Уеб браузъри

Сравнение между най-добрите уеб браузъри за Windows за 2021 г.

Ако трябва да си отговорим на въпроса „Кое е най-използваното приложение“, със сигурност това е интернет браузъра. Независимо дали използвате Windows компютър, Android телефон или MacBook, уеб браузърът е софтуерът, който почти в 90% от времето стои отворен на вашия екран.

Всеки потребител има свои предпочитания за това какъв уеб браузър би желал да използва. Някои потребители търсят сигурност, други бързина, а трети просто удобен и добре познат интерфейс.

В този материал няма да се опитваме да класираме приложенията на принципа „по-добро и най-добро“. По-скоро ще се опитаме да направим сравнение на възможностите на най-популярните интернет браузъри за Windows през 2021 г.

Google Chrome

Google Chrome

Безспорно, най-използваният интернет браузър в момента е Google Chrome. Това е браузърът, който повечето Android устройства използват по подразбиране. В последните години особено голям е делът му и при Windows-базираните системи.

Този интернет браузър съчетава едновременно бързина и функционалност. Популярен е, инсталира се буквално с два клика и предлага всички необходими удобства за сърфиране и синхронизиране с други устройства. От друга страна обаче, ако желаете да персонализирате някои по-специфични настройки, ще трябва повече да се поровите в конфигурацията на Google Chrome.

Chrome e интегриран с голяма част от услугите на Google и това е причината да се използва от толкова много потребители по света. Браузърът позволява да използвате повече от един акаунт, като смяната между тях е бърза и лесна. С други думи, всеки потребител може да синхронизира своите отметки, пароли, хронология, отворени табове и други данни с неговите устройства, без да се бърка с останалите.

И за финал, да си поговорим за недостатъците на Google Chrome. Няма как да не отбележим, че този браузър използва малко повече системни ресурси, спрямо други уеб браузъри. Това не е никакъв проблем за един съвременен компютър, но при по-стари конфигурации може да се усети консумацията… най-вече на системна памет!

Изтегли Google Chrome


Opera

Opera

Opera в момента може и да не е в топ 3 на най-използваните уеб браузъри, но със сигурност е отличен избор за потребителите на Windows. Това е един от тези софтуери, за които е трудно да преценим какво им липсва всъщност.

Интерфейсът на Opera е функционален и удобен, с опция да бъде на български език. В лявата страна на екрана е налична лента с достъп до Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram, Twitter както до отметките, хронологията и второ работно място. Ако не желаете да виждате тази лента, просто я скрийте.

Opera e едновременно един от най-иновативните и най-сигурни интернет браузъри. По подразбиране използва доста ефективен Ad-blocker (модул за блокиране на рекламите). Това обаче не се харесва на повечето сайтове, генериращи доходи от показването на реклами и често ще виждате съобщение да изключите блокирането на рекламите за даден уебсайт.

Opera предлага и някои други неща, свързани с поверителността и сигурността ви – вграден VPN модул, блокиране на тракери, опция за сърфиране в инкогнито-режим, а при мобилните версии и „Крипто-портфейл“ за криптовалути.

Имате възможност да създадете акаунт в Opera, който да се използва за синхронизиране на вашите данни между всички устройства, използващи този интернет браузър. Акаунтът ви е защитен с една главна парола и управлението му е лесно през браузъра.

Интересна идея е Flow, който е предназначен за тези от вас, които често пъти забелязват интересни неща в мрежата, но искат да се върнат на тях по-късно.

Изтегли Opera


Mozilla Firefox

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox е изключително популярен интернет браузър с отворен код. Всъщност, това е един от малкото популярни браузъри и единствения от тези четири, който не е базиран на Chromium.

В един известен уебсайт за технологии бяха казвали, че „Firefox е като швейцарско ножче“. Това е така, защото възможностите за инсталиране на различни разширения към този софтуер са наистина много. Това ви дава свободата да подобрите функционалността на вашия браузър в различни насоки.

Едно от нещата, които получиха сериозно развитие през последните години е режимът за сърфиране „инкогнито“. Почти всеки уеб браузър има такава възможност, но при много от тях уеб сайтовете все още могат да проследяват сесията ви. В Mozilla Firefox това бе решено чрез автоматично включване на блокиране на реклами и тракери при отваряне на нов таен прозорец.

След обновяването на този софтуер с Firefox Quantum, той „сложи в малкия си джоб“ Chrome, Opera и други популярни интернет браузъри. Дизайнът на потребителския интерфейс стана значително по-модерен и красив. Firefox Quantum е проектиран да използва многоядрени процесори по начини, които конкурентите му просто не правят.

Като цяло Mozilla Firefox е ориентиран по-скоро към поверителността отколкото Chrome. Изглежда е малко по-бърз, но най-важното е, че това е браузър с традиции.

Изтегли Mozilla Firefox


Google Edge

Microsoft Edge

Microsoft Edge е нещо като „наследник“ на Internet Explorer, но с доста осъвременени възможности. Този интернет браузър беше доста настойчиво наложен от Microsoft още с излизането на Windows 10, но така и не пребори основния си конкурент – Chrome.

Това наложи някои съществени промени в този софтуер. Най-съществената може би беше излизането на новата, базирана на Chromium версия на Edge. Първоначално потребителите можеха да актуализират браузъра си по свое желание, но сега тази версия идва интегрирана в последното издание на Windows 10.

Microsoft Edge носи със себе си преимуществата на Chromium, едно от които е бързината. Само за сведение ще споменем, че новата (Chromium) версия на тестовете е почти два пъти по-бърза от старата (т.нар. Edge Legacy). Тъй като Edge и Chrome споделят една базова платформа, разширенията за Chrome трябва да могат да се използват и при Microsoft Edge.

Новият Microsoft Edge разполага и с неща, които все още ги няма в Chrome. Такъв инструмент е антитракинг защитата, която ви предпазва от проследяване с т.нар. „тракери“. MS Edge (Chromium) е по-щадящ ресурсите на компютъра от Chrome, което в момента го прави един от най-бързите интернет браузъри.

Изтегли Microsoft Edge

Ще сравним възможностите на разгледаните четири уеб браузъра в следната таблица:

сравнение между браузърите

В допълнение – още няколко добри интернет браузъра

Изборът на интернет браузър не се изчерпва единствено до Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge или Opera. Съвсем безплатно може да използвате и редица други уеб браузъри, по популярни от които са:

Brave

Brave Browser

Brave е интернет браузър, който е фокусиран изключително към сигурността. Притежава ефективна блокировка за реклами и защита от тракери, които проследяват активността ви при посещение на интернет страници.

Brave Browser е добре оптимизиран и не консумира много системни ресурси. Отличен избор е за извършване на дейности, които изискват по-голяма сигурност – онлайн банкиране или пазаруване през интернет.

Изтегли Brave Browser


Vivaldi

Vivaldi

Vivaldi е уеб браузър, за който допускаме, че все още не е достатъчно познат на масовия потребител. Въпреки това той предлага отлична функционалност и множество възможности за персонализация още с първото стартиране.

Първото нещо, което прави впечатление е адаптивният потребителски интерфейс, който променя цветовата си схема в зависимост от уебсайта, който посещавате. Другото нещо е страничната лента, която много напомня за тази при Opera.

Всъщност, Vivaldi е разработка на един от съоснователите на браузъра Opera. Базиран е отново на Chromium и много от разширенията за Opera би трябвало да работят и тук.

Изтегли Vivaldi


Maxthon

Maxthon

Maxthon е разработен в Китай уеб браузър, който съществува близо две десетилетия. Първоначално е бил създаден за Windows, но днес поддържа още много платформи – macOS, Linux, Android и iOS.

Maxthon включва в себе си различни инструменти за запис на видеа от уеб страници, вграден Adblock Plus, нощен режим, инструмент за правене на екранни снимки, имейл клиент, мениджър на пароли и др. Това е един наистина бърз интернет браузър, който използва два рендер енджина – WebKit и Trident.

Потребителският му интерфейс също прави добро впечатление – изглежда приятен и опростен. Maxthon предлага „drag and drop“ възможност – с влачене можете да изтеглите всяко изображение и да го поставите в Messenger или в имейл, без да е необходимо да преминавате през цялата процедура по записване на диска, прикачване и т.н.

Изтегли Maxthon Cloud Browser

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *