Поправка на вентилатор

Стържещ шум от вентилатора на захранването – как сами да го ремонтираме

Проблемът с твърде шумния вентилатор на захранването не е нещо необичайно, особено при по-стари компютърни конфигурации. Разбира се, като всеки проблем и той си има решение, но нека първо обясня накратко защо се появява.

Във всяко захранване за настолен компютър има вентилатор, който охлажда компонентите му. Тъй като този охладител е изложен на външни фактори като прах, топлина и т.н., след време той може да започне издава странни шумове и дори в един момент да блокира.

Какви са първите индикации за проблем с вентилатора?

С включване на компютъра вентилаторът на захранването започва да издава неприятен, стържещ шум. Обичайно шумът може да утихне или изчезва напълно до няколко минути. Това е така, тъй като фабрично в оста на перката има малко количество смазка, която при загряване започва да върши по-добре работата си.

Дори този шум да се появява само на моменти, можете да сте сигурни, че това е сигнал за потенциален проблем. Вариантите за решаването му са следните:

  • Да се подмени захранващия блок с нов;
  • Да се замени вентилаторът на захранването;
  • Да се сервизира вентилаторът на захранването – разглобяване, почистване и смазване.

В този материал ще ви покажем как сами да почистите и смажете шумния вентилатор на захранването на вашия настолен компютър.

Какво ви е нужно, преди да започнете?

За изпълнението на тази процедура се изисква да имате известни технически познания в областта на хардуера. Ако трябва да съм конкретен, ще се наложи да разглобите част от компютърната конфигурация, както и самия захранващ модул.

Ще са ви нужни: подходящи отвертки (кръстата и тънка плоска), пинцета, флакон със сгъстен газ и съвсем малко количество смазка (грес).

Почистване на захранващия блок и сервизиране на вентилатора

1. Първата стъпка е да отстраните целия захранващ блок от кутията.

При някои конфигурации е нужно само да изключите всички кабели на захранващия блок (от дънната платка, от твърдия диск, DVD, видео карта и т.н.), да развиете болтчетата, които държат захранването за кутията и след това просто да премахнете модула. При други компютърни системи е твърде възможно да се наложи да отстраните и други компоненти, за да извадите захранващия блок (особено ако са с малка кутия).

Внимание: след като изключите компютъра от електрическата мрежа и разкачите периферията, натиснете няколко пъти копчето за включване (Power бутона), за да разредите остатъчния заряд в кондензаторите на захранващия модул!

2. Корпусът на захранващите модули се състои от две части, които трябва да разглобите. Развийте малките винтчетата, които ги държат (не тези на вентилатора). Имайте предвид, че понякога някои от винтовете може да са скрити под лепенка!

разглобяване на захранване

3. Внимателно отделете горната част на корпуса от долната. Тук следва да се има предвид, че за едната „П-образна“ ламарина е захванат вентилатора. Кабелът на перката е свързан с платка, захваната за другата част. Ако е необходимо, повдигнете леко едната част на корпуса и откачете конектора на вентилатора, както е показано на снимката:

разглобяване на захранване

4. Следващата стъпка е да отделите самия вентилатор от корпуса. С кръстата отвертка развийте четирите винта, които го държат. Ако е необходимо, отбележете как точно е позициониран – на коя страна обдухва и от коя страна излиза кабелчето, което го захранва.

5. От едната страна на вентилатора би трябвало да има кръгла лепенка. Внимателно я премахнете и запазете някъде. Под нея ще откриете малка гумена тапа, която с помощта на плоска отвертка или пинцета също отстранете.

разглобяване на захранване

6. Чрез най-малката тънка плоска отвертка или пинцета отстранете малката пластмасова зегерка, която държи оста на перката. Под нея би трябвало да има малко гумено пръстенче, което също трябва да отстраните много внимателно.

разглобяване на захранване

7. Издърпайте внимателно перката, за да я отстраните от корпуса на вентилатора.

разглобяване на захранване

8. Ако по оста, лагерчето или гумените пръстенчета има замърсена с прах смазка – почистете я внимателно! Там, където са намотките на ел. моторчето продухайте със сгъстения въздух, а самата перка може да почистите с тампон, напоен с малко спирт. В никакъв случай не използвайте спирт или друг разтворител върху намотките или гумените пръстенчета!

9. Нанесете съвсем малко от смазката върху гумираните пръстени, лагерчето и оста на перката.

10. Сглобете вентилатора, като внимавате да не пропуснете някой от елементите – пръстени, зегерка, лепенка и т.н. Идеята на двете гумени пръстенчета е да не допускат прах до смазката в оста на вентилатора, а зегерката държи самата перка на мястото ѝ.

11. Преди да започнете да сглобявате захранването, използвайте сгъстения газ, за да почистите платката и корпуса от прах.

12. Монтирайте вентилатора обратно на корпуса и сглобете захранващия блок. Не забравяйте да свържете куплунга на захранващия кабел на охладителя! След това сглобете компютъра и тествайте.

Поддържайте системата си винаги чиста!

Проблемът с шумния вентилатор на захранването обикновено се наблюдава след няколко години използване и е често срещан при модули от бюджетния клас. Ако системата се използва в запрашена среда и не се почиства поне веднъж годишно, то е почти сигурно, че в един момент ще се сблъскате с подобен проблем.

Разглобяването на компютъра е отличен повод да почистите цялата си система от праха, събрал се по хардуера. Вентилаторът на захранването засмуква прах от вътрешната част на кутията и силно замърсения захранващ блок е сигурен знак, че системата не е поддържана както трябва.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *