Windows 10

Как да преинсталираме Windows 10 от флаш памет

Изпълнението на нова инсталация на Windows 10 с последната налична версия е най-добрия начин да актуализирате вашата операционна система. В подкрепа на това твърдение ще се аргументирам с няколко факта:

  • Изпълнението на нова инсталация на Windows, особено от инсталационна USB флаш памет става бързо. Често пъти то отнема дори по-малко време от надграждането на вече инсталирана операционна система през Windows Update, Media Creation Tool или с Помощника за актуализация на Windows 10. Разбира се, в това време не включваме инсталирането на допълнителните програми и приложения, но „свежата“ инсталация си има своите предимства.
  • Изпълнението на нова „чиста“ инсталация свежда до минимум вероятността за грешките, които могат да се появят при надстрояване с по-висока версия на Windows.
  • Новата инсталация на Windows винаги ще е по-бърза, по-стабилна и по-малка като обем върху диска.

Ако сте закупили нов преносим или десктоп компютър без операционна система, то е сигурно, че ще трябва да преминете през инсталация на Windows. Ще трябва да разделите диска по оптимален начин, така че да имате достатъчно място за операционната система и по възможност отделен том за съхранение на лични файлове – документи, музика, филми и т.н.

Вече сме писали за това как се инсталира Windows 10 (виж Инсталиране на Windows 10 – стъпка по стъпка!). Стъпките в инсталацията на тази операционна система да не се е променила особено през годините, с изключение на няколко нови неща във финалния етап от процедурата.

Ще ви демонстрираме стъпка по стъпка как да преинсталирате Windows 10 и по-конкретно предстоящата версия 21H1. Ще се опитам да представя отделните стъпки в резюме. Преди това обаче ще отделим няколко реда за това, как се създава инсталационна медия.

Създаване инсталационна USB флаш памет и стартиране на инсталацията

Тъй като вече повечето преносими и настолно компютри нямат вградено DVD устройство, най-практичният начин за инсталация на Windows остава използването на инсталационна USB памет.

Media Creation Tool е инструмент на Microsoft, с който лесно можете да си направите инсталационна медия (напр. USB флашка) за инсталация на Winows 10. Този инструмент изтегля актуален дисков образ на операционната система от официален източник и го записва на флаш памет.

Виж: Създаване на инсталационна USB флаш памет за Windows 10 с Media Creation Tool
Изтегли Media Creation Tool

Следващата стъпка е да заредите инсталацията на Windows 10 от вече създадената инсталационна USB памет. За целта рестартирайте системата влезте в т.нар. boot-меню, за да заредите инсталацията.

Ако по някаква причина нямате достъп до тази опция, задайте в BIOS системата да се зарежда първо през USB, а след това от твърдия диск (SSD). Запазете тези настройки и опитайте пак.

Би трябвало след рестарт да видите надпис „Press any key to boot from USB” или нещо от този род. В този случай трябва бързо да натиснете произволен клавиш за зареждане на Windows от USB паметта.

Инсталиране на Windows 10 (21H1)

След системата зареди от инсталационната медия, първоначално ще видите черен екран с логото на Windows. Изчакайте малко, докато не се появи първия екран с езиковите настройки.

1. Езикови настройки

В първия екран трябва да изберете език, формат на времето и предпочитан метод за въвеждане. На този етап може да оставите всичко на английски език, а на по-късен – да зададете вашите предпочитания.

Езикови настройки

Продължете напред с Next.

2. Кликнете на Install now

В следващия екран кликнете на големия бутон Install now, за да продължите с инсталирането на Windows 10.

Install now

3. Продуктов ключ

Ще ви бъде поискан продуктов ключ за активиране на Windows. Въвеждането на такъв обаче не е задължително!

Ако вашата система има вече инсталиран и активиран Windows 10, то продуктов ключ няма да ви е нужен на този етап. След инсталацията Windows би трябвало да може да се активира автоматично. В този случай не въвеждайте нищо, а използвайте линка I don’t have a product key. Така ще пропуснете въвеждането на ключ и ще преминете към следващата стъпка.

Продуктов ключ

От друга страна, ако сте закупили от лиценз за Windows и разполагате с продуктов ключ, може да използвате този момент, за да го въведете.

4. Изберете коректната версия на Windows 10

Ако сте пропуснали въвеждането на продуктов ключ, от следващия екран трябва да изберете коректната версия на Windows 10 (версията, за която имате лиценз).

версия на Windows 10

5. Съгласете се с лицензионните условия

В следващата стъпка поставете отметка на I accept the license terms и продължете напред с Next.

Съгласете се с лицензионните условия

6. Изберете изпълнение на потребителска инсталация – Custom

Трябва да посочите втората възможност – Custom: install Windows only (advanced).

Custom: install Windows only (advanced)

7. Изберете дисково устройство

Следващата стъпка е много важна и изисква особено внимание. Необходимо е да посочите къде да бъде инсталиран Windows 10. Процедурата е различна, в зависимост от това дали ще инсталирате операционната система върху вашия стар диск или на чисто нов неразделен диск.

7.1. В първия случай ще трябва да изтриете всички свързани с Windows дялове от диска. Обикновено тук се включва един малък дял, означен като System Reserved и делът с Windows, който кореспондира с локален диск C:. Ако имате създадени и други дялове, не е необходимо да ги триете.

Delete

Използвайте опция Delete, за изтриване на съответния том от диска.

Системата ще ви изведе предупреждение, че данните от него ще бъдат изгубени. Потвърдете с OK, за да изпълните операцията.

OK

Обемът от дисково пространство, останал от изтритите дялове ще се визуализира като Unallocated Space. Изберете него и продължете напред с Next. Системата автоматично ще създаде нов дял за Windows и дял за възстановяване.

Unallocated

7.2. Във втория случай – при чисто ново устройство цялото пространство би следвало да се вижда като Unallocated Space. В този случай просто го изберете и продължете с Next.

Инсталацията ще използва това пространство за създаване на необходимите дялове. Допълнителни дискови томове могат да се създават и след приключване на преинсталацията на Windows.

8. Инсталиране на Windows върху диска

Инсталацията ще започне копиране да данни върху твърдия диск, инсталиране на компоненти и т.н. Отнема известно време, а от вас не се изисква нищо повече от малко търпение.

Copying files

9. Рестарт и продължаване към следващия етап

Системата ще се рестартира автоматично след определено време. Ако не ви се чака, може да използвате бутона Restart now.

Restart now

Внимание: След първия рестарт инсталацията би трябвало да зареди не от инсталационната флаш памет, а от твърдия диск. Ако по някаква причина това не се случи, ще трябва да премахнете инсталационната медия.

10. Инсталиране на устройствата и подготовка на системата

След първия рестарт ще започне инсталиране на хардуера и ще последва втори рестарт.

Getting devices ready

С този екран започва втората фаза от инсталацията на Windows 10, която е свързана с персонализиране на някои важни настройки и свързване (създаване) на акаунт.

11. Избор на регион

Инсталацията ще ви попита дали това е правилния регион. За нашите географски ширини следва да е избран Bulgaria.

Избор на регион

12. Избор на клавиатурна подредба

Съобразно регионалните настройки ще трябва да посочите желаната клавиатурна подредба, която да се инсталира. В нашия случай избираме някой от методите на въвеждане на кирилица и потвърждаваме с Yes.

Избор на клавиатурна подредба

13. Задаване на допълнителна клавиатурна подредба (опционално)

Инсталацията предлага възможност за добавяне на допълнителна клавиатурна подредба за писане – с бутон Add layout.

Тук следва да подчертая, че добавяне и премахване на метод на въвеждане може да се извърши и след инсталацията. Ето защо можете да пропуснете тази възможност с бутон Skip.

допълнителна клавиатурна подредба

14. Посочете обичайните си дейности

Ако инсталирате Windows 10 Pro, ще трябва да изберете за какъв тип система да бъде конфигуриран Windows – за персонално ползване или за организация. В повечето случаи се избира първата възможност – Set up for personal use.

Set up for personal use

15. Добавете потребителски акаунт

Имате общо взето две възможности – да използвате акаунт в Microsoft или да създадете локален (офлайн) акаунт. В този случай ще използваме вече съществуващ Microsoft акаунт, въвеждайки имейл адреса, с който е регистриран.

потребителски акаунт

16. Въведете парола за вписване в акаунта

Необходимо е да въведете паролата си за Microsoft акаунта. Дори да сте използвали по-дълга парола, това в бъдеще няма да е пречка при вписване. В следващата стъпка ще може да създадете ПИН код, който е по-удобната възможност.

парола

17. Създайте ПИН

Както казахме, имате възможност да създадете ПИН код, който ще използвате за вписване в устройството. Кликнете на бутон Create PIN, за да продължите.

Създайте ПИН

18. Въведете ПИН

Ако желаете да използвате ПИН, следва да въведете четири цифрен код и да го повторите. Следва да отбележа, че има и опция за използване на букви и символи в кода. Каквото и да сте въвели, потвърдете с ОК.

Въведете ПИН

В случай, че не желаете да се възползвате от тази възможност, а ще използвате парола, кликнете на Cancel.

19. Настройки на поверителността

В една от последните стъпки имате възможност да персонализирате определени настройки за вашата поверителност. По подразбиране всички са активни, но много потребители предпочитат да изключат всички налични опции. Други пък просто пропускат да правят промени в тези настройки и ги остават така, както са. Аз лично предпочитам да оставя включена единствено опцията за местоположение.

Настройки на поверителността

Каквото и да изберете кликнете на бутон Accept, за да продължите напред.

20. Персонализирайте вашето устройство

Възможност от по-новите версии на Windows е тази да се посочи за какви дейности (най-вече) ще се използва устройството – игри, учене, за работа и т.н. Можете да изберете повече от една възможност и да кликнете на Accept или пък да пропуснете тази стъпка (Skip).

Персонализирайте вашето устройство

Дали ще видите следващите няколко стъпки зависи от версията на използваната инсталация и някои от опциите, които сте избрали дотук. Общо взето, всичко, което ще видите в следващите екрани е свързано с представяне на определени услуги на Microsoft и може да бъде пропуснато.

21. Свържете смартфона си с компютъра

Инсталацията ви представя една полезна възможност за сдвояване на телефона с компютъра. Това означава, че от личния си компютър ще имате достъп до смартфона си, за да правите обаждания, да създавате съобщения, да преглеждате снимки и видео клипове и т.н.

Това може да бъде направено винаги, така че избере Skip for now, за да пропуснете този екран.

Свържете смартфона си с компютъра

22. Използване на OneDrive за облачно съхранение на файлове

Windows 10 доста активно промотира облачната си услуга за съхранение на файлове OneDrive. С използването на Microsoft акаунт имате възможност да съхранявате резервно копие на файловете си на „облака“, но това може да бъде конфигурирано на по-късен етап.

OneDrive

Използвайте опция Only save files to this PC, за да пропуснете свързването с OneDrive на този етап.

23. Използване на пробна версия на Microsoft 365

Microsoft 365 е друга популярна услуга, която включва всички познати офис приложения на MS Office и много други неща на едно място. На този етап имате възможност да активирате безплатно пробна версия (Try for free), да въведете продуктов ключ за пълната версия (I have a product key) или просто да пропуснете тази възможност (No, thanks).

Microsoft 365

24. Достъп на Cortana до вашата информация

В зависимост от езика и региона, който сте посочили Windows може да ви предложи използването на персоналния помощник Cortana. Ако желаете да се възползвате от тази услуга ще трябва да разрешите достъпа на тази услуга до вашите лични данни като местоположение, методи на въвеждане, хронология, приложения и т.н.

Cortana

25. Финал

На финала ще видите надпис „Hi“ и ще трябва да изчакате няколко минути, докато бъде финализирана инсталацията на Windows 10.

Hi

След като се появи и работният плот на Windows, ви препоръчваме да оставите известно време компютъра включен и свързан с интернет. Това ще позволи на операционната система да изтегли някои допълнителни актуализации за приложенията и актуални версии на драйверите за хардуера.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

One thought on “Как да преинсталираме Windows 10 от флаш памет”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *