Malwarebytes logo

Malwarebytes Free – безплатна анти-малуер защита

Използвайки интернет ежедневно, вашата система става потенциална мишена на редица нежелани програми.

Вероятно сте се сблъсквали с необичайна и съмнителна дейност на интернет браузъра като: сменена без ваша намеса начална страница или търсачка по подразбиране; отварящи се рекламни сайтове като pop-up прозорци или пренасочвания от страници, които досега не са имали подобно поведение; инсталиран неизвестен за вас тулбар в браузъра и куп други необичайни явления, някои от тях невидими за вас. Много от тези неща представляват нежелан код, наречен рекламен софтуер (adware).

Наред с него в мрежата можем да „лепнем“ и други нежелани и много по-опасни обекти, наречени „малуер“. Тук се включват т.нар. шпионски софтуер (spyware), троянски коне, руткитове, криптовируси, червеи и много други, които без адекватна защита често пъти остава скрити от нашите очи.

В настоящия материал ще разгледаме един продукт, който е изключително популярен в областта на защитата срещу гореописаните заплахи. Става дума за Malwarebytes – едно от най-ефективните средства, които сме тествали за борба с т.нар. злонамерен софтуер. Продуктът е наличен в безплатна версия и платена такава.

Първият въпрос, който вероятно ви вълнува е Malwarebytes антивирусна програма ли е или не? Отговорът е и да, и не! Malwarebytes първоначално е създаден не като класическа антивирусна програма, а като надежден инструмент за борба с малуера – малко разтегливо понятие за злонамерен софтуер или злонамерен код. Ето защо най-правилната дефиниция за този продукт е „анти-малуер“, а не „анти-вирус“.

Истината е, че тази програма „хваща“ много потенциални заплахи, които обикновените антивирусни програми пропускат или просто игнорират. Всъщност не препоръчваме да заменяте стандартната си антивирусна програма с Malwarebytes Free. Опитът ни показва, че комбинацията на безплатната версия на Malwarebytes с действаща антивирусна програма е перфектното съчетание за защита на системата.

Ако свалите и инсталирате безплатна версия, ще имате 14-дневен пробен период, в който ще са активни всички основни фукнции на платената версия. Ако не желаете да се възползвате от тази възможност, може директно да се откажете от пробния период и да преминете към безплатна версия с няколко клика.

Безплатната версия не разполага с резидентен модул за защита (защита в реално време). Това е първата причина, поради която Malwarebytes не може да замени антивирусната ви програма. От друга страна това гарантира, че Malwarebytes няма да влиза в конфликт с резидентния модул на използвания антивирус.

Всъщност, мненията по въпроса „пречат ли си взаимно защитата в реално време на Malwarebytes със защитата на повечето антивирусни програми“ са разнопосочни. Някои анализатори посочват, че програмата е съвместима с повечето антивирусни програми и може да се ползва като втори щит, но други не са на същото мнение. Така или иначе, ако използвате безплатната версия, защитата в реално време няма да е активна и няма повод за притеснение.

Ще споменем и нещо за Premium (платената) версия на Malwarebytes. Платената версия разполага с четири модула за защита в реално време:
– Уеб защита – блокира достъпа до потенциално опасни уеб страници през браузъра.
– Защита от експлойти (атаки от нулев ден)
– Защита от злонамерен софтуер (молуер)
– Защита от рансъмуер – предотвратява криптиране на вашите файлове от т.нар криптовируси.

Възможностите за конфигуриране на продукта при платената версия са много повече, освен това разполагате с допълнителна опция за бързо сканиране, наречена Hyper scan.

Но нека се върнем на безплатната версия. Нея може да използвате като допълнителен скенер, който ще сканира при заявка от вас. Пускането на скенера на Malwarebytes поне веднъж седмично гарантира „чистотата“ на вашата система от злонамерен софтуер, каквито са шпионския софтуер, рекламния софтуер, руткитовете, троянците и редица други. Отново ще споменем, че тази програма не заменя вашия антивирус, но понякога открива неща, които на повечето „класически“ антивирусни програми обягват.

Инсталиране и активиране на безплатната версия

Инсталацията на Malwarebytes е изключително опростена и бърза. Програмата разполага с версия на български език, който може да селектирате още в началото на инсталацията или след това. Преводът не е от най-добрите, които сме виждали, но със сигурност улеснява начинаещите потребители.

Важно е да отбележим, че инсталаторът на Malwarebytes Free не инсталира никакъв допълнителен софтуер, както някои други безплатни програми правят. Тук имаме предвид не злонамерен софтуер (което би било абсурдно в случая), а различни интрументи за оптимизация, браузъри, защитни стени и т.н. В този ред на мисли, в началото на инсталацията директно може да изберете бутнона „Приеми и инсталирай“ и изчакайте докато процеса завърши.

След инсталацията ще видите първия прозорец, който ви казва „Вашият 14-дневен Premium пробен период започва сега“. Това ще рече, че в следващите 14-дни ще използвате trial версия, която предлага фукциите на платената версия, вкл. и защита в реално време. След изтичане на този период имате възможност за закупуване на платена версия или преминаване към безплатната версия, която е с ограничени възможности.

14-дневен тестов период

В нашият случай няма да се възползваме от предложения ни 14-дневен тестов период, а ще активираме директно безплатната версия. Причината вече я споменах – ще използваме програмата като допълнителен скенер към действащата антивирусна програма.

Може директно да затворите съобщението на снимката и да отидете на Настройки > таб Детайли за профила, избирайи бутона Деактивирай Premium пробен период (Settings > My Account > Deactivate Premium Trial).

бутон Деактивирай Premium пробен период

Ще ви излезе малък прозорец с предупреждение за връщане на Free версията, на което ще трябва да се съгласите.

Деактивирай Premium пробен период

След това в долния десен ъгъл ще видите второ съобщение „Вашият пробен период за Premium изтече“. За да избегнете появата на същото и в бъдеще изберете „Не се нуждая от защита в реално време“ и потвърдете.

Не се нуждая от защита в реално време

Вече можете да използване необезпокоявано безплатната версия!

Потребителски интерфейс

Интерфейсът на програмата е приятен и може да се каже, че всичко е на мястото си. Наличието на български превод би улеснило и най-скараните с технологиите.
В лявата част на прозореца е разположено меню с пет секции:

Табло (Dashboard) – показва настоящия статус на програмата и директно оттук може да стартирате сканиране на системата.
Сканиране (Scan) – можете да стартирате сканиране и да конфигурирате такова.
Карантина (Quarantine) – показва всички заплахи, поставени под карантина. Можете да възстановявате обекти (изваждане от карантина) или да изтривате перманентно.
Доклади (Reports) – показва списък с доклади (отчети) от сканирания, подредени хронологично. Всеки път когато извършите сканиране на системата, програмата създава доклад с резултатите. Тези доклади се пазят и могат да бъдат преглеждани по всяко време. При платената версия защитата в реално време също създава отчет, когато бъде засечена заплаха.
Настройки (Settings) – позволява конфигуриране на Malwarebytes, което ще разгледаме в отделен материал.

Както при повечето безплтани продукти, в прозореца на Malwarebytes Free не липсват и съобщения за надрграждане до платена версия. Тези съобщения обаче в никакъв случай не са натрапчиви и няма да пречат на работата ви.

Общи впечатления и функционалност

Още с отварянето на програмата в основния прозорец на таблото е поместен бутон за сканиране на системата. Изберете „Сканирай сега“ за стартиране на скенера. Програмата ще предприеме бързо сканиране на уязвимите зони в определена последователност.

Сканиране
Винаги сканирането започва с проверка за актуализации. По този начин може да сте сигурни, че при проверката ще са налични последните дефиниции. Сканирането протича бързо и прецизно. Проверяват се най-уязвимите места в системата – оперативна памет, системен регистър, стартови файлове, най-уязвимите директории на файловата система на Windows и накрая завършва с евристичен анализ. Така може да сте сигурни че Malwarebytes е проверил както вече заредените приложения и услуги, така и тези, които ще бъдат стартирани при следващото зареждане на Windows.

По време на сканирането може да прегледате откритите заплахи от бутона „Прегледай идентифицираните заплахи (View Identified Threats)“, дори същото да не е все още завършило. Списъкът с откритите обекти ще се отвори в нов прозорец без да се спира сканирането.

Прегледай идентифицираните заплахи

След приключване на сканирането обикновено основното действие е обектите да бъдат поставени под карантина. По подразбиране автоматичното поставяне на заплахите под карантина не би следвало да е активно и вие имате контрол върху тези действия.

Всъщност, програмата предлага и възможност за потребителско сканиране. От менюто в лявата част на прозореца избете Сканиране (Scan).

Сканиране

Възможностите са три, като третата няма да е активна, ако използвате безплатната версия. Имате избор между:

Threat Scan – това е сканирането, което вече изпълнихме. Сканират се паметта, стартовите файлове, най-уязвимите места от файловата система на Windows и се извършва евристичен анализ. Бутона „Сканирай сега“ от началната страница на Malwarebytes извършва именно такова сканиране.
Къстъмизирано сканиране (Custom scan) – макар при превода на български да не е избрана най-подходящата дума, под „къстъмизирано“ се има предвид потребителско сканиране. Маркирайте чрез кликване в карето „Къстъмизирано сканиране“ и изберете бутона Конфигурирай сканиране.

Всъщност, с това че „Hyper scan“ не е активно нищо не губите. Последното представлява още по-съкратена версия на Threat scan, при което се проверяват системната памет и стартовите програми.

При къстъмизираното сканиране имате възможност да посочите зоните и дисковите дялове, които да бъдат сканирани. Имате възможност да изберете дали откритите потенциално нежелани програми и потенциално нежелани модификации да бъдат третирани като заплаха. Именно тук много антивирусни програми правят пропуск.

Конфигуриране на къстъмизирано сканиране

Нека имаме предвид, че сканирането за руткитове по подразбиране не е активно. Добра идея обаче е от потребителските настройки на Malwarebytes да зададете скенера да проверява и за този вид молуер, така при всяко сканиране тази възможност ще е разрешена.

Виж Конфигуриране на Malwarebytes Free

Все пак не винаги всички открити потенциално нежелани програми или модификации са реална заплаха за вашата сигурност. Ако използвате нелицензиран софтуер, активиран с различни активатори е твърде вероятно те да бъдат засечени като заплаха. Същото важи и за други подобни инструменти на пиратския софтуер като crack-ове, генератори на серийни номера (keygens) и т.н. Разбира се, вие имате възможността да изберете след това дали да бъдат предприети действия за неутрализирането им или не.

Тук е момента да споменем, че Malwarebytes Free разполага с възможност за добавяне на файлове или папки като изключения. По този начин занапред те ще бъдат игнорирани при сканиране, вместо да бъдат поставени под карантина.

Malwarebytes предлага и възможност за създаване на планирано сканиране. Използваме единствено число, защото при безплатната версия можете да „планирате“ само едно. По-точно, по подразбиране има създадено такова, което може да редактирате – да променяте датата или часа за стартиране на сканирането. Ако желаете да използвате тази възможност, не препоръчваме да го изтривате, защото бутонът за създаване на ново няма да е активен след това.

За редакция на планираните сканирания отидете на Сканиране > Къстъмизирано сканиране > таб График за сканиране (Scan > Custom scan > Scan Schedule) или използвайте алтернативния път Настройки > График за сканиране (Settings > Scan Schedule).

В заключение ще кажем, че Malwarebytes е може би най-използваната анти-малуер програма за момента. Този инструмент е наличен за потребителите на Windows, Mac и Android и може да бъде свален напълно легално от www.malwarebytes.com.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Malwarebytes Free – безплатна анти-малуер защита”

  1. използвам програмата вече две години. никакви проблеми с пц-то до момента!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *