мястото, където в следващата стъпка ще създадем стойност, трябва да е:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU

6. Кликнете с десен бутон на мишката върху ключа AU и от менюто изберете New > DWORD (32-bit) Value, за да създадете стойност в посочения ключ.

New - Key за създаване на нов ключ AU

7. Именувайте новата стойност като NoAutoUpdate.

8. Отворете NoAutoUpdate (с двоен клик) и в полето Value data задайте стойност 1. Потвърдете с ОК.

задаване на стойност 1

9. Затворете прозореца на Registry Editor и рестартирайте системата, за да влязат промените в сила.

Метод 4: Спиране на автоматичните актуализации през услугите (Services) в Windows 11

Автоматичните актуализации в Windows се изпълняват като услуга и съвсем логично могат да бъдат спрени чрез забрана на същата. В следващите редове ще ви покажем как това става в Windows 11/10:

1. Използвайте формата за търсене (тази в меню Start) или прозореца за изпълнение Run (клавишна комбинация от win + R), за да изпълните services.msc.

2. Ще се отвори прозорецът на с услугите (Services) на Windows. Скролирайте надолу и потърсете услугата Windows Update.

Windows Update

3. Отворете я с двоен клик, за да забраните стартирането ѝ. От падащото меню на Startup type задайте опция Disabled, за да спрете услугата за автоматични актуализации в Windows.

Windows Update - Startup type - Disabled

4. Запазете настройките с Apply, след това с OK. Необходимо е да рестартирате системата, за да влязат промените в сила.

В заключение

Важно е да уточним, че показаните методи за забраняване на актуализациите работят по съвсем различен начин един от друг. В бъдеще, ако решите да включите отново Automatic Windows Updates, използвайте същия метод, по който сте ги забранили преди това.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *