Print to PDF

Какво е Microsoft Print to PDF и как да го използваме в Windows 10

Microsoft Print to PDF е една от недотам познатите възможности, въведени в Windows 10. Поради това често пъти потребители прибягват до използването на външен софтуер за генериране на PDF документи, вместо интегрираната в операционната система възможност за тази цел.

Какво е Microsoft Print to PDF?

Това е възможност в Windows 10, благодарение на която можете да запазвате на локалния компютър под формата на PDF файл различно съдържание – уеб страници, изображения, сканирани документи, текстови (офис) документи, в т.ч. презентации, таблици и др.

Microsoft Print to PDF може да бъде използвано във всяка програма в Windows 10, която разполага с опция за принтиране. Така например, при избора на печат в текстов документ (меню File > Print или клавишна комбинация Ctrl + P), от прозореца за принтиране може да изберете Microsoft Print to PDF, вместо наличния принтер. Информацията, която би трябвало да се разпечата на хартия ще се запази в PDF документ на вашия компютър. Въможностите по отношение на това, какво да се вижда във файла са идентични с тези при печат.

Print to PDF в MS Word

Споменахме, че с Microsoft Print to PDF може да запазвате и съдържание от уеб страници чрез опцията за печат в браузъра. След като отворите дадена уеб страница използвайте клавишна комбинация Ctrl + P (печат). Отваря се прозорецът за печат, който може да изглежда различно в зависимост от вида на браузъра, който използвате. На снимката долу сме показали как изглежда въпросния прозорец при Microsoft Edge:

Print to PDF в MS Edge

От Printer, където посочвате кой принтер да бъде използван, избирате Microsoft Print to PDF. След като кликнете на бутона Print ще трябва да посочите къде да бъде запазен PDF файла и под какво име. Това, което ще видите в готовия файл е точно копие на онова, което ще бъде напечатано върху хартията, ако използвахте физически принтер за печат.

Сходна е ситуацията и при други браузъри като Google Chrome и Opera. При тях, след като изпълните командата за печат, от бутон Change на Destination трябва да изберете Microsoft Print to PDF.

Print to PDF в Chrome

Сега се сещам за ситуация, в която трябва да принтирате документ, който се генерира автоматично за печат от дадена програма. Различни софтуерни приложения, включително и Excel-базирани форми на документи могат да генерират готови бланки за печат, които се насочват към принтера по подразбиране. Ако имате налично работещо устройство (принтер), печатът на тези документи принципно няма да представлява проблем за вас.

Какво обаче ще направите в случай, че нямате собствен принтер, а използвате услугите на ксерокс/принтер навън? Чрез Microsoft Print to PDF може да генерирате докумета във вариант за печат, запазвайки го като PDF. За тази цел изпълнете команда Print (Печат), като вместо принтер в прозореца за избор на устройство посочете Microsoft Print to PDF. Ще трябва да посочите местоположение и име на готовия документ, който ще се запази във файл. Този файл може да бъде принтиран отвсякъде, където има работещ принтер. Същият файл не може да бъде модифициран и няма да е необходимо неговото повторно генериране за печат от въпросната програма.

Трябва да отбележим, че всичко написано дотук би било възможно, ако услугата Microsoft Print to PDF е разрешена в Windows.

Разрешаване/забрана на Microsoft Print to PDF в Windows 10

Ако в прозореца за принтиране не намирате Microsoft Print to PDF, то трябва да разрешите използването на тази възможност в Windows 10. В обратният случай, когато искате да скриете Microsoft Print to PDF от списъка с принтери, тази възможност трябва да бъде забранена. И в двата случая стъпките са идентични:

1. Във формата за търсене на менюто Start или от иконката за търсене в таскбара напишете Appwiz.cpl и натиснете Enter, за да отворите прозореца Programs and Features.

2. В левия панел на прозореца Programs and Features изберете линка Turn Windows features on or off.

Turn Windows features or off

3. Ще видите нов прозорец, където трябва да скролирате надолу, докато откриете Microsoft Print to PDF. Чрез поставянето или махането на отметката пред тази възможност може да я разрешите или забраните.

Отметка Microsoft Print to PDF

Microsoft Print to PDF е възможност в Windows 10, която работи като виртуален принтер – използва опцията за печат, но вместо да изпрати информацията към физически принтер, запазва готовия предпечатен документ в PDF файл. Тази опция позволява да конвертирате офис документи в PDF формат, както и да запазвате съдържание от уеб страници на локалния диск.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *