Термопаста

Термо паста или термо лепенка (термопад) за по-добро охлаждане

Приоритет при изграждането на една компютърна конфигурация е постигане на възможно по-ефективно охлаждане на хардуера. Със сигурност това би осигурило по-стабилна работа на системата и би намалило риска дадено устройство да дефектира вследствие на прегряване.

Немислимо е да се монтира охлаждане на процесора или видео картата без термична паста. За термопастите сме говорили достатъчно в PCGuide.bg, но знаете ли, че те могат да бъдат заменени с т.нар. „термо подложки“?!

Преди да се аргументирам кой би бил по-оптималния избор – термо паста или термо лепенка (термо подложка), ще обясня накратко какво представляват двете неща.

термопаста

Термопаста

Термопастата е полутечен, пастообразен компонент, който осигурява по-добър топлообмен между охладителя и охлаждания компонент – централен процесор, графичен процесор, чипсет. И все пак, защо е толкова важно да използваме качествена термопаста?

Повърхностите на металната капачка на централния процесор и контактната повърхност на охладителя на пръв поглед изглеждат гладки, но реално не са толкова съвършено изваяни. Идеята на термопастата е да уплътни микроскопичните въздушни „джобове“ между двете повърхности и да осигури оптимален топлообмен между тях.

И като споменахме „топлообмен“, най-важното свойство на термопастата е нейния коефициент на топлопроводимост. В термопроводящите пасти се влагат фини агенти, които имат свойството да провеждат топлина и вещества, които осигуряват пластичност на сместа.

Според състава си можем да разграничим термопастите на керамични, силиконови и метал-съдържащи (в т.ч. такива тип „течен метал“).

Виж: Какво е термопаста, защо се използва и как да я нанесем правилно

Виж още: Най-добрите термо пасти, които може да закупите през 2020 г.

Термо подложка (Термопад, термо лепенка)

Термо подложките (наричани още термопад или термо-лепенки) принципно изпълняват същата функция като термопастата. Със своите свойства да провеждат топлината термо-лепенките осигуряват ефективен топлообмен между охладителя и охлаждания компонент.

Thermal Grizzly Carbonaut

Графитните термо подложки притежават изключително висока ефективност и могат да се използват вместо термо паста върху централния процесор.

Термоподложките се продават под формата малки листове или ленти топлопроводим материал, с различна дебелина. Всъщност типа на материала и най-вече дебелината на термо падовете е от значение, особено ако охладителя покрива различни компоненти. Може да намерите силиконови такива, но съществуват и графитни, които имат много по-добри термични качества.

Силиконовите термопадове се използват основно при охлаждане на различни чипове, най-вече памети при видео карти. Такива, поставени от производителя откриваме и при SSD платки, RAM памети и др.

Графитните подложки са по-иновативен материал, който може да се използва вместо паста при охлаждания на централния процесор. Така например Thermal Grizzly Carbonaut е графитен термопад, който притежава няколко пъти по-висока топлопроводимост от повечето популярни термични пасти, но цената му е също висока.

Предимства на термо падовете

Основното предимство на термоподложките е, че са по-лесни за поставяне и подмяна. Лесно можете да ги изрежете в необходимия размер. Така например, ако сглобявате за първи път компютър, с използването на качествен термопад най-малкото ще си спестите притеснението дали сте използвали твърде много или твърде малко паста.

Използването на термопад ще ви улесни и в бъдеще, ако се наложи да демонтирате охладителя. Няма да се налага да почиствате засъхнала паста, защото тези подложки се отделят лесно от повърхностите.

Имайте предвид, че термопадовете не бива да се използват повторно, особено ако изглеждат изсъхнали или деформирани! Веднъж демонтиран охладителят, термолепенката се заменя с нова (или с термо паста).

Също така не бива да използвате термопад и термопаста върху един и същи компонент заедно! Това би довело единствено до по-неефективен топлообмен с охладителя.

В заключение: Термо лепенка или термо паста?

Качествените термо пасти на практика винаги превъзхождат повечето термоподложки по показатели. Причините са няколко:

Термопастата позволява да бъде нанесена в много тънък слой, с което се постига по-добър топлообмен. Термолепенките от своя страна са по-дебели и нямат тези качества толкова добре да „обират“ микроскопичните въздушни празнини между повърхностите.

От друга страна термо-лепенките заради своята фиксирана дебелина, често пъти се използват за да осигурят контакт между топлообменника и някои други елементи (напр. чиповете с памет при видео картите, VRM и др.).

термопаста

Термопадовете имат един, малко относителен недостатък. В сравнение с качествените термични пасти, термо-подложките са по-нетрайни във времето. Препоръчително е тяхната смяна да става на по-кратки периоди според някои специалисти.

При различни тестове системите, които са с термопаста поддържат до няколко градуса по-ниска температура под товар, спрямо тези с термолепенка.

Използването на висококачествена термична паста, в точното количество е по-оптималния вариант според мен. Това важи особено в случаите, ако се занимавате с гейминг, видео рендеринг или други дейности, изискващи много хардуерен ресурс.

И все пак, искам да уточня, че тези разлики в температурите се установяват при тестове на системи под висок товар. За вашия домашен или офис компютър едва ли би имало чак такова значение, дали сте използвали паста или термоподложка. По-важното е да осигурите достатъчно разстояние между бюрото и вентилационните отвори, както и добра въздушна циркулация вътре в самата кутия.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *