Advanced Options WinRE

Как да влезем в Advanced Startup Options при Windows 8 или Windows 10

Advanced Startup Options (Разширени опции за стартиране) е централизирано меню за отстраняване на неизправности и възстановяване на операционната система в Windows 8/8.1, както и в Windows 10. Тази възможност заменя System Recovery Options – съвкупност от инструменти за диагностика и възстановяване, налични в Windows 7 и Vista.

Интерфейсът на Разширени опции за стартиране дава достъп до куп полезни възможности като Command Prompt, System Restore, Refresh Your PC (само при Windows 8/8.1), Reset this PC (Reset your PC), Start-up Repair, System Image Recovery и др. Тези инструменти идват на помощ тогава, когато по някаква причина Windows е сериозно повреден и не иска да зареди.

Екранът на разширените опции за стартиране (Advanced Startup) може да се появи автоматично при две определени системни грешки, при които Windows не се зарежда. Независимо от това, потребителят може да стартира това меню винаги, когато му потрябва.

В настоящия материал ще разгледаме шест различни начина за стартиране на екрана Разширени опции за стартиране (Advanced Startup Options). Важно е да уточним, че първите три метода са приложими тогава, когато Windows е в състояние да се стартира нормално. Ако вашата Windows 8/8.1/10 операционна система е сериозно компроментирана и не иска да зареди, то тогава нямате друг избор, освен да се насочите към метод 4-6.

Метод 1: Shift + Restart

Това е най-бързия и лесен начин да стартирате Advanced Startup Options, но е приложим при наличие на работещ Windows 8/8.1 или Windows 10.

Докато сте под Windows натиснете/задръжте натиснат клавиша Shift от клавиатурата и паралелно с това извикайте Restart през менюто win Start (Start > Power > Restart). Между другото този метод работи и ако извикате Shift+Restart още през екрана за вписване в Windows.

Метод 2: През Settings/PC settings на Windows 10 или Windows 8/8.1

Стартирането на Разширени опции за стартиране от работеща операционна система Windows 10 или Windows 8/8.1 може да стане по следния начин:

Windows 10

Отидете на win Start > Settings Settings > Update & Security > Recovery (win Старт > Settings Настройки > Актуализиране и защита > Възстановяване). От параграф Advanced startup (Разширено стартиране) кликнете на бутон Restart now (Рестартирай сега).

Restart now

Системата ще се рестартира и след това ще зареди менюто Advanced startup.

Windows 8 или 8.1

Отидете на win Start > Settings PC settings > Update and recovery > Recovery. От параграф Advanced start-up кликнете на бутон Restart now, както е показано на изображението.

Restart now

Системата ще се рестартира и ще зареди интерфейсът на Разширени опции за стартиране.

Метод 3: С команда Shutdown в Command Prompt

Тук ще използваме команда „shutdown“ с два допълнителни параметъра, изпълнена в Командния прозорец на Windows 8/8.1 или Windows 10.

shutdown /r /o

1. Стартирайте Command Prompt (Команден прозорец) в Windows. За стартирането му можете да използвате формата за търсене, където да потърсите cmd или да изпълните cmd.exe в прозореца Run (клавишна комбинация win + R).

2. В командния прозорец напишете следната команда и натиснете Enter:

shutdown /r /o

3. Ще видите съобщение „You’re about to be signed out“ и текст, който ви казва, че Windows ще се изгаси след по-малко от минута. Просто кликнете на бутон Close, за да го затворите.

кликнете на Close

4. След още малко време ще видите съобщение „Please wait…“ (Моля изчакайте), след което Advanced startup options ще се появи на екрана.

Ако не ви се чака и искате мигновено да бъде зареден Advanced Startup, вместо показаната горе може да използвате следната „разширена“ команда:

shutdown /r /o /f /t 00

Напомняме ви, че преди изпълнението ѝ трябва да сте запазили текущата си работа и да сте затворили всички прозорци на екрана. В този си вид командата затваря всички приложения принудително и незаписаните документи/файлове просто ще се загубят!

Метод 4: От инсталационна медия за Windows 10 или Windows 8/8.1

Advanced Startup Options може да бъде зареден и от инсталационна медия – DVD с Windows или USB флаш памет с качен инсталационен пакет на Windows 10 или Windows 8/8.1.

1. Необходимо е да заредите инсталацията на Windows от инсталационната медия. За целта поставете инсталационния диск/флаш памет и рестартирайте системата.

Ако след рестарта инсталацията не тръгне сама, то ще се наложи да промените реда на устройствата за зареждане в BIOS/UEFI. Като първо устройство за зареждане трябва да е зададено това устройство, където е поставена инсталационната медия – CD/DVD или USB (USB-HDD). На следващо място трябва да е твърдия диск (SSD), където е инсталирана операционната система.

Инсталационната медия може да бъде заредена и през т.нар. Boot меню, без да е необходимо да променяте реда на устройствата за зареждане. Обикновено още на първия екран при включване на компютъра системата показва с кой клавиш се достъпва до Boot менюто.

2. След като инсталационният DVD диск/флашка бъде открит, ще видите надпис „Press any key to boot from …“.

Pres any key to boot from CD or DVD...

Действайте бързо и натиснете произволен клавиш от клавиатурата, за да зареди инсталацията на Windows.

3. Първоначално ще видите екран с логото на Windows, след което пред вас ще се появи следният екран:

Кликнете на Next

Просто продължете напред с Next, оставяйки езиковите настройки така, както са по подразбиране.

5. В следващия екран кликнете на линка долу в ляво – Repair your computer.

Repair your computer

6. Опцията за „поправка“ на компютъра ще ви отведе до интерфейса на Advanced startup options.

Метод 5: Чрез устройство за възстановяване или диск за поправка на Windows 10/8/8.1

Windows 8 (8.1) и Windows 10 позволяват създаване на устройство за възстановяване върху USB флаш памет. Зареждайки го, вие получавате достъп до разширените опции за стартиране. Използването на устройство за възстановяване се използва тогава, когато Windows е сериозно повреден и стартирането на Advanced Startup е невъзможно по начина, описан в метод 1-3.

Вече сме писали как можете да си направите такова устройство за възстановяване върху USB флаш памет. Ако вашата операционна система отказва да зареди, няма страшно – можете да си направите такова устройство за възстановяване и от друг компютър, стига той да използва същата версия на операционна система Windows.

Виж Как да създадем USB устройство за възстановяване на Windows 8

Виж Създаване на USB флаш устройство за възстановяване на Windows 10

Горе-долу на същия принцип функционира и предварително направен от вас диск за поправка на системата (System repair disc). Ако вашата компютърна система разполага със CD/DVD устройство, лесно можете да си направите такъв през интерфейса на Windows (Control Panel > Backup and Restore (Windows 7) > Create a system repair disc). Този диск (CD или DVD) можете да съхраните и използвате в бъдеще при нужда.

Зареждането на предварително създадено устройство или диск за възстановяване (поправка) на Windows 10 или Windows 8 става по аналогичен начин на зареждането на инсталация от инсталационна медия (виж Метод 4).

Метод 6: Директен достъп до Advanced Startup Options с клавиш за бърз достъп

Този метод за достъп до разширените опции за стартиране може да не е приложим при някои компютърни системи! Други, най-вече преносими компютри с Windows 8/8.1/10 позволяват бърз достъп до опциите за възстановяване чрез натискане на клавиш или клавишна комбинация още през първия екран след включване на устройството. Наличието или не на подобна опция зависи от производителя на хардуера на вашия компютър.

1. Стартирайте / рестартирайте вашия компютър или лаптоп.

2. Още на първия екран, преди да е започнало зареждането на операционната система се огледайте за легенда с клавиши за бърз достъп до UEFI, Boot menu и т.н. Това, което трябва да търсите е бутон за достъп до System Recovery, Advanced Startup, Recovery или нещо от този род. При някои устройства като клавиш за бърз достъп до менюто за възстановяване може да се използва F11, при други F8, а при трети съвсем различен.

Изборът на конкретен метод за достъп до интерфейса за възстановяване, наречен Advanced Startup Options или Разширени опции за стартиране в Windows 8/8.1/10 зависи преди всичко от това дали операционната система е в състояние да зареди или не. Независимо по кой начин сте влезли в менюто, за да получите достъп до инструментите за поправка и възстановяване, трябва да изберете секция Troubleshoot от началния екран на Advanced Startup.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

2 thoughts on “Как да влезем в Advanced Startup Options при Windows 8 или Windows 10”

  1. Здравейте, може ли това меню да се използва за преинсталиране на windows??

    1. Здравейте!
      Менюто Advanced Startup Options дава достъп до опцията Reset this PC (Reset your PC при Windows 8) или това е т.нар. „Нулиране на компютъра“. Тази опция позволява да върнете операционната система в първоначалния й вид – премахват се абсолютно всички инсталирани програми, направени настройки, дори има опция от твърдия диск да се премахне всичката информация. Ефектът е същия като след преинсталация на Windows, но не се изисква инсталационен DVD диск или флашка! Така че, ако това визирате – да, може да се нулира съществуваща инсталация на Windows? От друга страна, ако желаете да разделите твърдия си диск отново ще ви е необходима инсталационна медия – DVD или флаш памет за Windows.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *