Аудио плейъри 2021

Най-добрите музикални аудио плейъри за Windows през 2021 г.

Аудио плейърът ви дава възможност да организирате и възпроизвеждате музикалните файлове, съхранявани на вашия компютър. Нещо повече – голяма част от съвременните плейъри позволяват да конвертирате, записвате и стриймвате аудио съдържание. Всичко това прави музикалния плейър приложение, използвано от почти всеки потребител.

Изборът на приложения за изпълняване на аудио файлове е доста разнообразен. Така например, ако използвате операционна система Windows 10, ще разполагате с приложението Groove Music и Windows Media Player. Ако те не са ви по вкуса, ще откриете редица други аудио плейъри, предлагащи по-голяма функционалност и възможности за персонализиране.

В този материал ще ви представим няколко популярни и разбира се безплатни аудио плейъра за Windows.

MusicBee

Избор на PCGuide.bg: MusicBee

MusicBee предлага функционален интерфейс и е чудесен мултимедиен плейър, за тези, които желаят музикалната им библиотека да бъде отлично организирана.

Едно от първите неща, което ни направи впечатление е огромната палитра от кожи, посредством които можете да промените облика на интерфейса в желаната цветова гама. Програмата разполага с възможности за тотална персонализация на това, което виждате в основния прозорец. В допълнение към всичко това имате и опция за пренареждане на панелите – Arrange panels от основното меню.

Този софтуер визуализира обложките на албумите, текстовете на песните и куп друга информация, която се синхронизира онлайн. Плейърът може да се трансформира в компактен плейър или мини плейър с най-важните бутони.

MusicBee позволява да трансферирате вашата съществуваща музикална библиотека от Windows Media Player или iTunes. Поддържа различни с уеб радио станции, подкасти и интеграция със SoundCloud.

Изтегли MusicBee


Winamp

Най-популярен: Winamp

Каквото и да ви кажем за този медиен плейър, почти е сигурно, че цяло едно поколение е израснало с него. Безспорно, Winamp e най-популярния софтуер за възпроизвеждане на аудио съдържание от всички изброени плейъри за Windows.

Winamp предлага функционален потребителски интерфейс в няколко отделни под-прозореца. Имате възможност да променяте цялостната им визия чрез използването на различни „кожи“ по ваш вкус.

Може би най-популярните „екстри“ на Winamp са графичния еквалайзер за регулиране на тоновете и анимациите, които се синхронизират с изпълняваните песни. Ако това ви се струва отживелица, то ще добавим, че Winamp позволява рипване и запис на музика от компакт дискове, както и собствен браузър.

Освен че ви дава възможност да организирате вашата локално съхранявана аудио библиотека, Winamp може да бъде използван и за възпроизвеждане на видео клипове и филми на цял екран.

Изтегли Winamp


AIMP

Най-добра функционалност: AIMP

AIMP е отличен мултимедиен плейър, който по своите възможности и интерфейс ни напомня отчасти за MusicBee и отчасти за Winamp.

Всъщност, AIMP е софтуер, разработен от руснака Артем Измайлов, а първата му версия е представена през 2006 година. В момента това е доста популярен медиен плейър, предлаган както във версия за инсталиране, така и в портативна версия.

Възможностите на AIMP включват 18-лентов еквалайзер и звукови ефекти (ривърб, хорус, фленджър, бас, ехо). Имате опции за регулиране скоростта и темпото на възпроизвеждане на аудиото, както и опции за миксиране.

Софтуерът позволява да редактирате таговете на някои аудио формати (поддръжка на ID3v1, ID3v2, APE, Vorbis, WMA и M4A). Можете да променяте информацията за избрана група от файлове, с опция за автоматично попълване на номера и автоматично попълване на таговете според името на файла.

Други интересни възможности са: планиране (автоматично изключване на приложението или компютъра по зададен час и аларма за събуждане); аудио конвертор; запис от интернет радио; рипване на компакт дискове, работа с различни плейлисти и др.

Плейърът позволява инсталиране на различни добавки, визуализации и кожи към него, което разширява неговите възможности.

Изтегли AIMP


MediaMonkey

MediaMonkey

MediaMonkey е друг популярен мултимедиен плейър, който ви предлага добра функционалност и донякъде познат интерфейс.

Потребителският интерфейс на MediaMonkey на пръв поглед изглежда отчасти като Windows Media Player. По подразбиране прозорецът се разпъва на целия екран, но може да бъде преобразуван в миниплейър или още по-минималистичният – микроплейър.

MediaMonkey позволява разширяване на възможностите чрез инсталиране на различни добавки. Чрез използване на приставки, плеърът може да бъде разширен и да обработва видео и други мултимедийни формати. Имате възможност да добавяте и допълнителни теми (кожи), с които да промените визуално интерфейса на приложението.

MediaMonkey предлага възможност за тагване на файловете в библиотеката чрез информация, събрана от мрежата или съобразно името им и пътя до тях. Последното е за предпочитане, ако файловете ви са именувани правилно (напр. <име на изпълнител> – <име на песен>) и са подредени по в директории, съобразно изпълнителя и албума.

Програмата предлага и възможност за автоматично организиране на файловете, пак по сходен критерии, но имайте предвид, че организирането е свързано с местене или копиране на файловете, включително и тяхното преименуване. Иначе казано, ако използвате и друг плейър, то ще имате проблем с вече създадените плейлисти в него.

Интересна е опцията „Party mode“, при активирането на която приложението предпазва вашата библиотека от модифициране. Това означава, че могат да се възпроизвеждат аудио файлове, но не могат да се правят промени в конфигурацията, таговете и плейлистата.

Изтегли MediaMonkey


Spotify

Spotify

Spotify е приложение предлагащо безплатен стрийминг на музика от различни компании. Тази услуга е широко използвана от потребители на смартфони с iOS и Android, но вече е налична в като настолно приложение в Windows 10.

Макар приложението Spotify да е насочено към използване и стрийминг на онлайн съдържание, то позволява да възпроизвеждате не само музика от мрежата, но и локално съхранявани аудио файлове.

За да използвате услугата Spotify ще трябва да си направите регистрация. Всеки нов потребител получава пробен абонамент за 1 месец, който позволява да се слуша музика без ограничения. След изтичане на пробния период ще виждате периодично рекламни съобщения, което може да е доста досадно.

Платеният абонамент за Spotify (Premium) носи редица преимущества: не се включват досадни реклами, позволява песните да се прослушват с по-висок битрейт, както и да се сваля музика.

Изтегли Spotify


VLC media player

VLC

VLC обикновено го свързваме с универсален мултимедиен плейър, способен да възпроизведе дори и най-странния видео формат. Този софтуер с отворен код е способен да бъде използван и като музикален аудио плейър, както и като плейър за DVD.

Безплатният VLC медиен плейър има съвместимост с редица различни типове аудио файлове, включително FLAC, ALAC, WMA и всички останали често срещани формати, плюс редица по-необичайни. Това го прави удобна опция за възпроизвеждане на локално съхранявано аудио и видео съдържание, но не толкова добра възможност за организиране на музикалната ви библиотека.

Потребителите могат създават плейлист с VLC от съхраняваната на твърдия диск музика, както и да стриймват съдържание през мрежата. Този софтуер може да се използва и за слушане на някои онлайн радио станции,.

VideoLan VLC може да бъде инсталиран като Windows приложение през Microsoft Store, но можете да изтеглите мултимедийния плейър и през неговия официален уебсайт.

Изтегли VLC за Windows


Clementine

Clementine

Напълно безплатен, Clementine e музикален (мултимедиен) плейър с отворен код, който предлага всичко от първа необходимост. Програмата се предлага във варианти за Windows, Unix-базирани и macOS платформи.

Потребителският интерфейс на Clementine е по-консервативен, но е изключително подреден и удобен. Всичко е разположено там където му е мястото и дори за първи път да виждате прозореца на Clementine, едва ли бихте имали някакви затруднения с работата с него.

Някои от екстрите, които предлага Clementine са:

– Слушане на интернет радио от Spotify, Grooveshark, Jamendo, Last.fm, Magnatune, SKY.fm, SomaFM, Icecast, Digitally Imported, Soundcloud and Google Drive.
– Визуализиране на допълнителна информация за дадена песен, като текст, обложки, биография на изпълнители, изображения и т.н.
– Аудио визуализации.
– Търсене и сваляне на подкасти.
– Отдалечен контрол посредством Android устройство.
– Възможност за изчистване на дублирани или липсващи песни от плейлистата.
– Транскодиране на файлове в определени формати като MP3, Ogg Vorbis, Ogg Speex, FLAC или AAC.

От друга страна открихме и някои недостатъци, спрямо други аудио плейъри. Clementine не разполага със сменяеми кожи или теми. Има възможност единствено за смяна на фона на прозореца с цвят по ваш избор или изображение, което на някои потребители бързо би омръзнало. Не открихме и опция за превръщането му в някаква форма на мини компактен плеър. Предвид набора от функции и класическия изглед, Clementine по-скоро би бил подходяща алтернатива на Windows Media Player.

Изтегли Clementine


Dopamine

Dopamine

Ако търсите нещо по-опростено, може би музикалният плейър Dopamine ще ви допадне. Този софтуер е малък и лесен за използване. Достатъчно е да го инсталирате и да посочите къде на диска се намира вашата музикална колекция. Оттук насетне всичко е лесно!

Това приложение няма да ви предложи функционалността на AIMP или MusicBee, но с интуитивния си интерфейс ще ви бъде напълно достатъчно, за да слушате любимата си музика от компютъра.

Dopamine позволява да променяте цветовата схема на основния прозорец, както и да контролирате музиката през таскбара. Със своята концепция този плейър е отличен конкурент на приложението Groove Music в Windows 10.

Изтегли Dopamine

Windows Media Player

Windows Media Player

Макар в този материал да се фокусираме върху музикални аудио плейъри на „трети страни“, Windows Media Player 12 заслужава вниманието ни по ред причини.

Windows Media Player принципно е интегриран в Windows 10 и 8.1, с изключение на някои определени версии, където може да бъде инсталиран допълнително. Ако не намирате иконата му, просто използвайте търсачката до менюто Start.

Windows Media Player позволява да управлявате вашата музикална библиотека, давайки ви възможност за създаване на плейлисти, рипване CD-та и запис на музикално съдържание на дискове и т.н. Информацията в плейлистите се визуализира по един удобен и прегледен начин, а част от медийната информация може да бъде извлечена директно от интернет. Имате и възможност за синхронизиране на информация с преносими устройства, използващи това приложение.

Този софтуер поддържа повечето аудио формати и по-популярните видео формати и може да бъде основният ви аудио и видео плейър в Windows.

В заключение

Голяма част от музиката, която слушаме в днешно време се намира в YouTube и други големи платформи за споделяне на мултимедийно съдържание. Въпреки това, много от нас съхраняват музика на локалния си диск и използването на подходящи аудио плейъри е необходимост.

Потребителите на Windows 10 могат да използват вградения Groove Music или добре познатия Windows Media Player. Така няма да се налага да инсталирате външен софтуер. Те биха свършили работа, но ако търсите повече функционалност можете да използвате аудио плейъри като AIMP, MusicBee, MediaMonkey или Winamp.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *