Почистване и дефрагментиране

Защо е важно да почистваме и дефрагментираме хард диска си

Почистването от ненужни (временни) файлове и дефрагментирането на твърдия диск са операции, които трябва да извършваме периодично, за да може нашата система да работи оптимално. За да разберете смисъла на тези операции ще илюстрираме процесите на фрагментиране и запълване на дисковото пространство с ненужни файлове.

Фрагментиране и дефрагментиране

Нека си представим, че твърдия диск е нашето жилище, отделните дялове (C:, D:, E: и т.н.) са отделните стаи в него, а папките и файловете – нашите вещи. Когато стаите са разхвърляни и непочистени, намирането на определена вещ представлява трудност за нас. Все пак я намираме, но ни коства повече време и усилия. Ако подредим и почистим дома си, това ще бъде много по –лесно.

С твърдия диск нещата са горе-долу същите. Когато свободното дисково пространство е малко, при запис на даден файл той се разпокъсва (фрагментира), отделните фрагменти се записват на различни участъци върху магнитния диск. Така данните, съставляващи даден файл са „разхвърляни“ на части по целия диск и прочитането им е отнема повече време. Това е така, защото отваряйки даден файл, магнитните глави в твърдия диск трябва да обходят целия магнитен диск, за да открият и прочетат всичките фрагменти от данните.

Фрагментацията е съвсем нормален процес при твърдите дискове, който може да се каже е елиминиран с навлизането на тяхната алтернатива – SSD паметите. Тъй като файловете постоянно се записват, изтриват, модифицират и преместват в една или друга степен те се разпокъсват (фрагментират). Фрагментиране на данните е налице особено в случаите, когато твърдия диск е почти пълен с данни. Така, записвайки някакъв голям файл, фрагменти от данни се записват на всяко открито свободно местенце върху диска. Това разпокъсване е още по-голямо, когато наличните данни на диска са фрагментирани в някаква степен. В обратният случай, когато записваме файл върху празен диск, фрагментирането ще е сведено до минимум.

Дефрагментирането е обратния процес на фрагментирането. При дефрагментирането специален софтуер оптимизира данните върху твърдия диск, събирайки отделните фрагменти до колкото е възможно. До каква степен дефрагментацията ще бъде изпълнена зависи от наличното свободно дисково пространство, степента на фрагментиране на данните и от използвания за целта софтуер.

Операционните системи Windows имат вграден инструмент за дефрагментиране на твърдия диск, наречен Disk Defragmenter. Стартирането на този инструмент става от различни места в зависимост от версията на Windows, която използвате:

– Control Panel > Administrative Tools > Defragment and Optimize Drives (Windows 10)
– меню Start > Windows Accessories > Windows Administrative Tools > Defragment and Optimize Drives (Windows 10)
– Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter (Windows 7)
– My Computer (Computer, This PC) > десен бутон върху избраното устройство > Properties > таб Tools > Defragment now или Optimize (в зависимост от версията на Windows).

Disk Defragmenter

При съвременните версии на Windows, Disk Defragmenter по подразбиране е настроен да извършва сам планирано дефрагментиране веднъж седмично. По този начин потребителя не е ангажиран да използва периодично този инструмент, а дисковото пространство винаги ще е оптимизирано. При стари версии като Windows XP обаче, дефрагментирането се стартира ръчно от потребителя, освен ако той сам не създаде планирано включване на тази възможност (Control Panel > Scheduled Tasks).

Ще отбележим, че дефрагментирането е процес, който отнема време и значителни системни ресурси. При голям обем фрагментирани данни тази операция може да отнеме дори часове, а използването на компютъра за други цели по време на процеса не е препоръчително. Ето защо, ако използвате външен софтуер за тази цел или вградения в Windows Disk Defragmenter изберете време да изпълните тази операция, когато компютъра няма да ви е необходим.

Почистване на дисковото пространство от временни и ненужни файлове

Почистването на твърдия диск от различни ненужни временни файлове е операция, която трябва да извършваме редовно. Всеки един софтуер, предназначен за оптимизиране на системата, включва и възможност за „почистване“ на диска. Windows си има вграден инструмент за почистване на твърдия диск, наречен Disk Cleanup. Най-лесно може да достигнете до него като върху системния дял (C:) извикате с десен бутон контекстното меню > Properties > таб General > Disk Cleanup.

Disk Cleanup

Но нека обърнем внимание на това, какво всъщност изтриваме.
При работата си операционната система създава различни временни файлове, които след определен период от време стават ненужни. Тези файлове заемат излишно пространство на вашия твърд диск, забавят системата в известна степен, ето защо трябва да бъдат премахвани периодично. Това са различни TMP файлове, история за последно използваните документи, log файлове, memory dump файлове и др.

Когато говорим за почистване на твърдия диск, няма как да не споменм за кеша на браузърите. Когато посещаваме различни интернет страници, обикновено съдържащите се в тях изображения и други данни се свалят локално на твърдия диск във временни папки. Така при следващото посещение на същата страница част от тези елементи се зареждат локално – директно от „кешираните“ на твърдия диск данни. При използването на интернет в системния дял C: се натрупват различни временни интернет файлове, бизквитки (cookies), данни за посещаваните страници, index.dat файлове и т.н. Обикновено директориите, съхраняващи тези файлове си имат лимит, но въпреки това общият им размер може да се измери дори в гигабайти. Препоръчително е те да се почистват периодично, примерно веднъж седмично.

Обикновено браузърите си имат опция за изтриване на кеша (не го бъркайте с история на сърфирането, която е само част от тези данни), но най-удобни са специализираните за тази цел програми, каквито са CCleaner, SlimCleaner, Wise Disk Cleaner и много други. Освен натрупаните временни файлове от използване на браузъра, този тип програми изчистват различни временни файлове на Windows, които споменахме по-нагоре, изпразват кошчето, оптимизират системния регистър и редица други функции.

Почистването и дефрагментирането на дисковото пространство са две прости операции от цялостната поддръжка на системата, което ви гарантира по-бърза и оптимална работа на вашия компютър и още малко свободно дисково пространство, което не бива да губите.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *