Архиватори

Пет безплатни алтернативи на WinRAR

Безспорно най-употребяваният архиватор за Windows е WinRAR. Отговор на въпроса, защо WinRAR и архивният формат „RAR“ са се превърнали в „стандарт“ за повечетo Windows потребители, не можем да ви дадем. Само ще споменем, че светът на софтуера е широк и алтернативните софтуерни приложения са достатъчно много, за да се ограничаваме до едно.

В настоящия материал ще ви представим накратко няколко напълно безплатни архиватора за Windows, които могат да бъдат отлични заместители на WinRAR.

7-zip

7-Zip

Това е много популярна архивираща програма с отворен код, която е напълно безплатна. На пръв поглед 7-Zip изглежда опростен софтуер, с минималистичен интерфейс, но това е архиватор с големи възможности. Размерът на инсталацията е само 1MB, а използването на системни ресурси е сведено до минимум. Нека малкият размер и „старомодния“ интерфейс на тази програма не ви заблуждават. Със специфичния архивен формат за програмата – „7z” се постигат може би най-високите нива на компресия, което е най-големия плюс на този софтуер. 7-Zip постига с до 10% по-добра компресия спрямо WinRAR и WinZip.

Тази програма работи както с графичен интерфейс, така и под командния ред и се интегрира добре с контекстното меню на Windows.

Като единствен съществен недостатък на този архиватор можем да посочим липсата на опция за „поправяне“ на повредени архиви.

7-Zip поддържа следните формати: архивиране и разархивиране на 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP и WIM архиви, както и разархивиране на ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR и Z.

 


Peazip

PeaZip

Това е още един безплатен архиватор с отворен код, базиран на 7-Zip. PeaZip е пълнофункционален архиватор за свободно ползване без ограничения, а не безплатна тестова версия на платен продукт.

Интерфейсът удобен за работа, малко по-цветен и с малко по-големи възможности за персонализация. Възможностите по отношение на сигурността са също на доста по-високо ниво спрямо тези при 7-Zip.

PeaZip може да чете и създава криптирани файлови архиви, използвайки двуфакторна автентикация, която изисква както парола, така и произволно генериран файл за отключване. Това прави архивите много по-трудни за „разбиване“.

Програмата предлага редица инструменти: мениджър на пароли, шредер за сигурно изтриване на данни, възможност за разделяне или сливане на архиви, поправка на повредени архиви, откриване на дублирани файлове и др.

PeaZip позволява разархивиране на над 180 файлови формата, сред които е и популярния RAR. Специфичният файлов формат за програмата е PEA, където приоритет има сигурността. Архиваторът поддържа още 001, 7Z, ARC, ARJ, BZ2, CAB, DMG, GZ, ISO, LHA, PAQ, RAR, TAR, UDF, WIM, XZ, ZIP ZIPX и много други.

PeaZip е наличен във 32 и 64-битова версия за Windows, както и версия за Linux и BSD. Програмата може да свалите и като портативна версия. Портативната версия само се разархивира върху съответния носител (например флаш памет), без да е необходима инсталация и може да бъде използвана на всяка съвместима система.

 


BandiZip

Bandizip

Това е един бърз и удобен за работа архиватор, включващ много от възможностите на WinZip, WinRAR и 7-Zip. Едно от първите неща, което ни направи добро впечатление е изключително удобният за работа интерфейс (с поддръжка на български език) и възможностите за персонализация на програмата.

Bandizip въплъщава в себе си бърз ZIP алгоритъм за компресиране и разархивиране, възможност за „влачене“ и „пускане“ на определени файлове и мулти-ядрено компресиране. Последното, според сайта на Bandisoft позволява до шест пъти по-бързо компресиране на данни. Освен това Bandizip позволява архивиране на файлове с размер над 4GB.

Bandizip компресира файлове в редица популярни архивни формати – ZIP, 7Z(lzma2), ZIPX(xz), EXE(sfx), TAR, TGZ, LZH(lh7), ISO(joliet), GZ, XZ. Програмата може да декомпресира редица архиви – 7Z, ACE, AES, ALZ, ARJ, BH, BIN, BZ, BZ2, CAB, Compound(MSI), EGG, GZ, IMG, ISO, ISZ, LHA, LZ, LZH, LZMA, PMA, RAR, RAR5, SFX(EXE), TAR, TBZ, TBZ2, TGZ, TLZ, TXZ, UDF, WIM, XPI, XZ, Z, ZIP, ZIPX, ZPAQ.

Програмата е на разположение за свободно сваляне и не съдържа никакви нежелани реклами. Налична е за потребители на Windows 10/8/7/Vista. В страницата на Bandisoft е поместена дори версия за потребителите на Windows XP и отделна версия за macOS. Можете да свалите и портативна версия, съответно за 32 или 64-битова операционна система.

 


Zipware

Zipware

Zipware е безплатен архиватор за потребителите на Windows, който поддържа всички често използвани формати, включително и RAR5. Архиваторът предлага на потребителите добре направен интерфейс на български и редица допълнителни функции. Една от тях е интегрирания антивирусен скенер – ако архивът е под 32GB може да бъде проверен чрез VirusTotal.

С тази малка и опростена програма може да разархивирате архиви с разширения ZIP, ZIPX, 7Z, RAR, RAR5, ISO, VHD, GZIP, BZIP2, TAR, CPIO, XZ, DEB, DMG, RPM, XPI и др. Можете да създавате ZIP, 7-ZIP, EXE (саморазархивиращи се) архиви и да конвертирате гореизброените в тези формати.

Zipware се интегрира с контекстното меню на Windows, освен това можете да архивирате/разархивирате определени файлове чрез „влачене“ за по-голямо удобство.

Последната версия за момента на Zipware поддържа всички използвани към момента версии на Windows – от Windows 10 до Windows XP.

 


Hamster Free ZIP Archiver

Hamster Free ZIP Archiver

Това е още един безплатен инструмент за архивиране и разархивиране на данни, който разполага с усъвършенстван и бърз ZIP алгоритъм. Това е една модерно изглеждаща програма, която ползволява потребителите да компресират и отварят всякакви архивни файлове. Като споменахме „модерно“, този архиватор предлага възможност за използване на популярни облачни услуги (Dropbox, Google Drive, One Drive и Yandex.Disk) за качване на копия на важни за вас файлове и възможност за споделянето им.

Програмата, разбира се, има и недостатъци. Броят на опциите по време на създаването на нови архиви е изключително ограничен. Можете да отваряте файлове в редица формати, като използвате този софтуер. Създаването на нови архиви обаче е възможно само във форматите ZIP и 7z.

Разгледахме пет oт най-популярните безплатни архивиращи програми за Windows. Всяка една от тях може да служи като алтернатива на WinRAR, при това безплатно. Разбира се, разгледаните софтуерни продукти са тествани и не инсталират никакъв нежелан рекламен софтуер. Архиваторите, предлагащи портативна версия, могат да бъдат тествани от Вас, без да е нужно да ги инсталирате.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *