Надстрояване на Windows

Как да надградим Windows 7 или Windows 8.1 до Windows 10

Спокойно можем да кажем, че в днешно време Windows 7 е остаряла операционна система, още повече поради факта, че е спряна от поддръжка от Microsoft. Windows 8.1 е доста бърза в някои отношения, но мнозина потребители предпочитат да я „прескочат“ и да преминат директно на Windows 10.

Windows 10 вече не е нещо ново и да не забравяме, че реално се използва още от 2015 година. Ако вашата система е с по-стара версия на Windows, то сериозно трябва да помислите за ъпгрейд. Вече отмина времето, в което можехте да изтеглите Windows 10 като обикновена актуализация, но за сметка на това има лесни начини за „ръчно“ надстрояване на по-стари операционни системи.

Изисквания за надстрояване до Windows 10

Преди обаче да започнете, трябва да се уверите, че системата ви има нужния капацитет за надграждане до по-нова версия на операционната система.

  • Първо, размерът на системния дял на диска (обикновено това е C:) трябва е с нужния капацитет. Нека оставим настрана минималните изисквания на Windows 10, препоръчваме системният дял да е минимум 50-60GB, а при възможност и повече. Аз лично предпочитам той да е около 100GB. Така ще имам достатъчно място за Windows, за нужните програми и свободно място, което да се използва за бъдещи надграждания на операционната система с по-нови версии.
  • На следващо място е капацитетът на хардуера, от който пряко зависи производителността – най-вече централен процесор и обема физическа RAM памет. Ако вашата инсталирана RAM e поне 4GB, ще можете да използвате спокойно Windows 10 за обичайни дейности като работа с офис приложения, сърфиране в мрежата, гледане на филми и т.н.
  • Ако разполагате с критична информация на диска, направете резервно копие! По принцип надстрояването може да се направи без загуба на потребителските файлове и приложения. Все пак, ако извършвате тази процедура за първи път, ви препоръчваме да си направите копие на най-важните неща за вас на флаш памет или преносим твърд диск.
  • При надграждане използваната инсталация за Windows 10 трябва да съответства на надгражданата операционна система като архитектура. С други думи, ако използвате 32-битова версия на Windows 7, ще може да я надградите с 32-битова версия на Windows 10, но за 64-битова версия на Windows 10 ще трябва да изпълните нова („чиста“) инсталация. От друга страна, ако в момента сте с 64-битов Windows 7/8.1, няма да имате проблем с надстрояването до Windows 10 x64.

В този материал ще ви покажем как да надстроите вашия Windows 7 или Windows 8.1 до Windows 10 по три различни начина.

Метод 1: Надграждане до Windows 10 чрез готова инсталационна флаш памет или DVD с Windows 10

Тези от вас, които разполагат с инсталационен DVD диск или USB флаш памет за Windows 10 могат да ги използват за надстрояване. Това ще спести известно време в теглене на дисков образ на операционната система.

1. Можете да стартирате инсталацията на Windows 10 директно от DVD диска или флашката под Windows. Просто стартирайте през „Моя компютър“ поставената инсталационна медия (или изпълнимия файл Setup.exe на нея) и изчакайте, докато инсталацията се зареди.

2. Вероятно ще бъдете подканени да изтеглите наличните актуализации. Това може да бъде направено винаги след надграждането, така че препоръчваме на този етап да изберете Not right now (Не сега).

not right now

3. Отново трябва малко да изчакате, след което използвайте бутон Accept (Приеми), за да се съгласите с лицензионните условия.

accept

4. След това инсталацията ще извърши проверка за готовността. По подразбиране ще се инсталира (надгради) Windows 10 като потребителските файлове и приложения ще бъдат запазени. Ако сте съгласни на този вариант, просто кликнете на Install (Инсталиране).

change what to keep

Следващата точка е опционална, но ще разгледаме какви възможности предлага.

5. В горната точка имате възможност да промените какво да се запази и какво да се изтрие. Това става от връзката Change what to keep (Промени елементите за запазване).

Така например може да запазите личните си файлове, но инсталацията да премахне приложенията (програмите), които не са част от операционната система. Това ще се случи, ако изберете Keep personal files only (Запазване само на личните файлове).

keep personal files and apps

От горната снимка се вижда и трети вариант – Nothing (Нищо). При избор на тази възможност ще се изтрие абсолютно всичко – потребителски файлове, настройки и инсталирани програми. Всъщност, ако решите да изберете третата опция, бих ви посъветвал по-скоро да направите преинсталация „на чисто“. Тя би ви отнела доста по-малко време от надграждането.

Ако сте кликнали на Change what to keep (Промени елементите за запазване) и сте направили своя избор, ще се върнете две стъпки назад – отново ще трябва да се съгласите с лицензионното споразумение и т.н.

6. В следващите етапи ще трябва да се заредите с търпение. Ще започне процеса по надстрояване до Windows 10, като през това време системата ще се рестартира няколко пъти. От изключителна важност е да не прекъсвате този процес – не се опитвайте да гасите или рестартирате компютъра принудително! Ако използвате лаптоп, уверете се, че той е включен на зарядно в ел. мрежата!

7. Във финалната част ще трябва да направите някои настройки, свързани с акаунта – достъп до местоположение, разпознаване на говор, изпращане на информация до Microsoft, показване на свързани реклами и т.н. Ако не знаете всяка една от тези възможности какво значи, просто ги изключете всичките.

privacy settingsа

Съществува и друг метод за надграждане. Той не изисква да разполагате предварително с инсталационен диск или USB памет, но изисква интернет връзка. Използва се специален инструмент, който позволява да изтеглите дисков образ на Windows 10 от сървър на Microsoft и с него да надстроите системата си.

Метод 2: Надстрояване до Windows 10 с помощта на Media Creation Tool

Media Creation Tool позволява да надградите вашия Windows 7 или Windows 8.1 до актуална версия на Windows 10. От друга страна, ако вече използвате Windows 10, с този малък софтуер можете да актуализирате операционната система до последната официална версия.

Използването на Media Creation Tool за надстрояване до Windows 10 има няколко много съществени предимства:

  • Прави ъпгрейд до последната официална версия на Windows 10, защото изтегля дисков образ на операционната система директно от Microsoft. При първия метод, ако използвате инсталационен диск (флаш памет) с по-стара инсталация, след това ще загубите още много време в актуализации.
  • Не е необходимо да разполагате предварително с външна инсталационна медия (USB памет или DVD диск). Много компютри в днешно време дори нямат физическо DVD устройство!
  • Лесен е за използване дори от неопитни потребители.

Последователността от стъпките за надстрояване вече сме ги разглеждали при Windows 10. Ако желаете да направите ъпгрейд на по-стара версия (примерно Windows 7), последователността ще е същата. За да не се повтаряме, просто разгледайте Надграждане на Windows 10 до последната актуална версия с Media Creation Tool.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *