Recycle Bin

Няколко полезни трика с „Кошчето“ в Windows 10

В настоящият материал ще ви покажем няколко полезни неща, свързани с използването на „Кошчето“ (Recycle Bin) като място за съхранение на изтрити файлове и директории в Windows 10.

Показване на диалогов прозорец за потвърждение при изтриване

По подразбиране Windows 10 не изисква потвърждение от потребителя при изтриване на файлове или директории. Когато маркирате даден файл и натиснете Delete, той автоматично се премества в „Кошчето“. Това е удобно, защото ви спествява един допълнителен клик – съгласието в диалоговия прозорец. От друга страна липсата на диалог може да бъде и „нож с две остриета“, защото винаги има риск от неволно изтриване на нещо, което ви трябва. Ако „кошчето“ ви е вече пълно с други изтрити файлове може дори да не забележите какво сте изтрили. Ето защо включването на диалоговия прозорец при изтриване на информация би било полезно, така както беше при по-старите версии на Windows.

За да разрешите диалоговия прозорец в Windows 10 при изтриване на файлове, изпълнете следните стъпки:

1. Кликнете с десен бутон на мишката върху Recycle Bin (Кошче) и от контекстното меню изберете Properties (Свойства).

2. В прозореца Recycle Bin Properties поставете отметка на Display delete confirmation dialog (Показвай диалога за потвърждаване при изтриване) и потвърдете промерните.

Display delete confirmation dialog

Автоматично изтриване на стари файлове от „Кошчето“

Ако забравяте да изчиствате „Кошчето“ периодично, идва един момент, когато то достига значителни размери върху твърдия диск. В следващата точка ще видите, че все пак и „Кошчето“ има лимитиран капацитет, но всички тези изтрити файлове заемат пространство върху диска, независимо дали се намират в него или в някоя друга директория.

Нека погледнем на Recycle Bin като директория, защото „Кошчето“ е точно такава, но с малко по-особен статут в Windows. Когато изтриваме даден файл, той просто се премества в тази „директория“, т.е. продължава да заема същото пространство върху твърдия диск. Ето защо добър вариант е да направим така, че Recycle Bin да се „самопочиства“ през някакъв период. Стъпките за това са следните:

1. Отидете на меню Start > Settings > System > Storage (Старт > Настройки > Система > Място за съхранение).

2. С плъзгащия бутон включете Storage sense (Памет), след което кликнете върху линка Change how we free up space automatically (Промяна на начина на автоматично освобождаване на пространство).

Storage sense

3. Поставете отметка на Delete temporary files that my apps are not using (Изтриване на временните файлове, които моите приложения не използват), а в падащия списък под нея посочете през какъв срок това да става.

Delete temporary files that my apps are not using

Промяна на размера (капацитета) на Recycle Bin

Recycle Bin има ограничен размер, т.е. може да поеме определен обем информация. Когато обаче не разполагате с почти никакво излишно свободно пространство на твърдия диск, винаги може да намалите максималния размер на „Кошчето“ по следния начин:

1. Извикайте с десен бутон на мишката контекстното меню върху иконката на Recycle Bin (Кошче) и изберете Properties (Свойства).

2. Погледнете графа Settings for selected location (Настройки за избрано местоположение) в прозореца. По подразбиране трябва да е активен радиобутонът на Custom size (Размер по избор), а в полето Maximum size (MB) да е отразена стойност – максималният размер на кошчето.

Recycle Bin maximum size

От тук може да определяте какъв да е максималния размер на Recycle Bin в мегабайти, като въведете желаната от вас стойност.

Забрана за използване на кошчето

В Windows 10 е налична възможност, позволяваща изтриваните файлове или директории да не се преместват в „Кошчето“, а директно да се изтриват безвъзвратно. Пътят е същия, както в примера горе:

1. Извикайте с десен бутон на мишката контекстноото меню върху иконката на Recycle Bin (Кошче) и изберете Properties (Свойства).

2. Ако желаете да „прескачате“ използването на Кошчето, всеки път когато трябва да изтриете нещо активирайте радиобутона Don’t move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted (Не премествай файловете в „Кошчето“. Премахвай файловете веднага щом бъдат изтрити) и потвърдете промените.

Dont move files to the Recycle Bin

Въпреки, че е налична такава възможност, не ви препоръчваме да я разрешавате. Вместо това, когато искате да изтриете даден файл безвъзвратно (разбирайте без да се премества първо в кошчето), може да използвате отново Delete, но при натиснат клавиш Shift от клавиатурата (Shift + Delete).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.