Malwarebytes настройки

Конфигуриране на Malwarebytes Free

Конфигурирането на Malwarebytes Free, доколкото това е необходимо, не е никак сложна задача, особено ако използвате български езиков интерфейс. Освен това, част от възможностите за настройка на безплатната версия на програмата не са активни.

Виж още Malwarebytes Free – безплатна анти-малуер защита

Защо този продукт се нуждае от допълнителна настройка?!

Конфигурацията, зададена по подразбиране е добра, но използвайки безплатната версия няма да имате защита в реално време. Това само по себе си предполага използването на програмата като скенер „за второ мнение“. Ето защо препоръчваме да оставите Malwarebytes в един вид „пасивен режим“. Поради липсата на резидентен модул за защита препоръчваме комбинирането на този продукт с антивирусна програма, разполагаща със защита в реално време.

Освен това, ако ползвате нелицензиран софтуер, активиран с инструменти като активатори или crack-ове, същите следва да бъдат добавени като „изключения“. Последното е наложително, за да не бъдат неутрализирани от скенера на Malwarebytes. Тези „инструменти“, доколкото така можем да ги наречем, често пъти са класифицирани като потенциално нежелани програми и биват поставяни под карантина или изтривани.

Настройки при безплатната версия

Отидете на последния раздел от менюто в ляво – Настройки (Settings). Настройките са подредени в няколко таба (страници), които ще разгледаме поотделно.

Приложение (Application)

От тук можете да конфигурирате обновяването на програмата, показването на известия, приоритета при сканиране, езика и др. Няма да изпадаме в подробности, тъй като настройките, зададени по подразбиране в повечето случаи не се нуждаят от корекция, освен ако не искате да поставите програмата е един наистина „пасивен“ режим.

Приложение

Всъщност, ако не желаете да виждате съобщения от Malwarebytes може да забраните известяванията (Notifications). При безплатната версия резидентната защита не е налична, а при trial-версията може да я използвате за не повече от 14-дни. В тези случаи известяването няма да е необходимо.

За забрана на известията, в раздел „Известавяния (Notifications)“ деактивирайте двете налични възможности – „Показвай Malwarebytes известяванията в системната табличка на Windows“ и „Показване на известяванията, когато настройките за защита в реално време са изключени“.

Споменаваме това защото, ако използвате безплатната версия би било най-добре да забраните на програмата да се стартира с Windows и успоредно с това да забраните всички известия от нея. Така ще може да използвате Malwarebytes Free като скенер само когато вие желаете. Програмата няма да се стартира с Windows и няма да е заредена в паметта постоянно.

Защита (Protection)

Първата група опции – „Защита в реално време“ при безплатната версия не са активни. Ако току що сте инсталирали програмата и използвате пробния период, тези щитове ще са активни за срок от 14 дни. В този случай може от тук да включвате и изключвате по ваше желание модули на защитата в реално време. Същата е представена от четири модула:
– Уеб защита – блокира достъпа до потенциално опасни уеб страници през браузъра;
– Защита от експлойти (атаки от нулев ден);
– Защита от злонамерен софтуер (малуер);
– Защита от рансъмуер – предотвратява криптиране на вашите файлове от т.нар криптовируси.

Защита

Опции за сканиране (Scan options)

Тук горещо препоръчваме да активирате опцията „Сканиране за руткитове“, която по подразбиране не е зададена. Така всеки път когато стартирате сканиране на системата, програмата ще добави и още едно стъпало – сканиране за руткитове.

Останалите две възможности (Сканиране на архивите и откриване на аномалии без подпис) трябва да са активни по подразбиране и препоръчваме така да си останат.

В случай, че нямате защита в реално време (както е при безплатната версия) и не желаете програмата да сканира системата автоматично посредством възможността за планирано сканиране в определен ден и час, препоръчваме да забраните Malwarebytes да се стартира с Windows. Това е единствено с цел привеждане на програмата в „пасивен режим“ и пестене на ресурси. За целта отидете малко по-надолу и от Опции при стартиране (Startup options) изключете „Стартирайте Malwarebytes при стартиране на Windows (Start Malwarebytes at Windows startup)“.

График за сканиране (Scans schedule)

Това са планирани сканирания, които програмата извършва сама в зададен ден и час. Ако използвате безплатната версия на Malwarebytes, няма да имате права да създавате нови планирани сканирания. Освен това, ако сте забранили стартирането на Malwarebytes с Windows, планираните сканирания няма да могат да се осъществяват.

График за сканиране

Изключения (Exclusions)

Това са файлове, директории, приложения или уебсайтове, които при сканиране програмата ще пропуска. Добавянето на изключения става от Настройки > Изключения > Добави изключение (Settings > Exclusions > Add Exclusion). Отваря се съветника за добавяне на изключения.

  • В първата стъпка трябва да посочите типа на изключението. При безплатната версия изборът е само един – файл или папка, поради липсата на активни щитове срещу рансъмуер, експлойти и нежелани URL адреси.

Стъпка 1

  • В следващата стъпка трябва да посочите файл или папка желаете да изключите и съответно да укажете пътя им на локалния диск. Препоръчваме да използвате бутоните „Избери файлове“ или „Избери папка“, вместо да изписвате пътя ръчно.

Стъпка 2

При безплатната версия е налична само възможността обекта да бъде изключен от търсенето на злонамерен софтуер или потенциално нежелани елементи, което се обяснява с липсата на рансъмуер защита в реално време.

След като потвърдите избора си, ще видите добавеното изключение в списъка. В нашия случай сме добавили три примерни. Налице е възможност за премахване на вече добавен обект или редакцията му.

Изключения

Ако използвате нелицензиран софтуер, активиран с помощта на нерегламентирани средства (активатор или crack), същите вероятно ще бъдат засечени като заплаха още при първото сканиране. Ако желаете да продължите използването им, е необходимо веднага след инсталирането на Malwarebytes да ги добавите като изключения. Все пак препоръчително е да се въздържате от използване на подобни „инструменти“ за активиране на платени продукти, тъй като някои от тях наистина съдържат опасен код, който се изпълнява на заден план и представляват потенциална заплаха за сигурността на вашата система.

Детайли за профила

Вече споменахме в ревюто на програмата, че може да активирате безсрочния лиценз за използване на безплатната версия, ако не желаете да използвате за срок от 14 дни пробната (trial) версия. Ако все пак искате да тествате Malwarebytes с пълните му възможности за този период не пипайте нищо в този раздел.

За преминаване към безсрочно ползване на безплатната версия отидете на Настройки > таб Детайли за профила и изберете бутона Деактивирай Premium пробен период (Settings > My Account > Deactivate Premium Trial).

Изключения

Ще ви излезе малък прозорец с предупреждение за връщане на Free версията, на което ще трябва да се съгласите.

Деактивирай Premium пробен период

След това в долния десен ъгъл ще видите второ съобщение „Вашият пробен период за Premium изтече“. За да избегнете появата на същото и в бъдеще, изберете „Не се нуждая от защита в реално време“ и потвърдете.

Не се нуждая от защита в реално време

В последния таб „За (About)“ от настройките е налична информация за продукта (версия, дефиниции, последни актуализации и т.н.)

Както сами се убедихте, конфигурирането на програмата не винаги е наложителна стъпка след инсталирането ѝ. Отново ще споменем, че ако сте преминали към използване на безплатната версия ще можете да използвате програмата само като скенер. При това положение по-добре би било да забраните стартирането на Malwarebytes с Windows, да изключите всички известия и автоматичното обновяване. Тъй като тази версия няма защита в реално време, е безпредметно същата да се стартира всеки път с операционната система. Препоръчително е да позволите на скенера да проверява за наличие на руткитове и да не забравяте периодично да сканирате вашата система.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *