Hibernate

Какво е хибернация и как да я разрешим в Windows 10

Хибернация е енергоспестяващ режим на Windows, който позволява да „приспивате“ вашата система тогава, когато не я използвате. Тук следва да направим разграничение между функцията Sleep (Заспиване) и Hibernate (Хибернация). Идеята на тези две възможности е сходна, но нека се има предвид, че те не са „едно и също“ нещо.

Каква е разликата между Sleep и Hibernate?

Хибернацията е предвидена основно за преносими компютри (лаптопи) и може да не е приложима за всички компютърни системи. Едно от предимствата е, че режимът на хибернация консумира по-малко захранване от режима на заспиване. Подобно на Sleep, при излизане от режим на хибернация се връщаме там, където сме преустановили работата си (макар и не толкова бързо като при режима на заспиване).

Нека надникнем по-задълбочено в процесите, които се извършват при поставяне на системата в режим на „Заспиване“ и режим на „Хибернация“.

Sleep

Системата преминава в „Режим на изчакване“ – продължава да работи, но с намалена консумация на електроенергия. Всички отворени програми и стартирани процеси остават заредени в оперативната памет (RAM), тъй като подаването на електричество към нея практически не се преустановява. Това позволява при „събуждане“ системата да възстанови състоянието си преди „заспиването“ в рамките на няколко секунди.

Ще посочим един недостатък на режима на „заспиване“. Ако електрозахранването на системата бъде прекъснато, докато тя е в „спящ“ режим, означава, че всичко заредено в паметта отива на вятъра. След това при повторното й включване няма да може да възстанови отворените програми и приложения. Ако прочетете следващия абзац ще видите, че при режим на хибернация това не е така.

Hibernate

Hibernate (хибернация) е режим, който е „някъде по средата“ между Sleep и Shut Down. При влизане на системата в режим на хибернацията подаването на електричество към оперативната памет (RAM) се преустановява. Тъй като тя е енергозависим носител на данни, цялата информация, заредена в нея (действащи процеси на стартирани програми, отворени документи) принципно би се загубила. За да може да бъде съхранена тази информация, системата създава копие на всичко заредено в RAM паметта върху твърдия диск. При излизане от режим на хибернация системата зарежда обратно в оперативната памет всичката тази информация – от твърдия диск. По този начин можем отново да продължим работата си оттам, докъдето сме стигнали преди това.

Излизането от хибернация отнема една идея повече време в сравнение с излизането от режим „заспиване“. Ако вашата система използва SSD вместо твърд диск, тази разлика ще е почти незабележима. Освен това, при хибернацията общата консумация на електроенергия от системата е сведена почти до нула. Това прави този режим предпочитан тогава, когато не можем да осигурим зареждане на батерията, ако използваме преносим компютър.

Поради гореописаните особености, режима на хибернация е подходящ, когато няма да използваме компютъра (лаптопа) за по-голям период (примерно няколко часа), но в същото време не искаме за затваряме стартираните програми.

Между другото тук е моментът да споменем, че съществува и режим „Hybrid sleep“, който е предвиден за персоналните (десктоп) системи. Той е комбинация между режим на заспиване и хибернация. Заредените документи и процеси се съхраняват както в оперативната памет, така и като копие върху твърдия диск. Този режим при преносимите компютри е неактивен по подразбиране.

Как да добавим „Хибернация“ в старт менюто при Windows 10

Хибернацията по подразбиране в Windows 10 е разрешена, но не е видима в Старт менюто. В Settings > Power & Sleep също няма да откриете от къде да добавите Hibernate, ето защо трябва да използвате класическият Контролен панел (Control Panel). Също така трябва да сте логнати като Администратор.

1. Влезте в Control Panel (Контролен панел) и променете изгледа от View by на Small icons (Преглед по: > Малки икони). Потърсете Power Options (Опции на захранването) и ги отворете.

Control Panel Power Options

2. В лявата част на прозореца кликнете на линка Choose what closing the lid does (Изберете какво да прави затварянето на капака) – ако сте с лаптоп, а ако използвате десктоп компютър или таблет кликнете на линка Choose what the power buttons do (Изберете какво да правят бутоните за захранването) .

Choose what the power buttons do

3. Изберете Change settings that are currently unavailable (Промяна на настройки, които в момента не са на разположение).

Change settings that are currently unavailable

4. Погледнете секция Shutdown settings (Настройки за изключване). Там трябва да е видима и опция Hibernate (Хибернация).

Hibernate

Поставете отметка на Hibernate (Хибернация) и запазете промените с бутон Save changes.

Какво да направя, ако не виждам Hibernate?

Ако сте сигнали до т. 4 и там не виждате да е налична въможност Hibernate, ще трябва да разрешите хибернацията в Windows 10 и тогава да повторите гореописаната процедура.

Изпълнете следните стъпки за „разрешаване“ на използването на режим на хибернация:

1. Влезте в Command Prompt (Команден прозорец) като Администратор. Най-лесно би било да напишете „command prompt“ или „cmd“ (без кавичките) в полето за търсене и да извикате с десен бутон контекстното меню, избирайки Run as Administrator (Изпълнявай като администратор).

Command Prompt Run as Administrator

2. Напишете следната команда и натиснете Enter:

Powercfg /hibernate on

Ако сте стартирали Command Prompt като Администратор, командата би изглеждала така:

Command Prompt

След това може да затворите Командния прозорец и да повторите процедурата от предишната точка.

По аналогичен път, ако желаете да забраните хибернацията в Windows 10 може да използвате командата Powercfg /hibernate off.

Вече споменхме, че хибернацията използва твърдия диск като място за временно съхранение на заредените в паметта процеси и документи. Съвсем логично тази възможност ще си задели малко място от вашето дисково пространство за нуждите си. Така например, ако вашата система разполага с инсталирани 8GB RAM, то функцията Hibernate ще използва почти толкова дисково пространство. Ето защо обърнете внимание на наличното свободно пространство върху твърдия диск.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Какво е хибернация и как да я разрешим в Windows 10”

  1. Здравейте! Използвам служебен телефон и лаптоп, на които имам инсталиран вайбър. Лаптопът ми предимно е в режим на хибернация. Понякога, но много рядко, вместо да получа звуково известие на телефона от вайбър, го получавам на лаптопа, но има случаи, в който звуковия сигнал идва със закъснение от рода на – 20-30 минути. На какво може да се дължи това, тъй като реално получавам звуково известие, а последното непрочетено съобщение е от преди 20 минути? Телефонът ми е на мобилни данни, а лаптопа по подразбиране би трябвало да се свърже с безжичния у дома, като се прибера от работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *