Windows 8.1 Safe Mode

Как да добавим Safe Mode в boot менюто на Windows 8.1/10

В предишен материал на PCGuide.bg ви показахме как да стартирате и използвате т.нар. „Безопасен режим“ или просто Safe Mode в Windows базирани системи. Споменахме, че това е вид диагностичен режим и режим за отстраняване на неизправности, който може да е полезен тогава, когато е налице сериозен проблем със системата.

Виж Как да използваме Safe Mode при Windows системи

При Windows 7 нещата са по-прости – при включване на компютъра е достатъчно да натиснете F8, за да стартирате Advanced Boot Options, което ще наричаме просто „boot-меню“. Там имате налична опция за стартиране на системата в Safe Mode, в т.ч. такъв с активна мрежова връзка или в команден ред.

При Windows 10 и Windows 8.1 също може да бъде използван Safe Mode, но стартирането на този режим е малко по-сложно. Причината е, че с появата на Windows 8 редица неща в операционната система бяха променени и в последствие доразвити в Windows 10. Класическото boot-меню, познато от Windows 7 и по-старите версии на Windows вече има нов облик и същото се появява при стартиране на системата, но след логото на Windows. Всъщност, това е менюто за избор на операционна система, което със сигурност сте виждали, ако имате инсталирани две операционни системи (примерно Windows 10 и Windows 8) на един компютър.

Добавяне на Safe Mode в менюто за избор на операционна система при Windows 8.1 или Windows 10

1. Стартирайте Command Prompt като администратор. Най-лесният начин, в зависимост от операционната система е:

Windows 10: В полето за търсене до старт менюто напишете „cmd“ (без кавичките) и върху иконата на Command Prompt (Команден прозорец) извикайте контекстното меню, избирайки Run as administrator (Изпълни като администратор).

run as administrator

Windows 8.1: В Start екрана (тъй като старт менюто е на цял екран) потърсете „cmd“ (без кавичките) и използвайте клавишна комбинация Ctrl + Shift + Enter, за да стартирате Командния прозорец като администратор.

2. В командния прозорец напишете следната команда и натиснете Enter:

bcdedit /copy {current} /d "Safe Mode"

При коректно написана и изпълнена команда трябва да видите съобщение „The entry was successfully copied to…“, след което затворете прозореца (или използвайте команда exit). При изписване на командата обърнете внимание на това, къде има интервали и къде не! Текущата директория в командния прозорец трябва да е C:\Windows\system32.

Command Prompt - добавяне на Safe mode

На скрийншотовете в следващите стъпки сме демонстрирали как се изпълнява процедурата под Windows 10, но при Windows 8.1 нещата са аналогични!

3. Следващата стъпка е да отворите прозореца Run (от Старт менюто или с клавишна комбинация Windows бутон + R) и да изпълните команда msconfig.

msconfig

4. Ще се отвори прозорецът System Configuration. Отворете таб Boot, маркирайте Safe Mode, поставете отметка на Safe boot (в Boot options), след което в полето Timeout въведете стойност (от 0 до 30 секунди), примерно 3, 5 или 10 секунди. Трябва да поставите отметка и на Make all boot settings permanent, за да направите промените постоянни. Не пропускайте да приложите настройките с Apply:

System Configuration Boot

Пояснение: Времето (в секунди), което се въвежда в полето Timeout, е времето, за което ще виждате менюто за избор на операционна система, респ. времето за което то ще е достъпно за избор на възможност. Така например, ако въведете стойност 3, това означава, че когато включвате или рестартирате системата, ще виждате менюто за избор на операционна система за едва 3 секунди. В рамките на тези 3 секунди ще може да изберете възможност, една от която е стартиране на Windows под Safe Mode. Ако за това време не посочите друго, автоматично се селектира опцията, която е зададена по подразбиране. Обикновено това трябва да е стартиране на Windows операционната система в „нормален“ режим. Идеята е да въведете време, в което ще може да реагирате, но също така да не се бави излишно общата продължителност на зареждане на системата.

5. След като потвърдите направените настройки ще видите диалогов прозорец, в който трябва да отговорите с Yes.

System Configuration диалогов прозорец

Вероятно ще бъдете попитани дали да рестартирате системата (Restart), или не (Exit without restart). За да се уверите, че сте свършили всичко както трябва може от диалоговия прозорец да изберете Restart и да достъпите до boot-менюто (менюто за избор на операционна система).

Как да премахнете Safe Mode от boot-менюто (менюто за избор на операционна система)

Нека разгледаме и обратното действие, в случаите когато Safe Mode е вече добавен в менюто за избор на операционна система. Ако искате да премахнете Safe Mode като опция, изпълнете в прозореца Run команда msconfig (виж стъпка 3). В прозореца System Configuration отново идете на таб Boot. Селектирайте Safe Mode и го изтрийте с бутон Delete, след което приложете промените (Apply). Ще видите същите диалогови прозорци, за които споменахме в предходната точка. Изборът е аналогичен!

System Configuration изтриване на Safe Mode

Изпълнявайки това, трябва да сте изключително внимателни, особено ако имате инсталирани повече от една операционна система! Убедете се, че сте избрали именно Safe Mode, а не операционната система преди натискането на бутон Delete.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *