HDD или SSD

Твърд диск (HDD) или SSD – предимства и недостатъци

Закупувайки нов десктоп компютър или лаптоп, потребителите са изправени и пред още един избор – с какъв носител за съхранение на данни да са оборудвани, твърд диск или SSD. Всъщност, този избор може да не е толкова труден, ако в конфигурацията са включени и двата вида устройства. Това, разбира се, ще е оптималният вариант, но с цената на по-висока стойност на избрания продукт.

За да направите по-правилна преценка от кой от двата типа устройства се нуждаете, е необходимо да имате поне бегла представа за начинa им на работа, предимствата и недостатъците на всяко от тях.

Hard disk drive

Твърд диск (Hard Disk Drive, съкр. – HDD)

Вероятно този тип устройства са ви много добре познати, все пак имат над 50-годишна история. През десетилетията тази технология постоянно се усъвършенства, а резултатът е устройства със стотици, дори хиляди пъти по-голям капацитет и с много по-малки размери от предшествениците си. Твърдият диск е наречен така, за да може да се отличава от гъвкавите магнитни дискове, използвани в дискетите.

Твърдият диск представлява енерго-независим носител на данни, който е съставен от един или повече метални диска (плочи) с магнитно покритие, които се въртят около обща ос. Записът и четенето на данни от тях се извършва със специални магнитни глави, монтирани в устройството.

Всяка метална плоча е съставена от множество концентрични окръжности, наречени пътечки (tracks). Те са разделени на логически единици, наречени сектори, всеки от който си има уникален адрес.

По-нагоре споменахме, че хард диска е енерго независим носител. Това означава, че при прекъсване на захранването и дори демонтиране на устройството, информацията остава записана на магнитните плочи.

Основните параметри, на които потребителят трябва да обърне внимание са: капацитет, скорост на въртене, форм-фактор и кеш памет.

Капацитетът винаги е бил основното нещо, което гледаме. Той се измерва в Гигабайти (GB) или Терабайти (TB). При десктоп системите варира от 500GB до 10TB. В момента може би най-търсените твърди дискове са с капацитет от 1 TB. Дори при високия клас компютри рядко ще срещнете инсталиран твърд диск с капацитет от повече от 3TB.

Форм-факторът се определя от размера на въртящите се плочи, а това определя размера на цялото устройство. При преносимите компютри обикновено се използват твърди дискове с по-малки размери – 2,5“, а при десктоп компютрите 3,5“. При десктоп машините в повечето случаи има възможност за инсталиране и на 2,5“ устройство, докато при лаптопите в монтирането на 3,5“ устройство не е възможно поради липсата на пространство за такова.

Скоростта на въртене (обороти в минута – rpm) на шпиндела обикновено варира от 5400rpm – при малките 2,5“ твърди дискове, до 7200rpm при 3,5“ дискове. Разбира се има и изключения, например 3,5“ устройство с максимална скорост 5400rpm.

Hard disk drive

SSD (Solid-state drive)

SSD е сравнително нова технология, която се развива мълниеносно и навлиза със същите темпове при десктоп машините и преносимите компютри.

Много често сме срещали и чували термина „SSD диск“, включително и от лица, занимаващи се с компютърна техника. Това е абсолютно погрешно, защото на практика в тези устройства няма диск.

SSD устойствата, подобно на USB флаш паметите, съхраняват информацията в специални чипове. В съвременните Solid State устройства се използват т.нар. NAND чипове. За разлика от оперативната памет (RAM), където също се използват (макар и друг вид) чипове, SSD устройствата разчитат на електронно съхранение и подобно на твърдите дискове са енерго-независими. На практика това означава, че дори да демонтирате SSD модула от компютъра си, записаните данни в него няма да изчезнат.

Предимства от използването на SSD вместо HDD

Предимствата от използването на SSD вместо твърд диск са повече от недостатъците и това е причината за скоростното навлизане на тази технология. Нека изтъкнем най-важните преимущества на SSD технологията:

– Осигуряват много по-бързо четене и запис на данни спрямо твърдите дискове. Резултатът е: инсталираната операционна система върху SSD зарежда за секунди, а търсенето на файлове отнема много по-малко време.
– Напълно безшумни са! В SSD модулите няма никакви движещи се механични части, което намалява вероятността за механични повреди.
– По иконимични са и по-компактни. Това тяхно предимство ги прави предпочитани от производителите на преносими компютри.
– Широк набор от използван интерфейс за свързване.
– Липса на явлението „фрагментиране“ на данните, характерно за твърдите дискове (виж също Защо е важно да почистваме и дефрагментираме хард диска си).
– По-устойчиви са на вибрации и други механични смущения.
– По-нова технология, която тепърва предстои още много да се развива.

Недостатъци на SSD технологията

SSD паметите имат ограничен брой цикли на презапис. Това е една от причините, поради които не са предпочитани за съхранение на мултимедия – филми, видео клипове, музика и т.н.
– Цените на SSD модулите са все още значително по-високи спрямо цените на хард дисковете, за единица памет.

Ще направим следното сравнение по цени на компонентите към септември 2018 година:

Сглобявайки настолна конфигурация в 2018 година, абсолютният минимум дисково пространство е 500GB. Тъй като цените на двойно по-големите твърди дискове от 1TB вече са почти сходни с тези на дисковете от 500GB, би било неразумно да купуваме малък. Ето защо ще посочим диск с капацитет от 1TB като долен праг, предвид цената му. Към момента (септември 2018 г.) най-евтиния твърд диск от 1 TB, който откриваме в търговската мрежа е модел на Toshiba, като цената му е в порядъка на 75-80 лв. За същата тази сума (80 лв.) можем да си купим SSD с капацитет, не по-голям от 128GB, което е точно осем пъти по-малко. Все пак, ако искаме да заменим твърдия диск от 1TB със SSD модул със същия капацитет, трябва да заделим минимум 350 лв. (дори и повече) за покупката на такъв. Това вероятно би надхвърлило бюджета ни за нов компютър.

Ако все пак държим да имаме SSD в системата си, но бюджета ни все още ограничен, по разумно е да оставим твърдия диск (+80 лв.) и към него да добавим неголям модул SSD (+120 лв. за 250 GB). Така за 200 лв. получаваме 1,25TB пространство за съхранение на информация (HDD + SSD).

Предимства на твърдите дискове спрямо SSD

Недостатъците на SSD паметите в общи линии очертават преимуществата на твърдите дискове. Нека все пак ги конкретизираме:
– В съотношение цена-капацитет твърдите дискове са много по-изгодни.
– Нямат ограничение за броя цикли на запис/презапис. Последното далеч не означава, че твърдите дискове са „безсмъртни“ или по-издръжливи от SSD.
– Във връзка с горните две – твърдите дискове са по-подходящи за поддържане на големи масиви от мултимедия – филми, музика, снимки.
– Използват стара и добре изучена технология.

SSD и игрите…

Тук ще се опитаме да разбием един мит! Става дума за твърдението, че използването на SSD подобрява производителността при видео игрите. Когато говорим за игри и производителност, обикновено борбата е да изкараме прилично FPS (кадри в секунда) на най-новите игри. Тук решаваща роля имат видео картата, процесора и обема на оперативната памет (RAM). Използването на SSD вместо твърд диск няма да подобри прозводителността при видео игрите, изразена в по-висок брой кадри в секунда (FPS). Вероятно зареждането на игрите ще става малко по-бързо (както е и при операционната система), поради по бързото четене на данни от SSD, но само дотук…

Нашите препоръки

Ако искате да си сглобите бюджетна конфигурация на максимално ниска цена, заложете на твърдия диск… поне за момента! Включването на SSD модул с достатъчен капацитет, който да замени изцяло използването на хард диск е скъпо удоволствие. В бъдеще цените на Solid state устройствата ще падат, а ъпгрейдът на десктоп машина с такове не е толкова сложна задача.

Ако все пак решите да заделите още някой лев добавете към конфигурацията и неголям SSD модул (примерно 128 GB), освен твърдия диск, който ще е достаъчен за операционната система и най-използваните програми. С наличието на такъв разликата във времето за зареждане на операционната система ще е осезаема!

Предвид предимствата, които изтъкнахме в полза на SSD паметите, при конфигурациите от среден и висок клас наличието на SSD в днешно време е просто задължително. При преносим компютър, който ще се използват главно навън е препоръчително, поради по-ниската консумация на ел. енергия от батерията.

И все пак, поне за момента личното ми мнение е, че най-оптимален би бил варианта за конфигурация с инсталирани и двата вида устройства – така съчетавате предимствата и на двете технологии.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *