Клониране на Windows

Клониране на Windows от твърд диск върху SSD с iSunshare CloneGo

Един от най-честите ъпрейди на хардуера в днешно време е замяната на твърдия диск с SSD (Solid-State Drive). Подобно надграждане би ви осигурило много по-бързо зареждане на операционната система и по-висока скорост при операции с големи масиви от данни – копиране, местене и т.н.

Разликата в скоростта след надстрояването на системата със SSD ще е очевидна, тъй като тези модули за съхранение на данни работят по съвсем различна технология. За разлика от твърдите дискове, при SSD паметите няма механично движещи се части. Не отделят шум, устойчиви са на сътресения (вибрации, удари) и скоростта на четене и запис на данни на тях е много висока.

Виж: Твърд диск (HDD) или SSD – предимства и недостатъци

Физическата замяна на стария твърд диск с SSD модул или с нов хард диск не е сложна задача. Така например, ако ще ъпгрейдвате лаптоп, то той най-вероятно има инсталиран 2.5-инчов твърд диск. На негово място може да се постави SSD модул със същите физически размери, който също използва SATA интерфейс.

При повечето настолни компютри монтирането на SSD дори се извършва с опция да се запази твърдият диск като допълнителен сторидж.

При повечето от по-новите лаптопи дори не се влагат 2.5″ устройства. Много от тях идват с SSD на M.2 слот, което е от порядъка на 256-512GB. Голяма част от потребителите желаят да го заменят с модул с по-голям капацитет, примерно 1TB.

По-актуалният въпрос в тези случаи е има ли някакъв начин операционната система с всичките си настройки и приложения да се прехвърли на новата памет? Да, това е напълно възможно чрез т.нар. „клониране“ или „миграция“ на системния диск върху новото SSD. Така ще си спестите някои допълнителни усилия, като нова инсталация на Windows, инсталиране на всички програми и конфигуриране.

В този материал ще ви покажем как да мигрирате вашия системен дисков дял с Windows от стария твърд диск върху SSD чрез софтуерния продукт iSunshare CloneGo.

Подготовка на системата преди мигриране на Windows към новия SSD / твърд диск

Преди да се извърши клониране на системния дисков дял върху новия SSD е необходимо да се извършат някои предварителни действия.

Свързване на SSD устройството

Необходимо е да свържете новия SSD модул като допълнително устройство за съхранение към вашия компютър или лаптоп. Ако системата ви разполага с един слот за твърд диск (SSD), ще трябва да използвате специален SATA към USB адаптер (преходник). Този вариант се използва и в случаите, когато се надгражда лаптоп с нов SATA-III SSD модул.

USB SATA adapter

Ако използвате настолен компютър, можете да монтирате директно вашето SSD в кутията, запазвайки твърдия диск на сегашното му място. Ще ви бъде необходим допълнителен SATA кабел и свободен кабел на захранването. Това ще ви позволи да прехвърлите данните на SSD, да го зададете като системен диск и да запазите стария си твърд диск като допълнително място за съхранение.

Създаване на дисков дял върху новия SSD

Стартирайте инструмента за създаване и форматиране на дялове върху твърдия диск (Disk Management). Ще видите новото устройство под формата на определен обем неразделено пространство (Unallocated).

Нов обикновен том

Кликнете с десен бутон върху него и изберете New Simple Volume (Нов обикновен том). Следвайте стъпките на съветника за създаване на нов дял (том) върху неразделеното пространство на SSD устройството. Използвайте NTFS файлова система за новия том и изберете опцията за бързо форматиране.

Почистете системния диск от ненужна информация (опционално)

Почистването на стария Windows дисков дял от ненужна информация е препоръчителна стъпка. Идеята е да намалите обема на информацията, която ще се „клонира“ на новия диск.

При по-големи актуализации, особено при инсталиране на нова версия, Windows 10 създава голям обем временни файлове върху диска. Често пъти това може да е копие на цялата стара директория на Windows, която евентуално да се използва от системата за възстановяване.

Ако смятате, че всичките тези данни не са необходими, изпълнете почистване на диска. Инструментът в Windows, създаден за тази цел, може да премахне предишните инсталации и кешираните данни от актуализациите на операционната система. Ето как става това:

1. Използвайте формата за търсене в Windows 10 и потърсете Disk Cleanup или Почистване на диск (ако сте с български интерфейс).

2. Стартирайте инструмента и от малкия прозорец изберете системния дял с Windows (обикновено това е локален диск C:).

3. Кликнете на бутон Clean up system files (Изчистване на системни файлове).

Изчистване на системни файлове

4. Системата ще калкулира какви и колко данни имате възможност да премахнете. Прегледайте в прозореца дали има големи по размер данни, които могат да бъдат почистени. Ако такива са налични, маркирайте ги и кликнете на ОК, за да стартирате почистването.

Клониране на Windows дела върху SSD с iSunshare CloneGo

CloneGo на iSunshare е безплатен инструмент, който се предлага в безплатна и платена версия. Безплатната има ограничени функции, но с нея може да мигрирате вашия Windows от стария диск към ново SSD.

1. В интернет търсачката потърсете iSunshare CloneGo или използвайте директния линк, за да изтеглите програмата.

2. Инсталирайте безплатната версия на вашия текущ диск. Инсталацията е лесна – Next > I Agree > Install > Finish.

3. Стартирайте приложението iSunshare CloneGo от иконата на десктопа като администратор.

Внимание: SSD модулът трябва да е свързан предварително към вашата система! Препоръчително е преди стартиране на процеса по копиране всички други отворени програми да бъдат затворени.

4. От левия панел на програмата изберете Copy. След това направете следните настройки:

 • Select a Source Partition – посочете системния дял на диска с Windows (този, който е в момента, обикновено е C:).
 • Select a Target Partition – посочете създадения дял на SSD устройството, на който ще мигрирате операционната система.
 • Select the target partition as a boot disk – тази отметка трябва да бъде поставена. По този начин целевия дял (този на SSD) ще бъде способен да зареди операционната система.

CloneGo Copy

5. Използвайте бутон Start, за да стартирате процеса по „клониране“ на Windows върху SSD.

6. Програмата ще ви изведе предупреждение, че диска (в случая SSD) ще бъде форматиран. Изберете Yes, за да продължите.

CloneGo Yes

7. Изчакайте, докато процесът по копиране на Windows дела върху SSD приключи. Ако всичко е наред, ще видите съобщение, че операцията по копиране е завършила успешно. Кликнете на ОК и затворете приложението.

Copy Completed Successfully

Зареждане на операционната система от SSD

Финалната стъпка е новия SSD модул да бъде монтиран на мястото си и да бъде избран като първо устройство за стартиране от настройките на BIOS (UEFI).

След като се уверите, че системата зарежда нормално от новия SSD, значи сте се справили! Ако сте запазили стария си твърд диск действащ, може да форматирате стария системен дял.

В заключение

За изпълнение на т.нар. „клониране“ на даден дисков дял върху друго физическо устройство могат да бъдат използвани и други софтуерни инструменти. iSunshare CloneGo е просто една от опциите, които дават възможност да бъдат изпълнени под Windows.

Този метод може да бъде използван при мигриране на операционната система от един твърд диск към друг нов, както и за клониране на старо SSD върху нова SSD памет.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

4 thoughts on “Клониране на Windows от твърд диск върху SSD с iSunshare CloneGo”

 1. Ами не работи тази „безплатна“програма,независимо от старт като админ или юзър.Иска лиценз и тегистецация

  1. Статията е доста стара, тоест към онзи момент програмата е работела безплатно. Софтуерът се променя постоянно и много безплатни инструменти от миналото сега искат да се закупи лиценз, за да се използва пълната им функционалност.

 2. Браво Светославе за статията,свърши добра работа при мен,,,

 3. Възможно ли е и как да се извърши клониране наведнъж на dual-boot (WinXP+Linux-mint) HDD на SSD?! Налично е USB-„чехмедже“ за SATA дискове. С коя програма – под WinXP или Linux?
  HDD е с 4 partitions:
  1.) sda1 = ntfs = C:/ = WinXP = boot
  2.) sda5 = ntfs = E:/ = eData
  3.) sda6 = ext4 = / = Linux-mint
  4.) sda2 = linux-swap
  Целта е да се замени HDD в Notebook с SSD без каквито и да са промени.
  Предварително са почистени, дефрагментирани и е swapnato и празното пространство, както на WinXP-ntfs + eData-ntfs + Linux-mint-ext4 партишаните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *