Дата и час

Как да оправим некоректните дата и час в Windows 10

Причината Windows системно да показва грешна дата и час може да се търси в три насоки: некоректни настройки на операционната система, некоректни дата и час в BIOS (UEFI) или „отиваща си“ CMOS батерия.

Когато търсим решение на даден проблем, обикновено започваме от най-лесното – конфигурацията на операционната система. Ако установим, че там всичко е наред, чак тогава търсим проблема в BIOS или в хардуера. Ето защо ще ви подскажем за възможните причини и решението на проблема с датата и часа, започвайки от конфигурацията на Windows.

Задаване на коректна часова зона в Windows 10

1. Отидете на Start > Settings > Time & language > Date & time (Старт > Настройки > Час и език > Дата и час).

2. Уверете се, че в Time zone (Часова зона) е зададена коректната часова зона. Ако не e така, то от падащият списък изберете зоната, в която попадате. За България това е (UTC +02:00) Helsinki, Kyiv, Riga, Sofia, Tallinn, Vilnius.

Часова зона

Следва да отбележим, че за да е активен списъкът за промяна на часовата зона, опцията Set time zone automatically (Автоматично задаване на часова зона) трябва да е изключена!

Проверка на услугата „Windows Time“ в Services

Windows 10 използва услуга на заден план, която отговаря за синхронизацията на времето. За да проверите дали услугата работи, респ. дали е конфигурирана коректно изпълнете следните стъпки:

1. Стартирайте прозореца Services (Услуги). Най-лесния начин е като напишете „services“ в търсачката до старт менюто или изпълните „services.msc“ от прозореца Run (Изпълнение).

Търсене на services

2. Отваря се прозорецът с услугите на Windows 10, където трябва да откриете услугата Windows Time. От списъка може да видите дали тя е стартирана (виж колона Status) и дали същата се стартира автоматично (виж колона Startup Type).

Services - Windows Time

3. Кликнете два пъти върху услугата Windows Time, за да отворите „свойствата“ ѝ. На Startup type изберете Automatic – по този начин тя автоматично ще се стартира. При стартирана услуга Service status трябва да показва състояние Running. Ако услугата в момента е спряна (показва статус Stopped), кликнете на бутон Start, за да я стартирате.

Windows Time properties

След това приложете направените промени с Apply и погледнете в списъка с услуги дали всичко е наред.

Повторно регистриране, стартиране и синхронизиране на услугата „Windows Time“ през Command Prompt

Идеята е, да използвате Командния прозорец под Windows 10, за да отрегистрирате и след това да регистрирате услугата. След това същата да бъде стартирана и синхронизирана.

1. Влезте в Command Prompt като администратор. За целта напишете cmd във формата за търсене до менюто Старт. В изведените резултати ще видите Command Prompt. Извикайте върху него с десен бутон на мишката контекстното меню, от което изберете Run as administrator.

run as administrator

2. В командния прозорец на Command Prompt изпълнете една по една следните команди в реда, в който са представени (всеки отделен ред е отделна команда):

net stop w32time

w32tm /unregister

w32tm /register

net start w32time

w32tm /resync

След като сте готови, излезте от Command Prompt и рестартирайте системата.

Ръчно задаване на дата и час в Windows 10

Когато е посочена часова зона (атоматично или не) и е разрешено автоматичното сверяване на часа, то времето се синхронозира автоматично. За да зададете „ръчно“ точен час, изпълнете следните стъпки:

1. Отидете на Start > Settings > Time & language > Date & time (Старт > Настройки > Час и език > Дата и час).

2. Изключете опцията Set time automatically (Автоматично задаване на час).

3. Кликнете на бутон Change (Промяна) от параграф Change date and time (Промяна на дата и час).

Change Date and Time

4. Отваря се допълнителен прозорец, в който трябва да въведете дата и точен час, след което кликнете на бутон Change (Промяна), за да приложите промените.

Задаване на дата и час

Проверка на системните дата и час в BIOS

Стартирането на BIOS конфигурацията става с натискане на определен клавиш от клавиатурата, обикновено още на първия екран, непосредствено след включване на компютъра. Този клавиш може да е различен в зависимост от марката и модела на дънната платка – Del, F2, F5 и т.н.

След като влезете в BIOS менюто, проверете дали датата и часа са коректно зададени и ги коригирайте при необходимост. При изход не забравяйте да запазите промените.

В случай, че сте коригирали датата и часа в BIOS, но промените се нулират при някое следващо включване на компютъра, преминете към последната точка.

Проверка и замяна на CMOS батерията

CMOS батерията e малка кръгла батерийка, разположена върху дънната платка. Тя отговаря за съхранението на настройките на BIOS, в т.ч. датата и часа, когато компютърът е изключен. Обикновено CMOS батерията има дълъг живот, който често пъти надвишава този на дънната платка. Но това в никакъв случай не изключва именно тя да причината за загуба на CMOS настройки. Когато тази батерия е изтощена, системните дата и час не могат да се съхранят коректно и просто се нулират.

Принципно, замяната на CMOS батерията за хардуерните техници е фасулска работа. Ако имате технически познания в областта на хардуера, вероятно ще можете да се справите със смяната й. Важно е новата батерия да има същите характеристики като старата! Ако не сте го правили или дори не знаете къде се намира тази батерия, най-добре оставете тази работа на квалифицирано лице.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *