Chrome тапет

Как да зададем тапет за нов таб в Chrome, Opera или Firefox

Някои от най-популярните уеб браузъри предлагат възможност за поставяне на изображение като фон (тапет) на всеки отворен нов таб. Други все още нямат такава възможност, но предвид конкуренцията е въпрос на време и те в близкото бъдеще да добавят такава. Смяната на стандартния фон с пейзаж или друго любимо изображение е начин за по-детайлно персонализиране на използвания браузър, така че той да не ни омръзне.

Публикуваме този материал не защото смяната на тапета за нов таб в браузъра е нещо сложно, а защото много потребители вероятно не знаят, че могат да се възползват и от тази възможност при някои от популярните уеб браузъри.

Задаване на фоново изображение при Google Chrome

При Chrome задаване на фоново изображение става вероятно най-лесно, но точно при този браузър много потребители дори не знаят, че имат такава възможност. Стъпките са следните:

1. Отворете Google Chrome. По подразбиране браузърът отваря нов таб, в който използва като начална страница търсачката Google – на бял фон.

2. В долния десен ъгъл на прозореца трябва да има малко бутонче с формата на зъбно колело, наречено „Персонализиране на тази страница“ (Customize this page). Кликнете върху него.

Персонализиране на тази страница

3. Вариантите са два: избор на тапет от наличните изображения на Chrome или качване на ваше изображение.

Ако изберете Фонове на Chrome (Chrome backgrounds), ще имате възможност да изберете тапет от наличните, които са групирани в няколко категории: арт, земя, текстури, природни пейзажи, геометрични форми, градски или морски пейзажи и редица други. Изображения в колекцията на Chrome са наистина уникални! Може да изберете като фон да бъде зададен определен цвят вместо картинка.

Разбира се, може да качите и ваше изображение, използвайки опцията Качване на изображение (Upload an image). Важно е изображението да е с подходяща резолюция – препоръчително е резолюцията да е същата като тази на десктоп тапета ви.

Задаване на фоново изображение при Opera

Opera използва фонови изображения като тапет за всеки отворен нов таб от много време, а смяната им е повече от лесна! Ако искате да смените стандартния тапет с друг, изпълнете следните стъпки:

1. Отворете Opera.

2. Кликнете на таб Menu, намиращ се в горния ляв ъгъл (до логото на Opera). От менюто на браузъра изберете Settings (Настройки). Може да използвате и клавишна комбинация Alt + P, за да отворите настройките.

Opera Wallpapers

3. Погледнете карето Wallpapers. Първо, уверете се, че опцията Enable wallpapers е включена. От All wallpapers може да изберете желания тапет от вече наличните. Ако желаете да попълните колекцията с нови изображения от Opera кликнете на линка Get more wallpapers. Налична са и различни анимирани тапети с високо качество.

4. Налична е възможност да качите ваше изображение, което да направите тапет. Това става от бутона Add your wallpaper.

Задаване на фоново изображение при Mozilla Firefox

При Firefox въпросът с поставянето на фоново изображение е малко по-сложен. Причината е, че за да поставите такова, трябва да инсталирате допълнителна приставка (разширение) към браузъра. Освен това е необходимо предварително да свалите изображения (тапети) в подходяща резолюция.

1. Отворете Mozilla Firefox.

2. В горния десен ъгъл на прозореца трябва да има бутонче с три хоризонтални черти, наречено Open menu. Кликнете върху него и от менюто изберете Add-ons.

Вместо да достъпвате до менюто, може директно да използвате клавишна комбинация Ctrl+Shift+A, за да отворите мениджъра на приставките.

3. От панела вляво изберете Extensions.

4. Трябва да е налично поле за търсене на разширения в addons.mozilla.org. В него напишете „new tab tools“ и натиснете Enter. В резултатите открийте и отворете New Tab Tools by Geoff Lankow (обикновено излиза първо в откритите разширения).

Може да използвате и следния линк, но трябва задължително да го отворите през Mozilla Firefox.

Add to Firefox

5. Кликнете на бутона + Add to Firefox, за да инсталирате разширението. Ще ви бъде поискано разрешение за достъп до данните във Firefox, където изберете Add.

6. Отворете нов таб (+) във Firefox. Разширението вече е модифицирало показваните нови страници (табове) и би трябвало да виждате бяла страница с три празни карета.

7. Кликнете с десен бутон на мишката някъде вътре и от контекстното меню изберете New Tab Tools options (може и директно на бутончето, наподобяващо зъбно колело).

8. В отворилия се прозорец трябва да има параграф Page background image, където с бутон Browse да изберете файл (изображение) от локалния компютър. Кликнете след това на Set, за да зададете избраното изображение като тапет.

New tab tools Options

Отваряйки нов таб, трябва да виждате избрания тапет. Ако видите съобщение, че настройките за нов таб са модифицирани от разширението, изберете Keep changes.

Използването на тапет като фон се превърна в нещо като стандарт при много приложения. Тази нова мода се утвърди още повече с появата на опцията Windows Spotlight, чиято идея е да показва разнообразни пейзажи в т.нар. Lock screen при Windows 10. В този ред на мисли, ще споменем и Panda Free Antivirus (Panda Dome), която използва планински пейзаж като фон на основния си прозорец. Приложението Mail във Windows 10 също използва подобен пейзаж като фоново изображение.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *