Адуер

Какво е адуер и доколко е опасен за системата

Вероятно неведнъж сте срещали термина „рекламен софтуер“?! Обикновено смисълът, който се влага в това понятие, се отнася не до някакакъв специализиран маркетингов софтуер, а по-скоро до вид потенциално нежелан код. В англоговорящите страни като негов синоним се използва понятието Аdware (произнася се „адуер“) и идва от „advertising-supported software“.

Адуерът представлява нежелан, а понякога дори потенциално опасен код, който генерира рекламно съдържание към потребителите. Най-често това става през интернет браузъра. Целта на този „софтуер“ е да промотира различни уеб страници или продукти, но също така той може да бъде използван и за генериране на доход на определени лица. Рекламният софтуер генерира доход на своите създатели чрез показване на определен брой онлайн реклами в потребителския интерфейс и/или чрез генериране на определен брой кликове върху рекламите.

Как „промотира“ този код? Има ли легитимен рекламен софтуер?

Рекламите, които вижда засегнатият потребител могат да имат различна форма: pop-up прозорци, банери в страници, реклами на цял екран в браузъра, пренасочвания към страници, дори имитация на видеа. Каквото и изражение да имат, рекламите обикновено са силно натрапчиви и целят да накарат потребителя да кликне върху тях. Не се учудвайте, че рекламите използват лъжливи послания като „Честито! Вие спечелихте iPhone…“ или стряскащи неща от рода на „Вашата система е сериозно инфектирана. Кликнете на Scan, за да сканирате“.

Често пъти рекламният софтуер сменя началната страница на браузъра или търсачката по подразбиране. Зловредният код може да инсталира нова лента с инструменти или лента за търсене в използвания уеб браузър. Промотираните уеб търсачки обикновено са никому неизвестни сайтове, представяни като „конкуренти“ на Google, Yahoo или Bing.

Разбира се, има редица достатъчно популярни безплатни версии на програми, които по време на инсталацията предлагат да сменят вашата търсачка по подразбиране или начална страница в уеб браузъра. Потребителят има контрол върху това и може да го откаже, премахвайки в повечето случаи просто една отметка. Други, също легитимни програми показват реклами в интерфейса си, но това по никакъв начин не застрашава вашата сигурност или производителността на системата.

За разлика от повечето легитимни програми, рекламният софтуер, създаден с користна цел прави това без вашето съгласие. Този скрипт може да проникне във вашата система без дори да разберете как е станало. Ето защо подобен код се смята за вид злонамерен софтуер, почти толкова, колкото шпионският софтуер (spyware) и троянците. Този материал цели да хвърли светлина именно върху този тип „нелигитимен“ рекламен софтуер, който за кратко ще наричаме „адуер“.

Как да го разпознаем?

Ето няколко признака, че системата ви е заразена с адуер:

  • Рекламите се показват на места, на които не би трябвало да бъдат.
  • Появяват се изкачащи „pop-up“ рекламни прозорци при достъп до легитимни сайтове.
  • Началната страница на браузъра ви е ненадейно сменена без ваша намеса.
  • При стартиране на браузъра се отварят съмнителни страници в нов таб.
  • В браузъра се появяват нови ленти с инструменти, ленти за търсене към някоя неизвестна търсачка и всичко това без ваша намеса.
  • Откривате съмнителни приставки в браузъра, за които нямате спомен да сте инсталирали.
  • Браузърът ви работи значително по-бавно и дори на моменти се срива.

Понякога е достатъчно да е налице само един от тези признаци, за да заподозрете наличието на нелегитимен рекламен софтуер. Но имайте предвид, че редица уеб страници водят прекалено агресивна рекламна политика и често пъти техните рекламни послания могат да бъдат заподозрени като адуер.

Опасен ли е рекламният софтуер (адуер)?

Не можем да дадем еднозначен отговор, защото съществува софтуер, който цели единствено и само да промотира определени страници или продукти, без да влияе на общата производителност и сигурност на системата. Вече споменахме, че често пъти достатъчно популярни софтуерни приложения, предлагани като безплатни (freeware или shareware) версии могат да показват реклами. Обикновено целта не е користна, а просто софтуерните разработчици се опитват да покрият разходите си по създаване на безплатния продукт с доход от показване на реклами.

Съществува обаче рекламен софтуер, който може да представлява потенциална опасност за стабилността на вашата система. Такъв код автоматично влиза в графата на „злонамерения софтуер“ или „малуер“, тъй като използва непозволени средства за реклама. Подобен софтуер използва дупки в сигурността на системата и/или невниманието на потребителите, за да се инсталира и работи. Освен това съществува адуер, който подобно на шпионския софтуер събира и изпраща към външен сървър потребителска информация за посещаваните уеб страници, търсените ключови думи и др. Много често шпионският и рекламният софтуер вървят „ръка за ръка“. Ето защо бихме отговорили така: подобен нежелан софтуер не бива да присъства във вашата система при никакви обстоятелства! Причината: това е код, който почти винаги е създаден с някаква користна цел.

Как да се предпазим от рекламния софтуер (адуер)?

Ако откриете подобен потенциално нежелан код в компютъра си, това означава, че имате проблем със сигурността. Както и да ви прозвучи, често пъти проблемът се крие в „задклавиатурното устройство“. Понякога потребителите са прекалено доверчиви на различни реклами в мрежата. Посещението на съмнителни уеб страници също е предпоставка за инфектиране с адуер. Инсталирането на съмнителни и непроверени безплатни програми или приставки за уеб браузър са един от най-честите начини за инфектиране.

С не по-малко значение е липсата на подходящ антивирусен/анти-малуер софтуер. Повечето безплатни антивирусни програми „хващат“ и рекламния софтуер. Платените антивирусни продукти предлагат повече „щитове“ и това не е проблем за тях. В тази връзка, от голямо значение е антивирусната ви програма да разполага с модул, който блокира потенциално опасните URL адреси. Достъпът до такива уеб адреси през браузъра е един от пътищата за инфектиране на системата с рекламен софтуер.

Бихме добавили, че има различни анти-малуер и анти-адуер инструменти, които могат да сканират системата само „при поискване“. Такива например са AdwCleaner на Malwarebytes, Spybot Search&Destroy, Adware Removal Tool by TSA. Това са програми, някои от които нямат резидентен модул за защита, а сканират компютъра, когато вие самите инициирате сканиране. Подобни инструменти в никакъв случай не могат за заместят действащата антивирусна програма, но сканирането с тях веднъж седмично би осигурило още един допълнителен слой на защита за вашата система.

Какво да правим, ако вече сме „лепнали“ адуер?

Повечето антималуер програми се справят успешно с адуер скриптовете, попаднали в система. Такива са Malwarebytes, AdwCleaner, Spybot Search&Destroy, Hitman Pro, SUPERA AntiSpyware и др. Ето защо може да звучи банално, но сканирайте цялата система с някои от гореизброените програми. Направете сканиране и с антивирусната си програма, като задължително се уверете, че е актуализирана. Изчистете кеша на бразура – бизквитки, временни интернет файлове и историята на сърфиране. Проверете уеб браузърите за инсталирани съмнителни приставки и ако установите такива – премахнете ги! Проверете също така какви програми (приложения) са инсталирани във вашата система. Вече споменахме, че различни софтуерни програми със съмнителна репутация може да са източника на нежелани реклами.

Виж Malwarebytes Free – безплатна анти-малуер защита

В заключение ще кажем, че адуерът е програма (скрипт), която прониква в системата по начин, сходен с този при молуера (злонамерения софтуер). Ето защо много IT специалисти считат рекламния софтуер (adware) за вид злонамерен софтуер (malware) и го поставят редом до вирусите, троянците и шпионския софтуер. Други специалисти поставят рекламния софтуер в отделна категория от малуера. Причината е, че той не винаги причинява допълнителни щети, освен показване натрапчиви реклами.

Независимо от това, адуерът винаги е нежелан, а наличието му е индикация за проблем със сигурността – липса на действаща антивирусна/анти-малуер програма, както липса на „хигиена на сърфиране“ в мрежата.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *