Windows 10 USB

Създаване на USB флаш устройство за възстановяване на Windows 10

Още с появата на Windows 8 от Майкрософт въведоха възможност за създаване на USB устройство за възстановяване на системата, което може да се окаже спасителния пояс при сериозна повреда на операционната система. Посредством такова устройство може да поправите и дори да преинсталирате операционната система в случай, че проблемът е толкова сериозен, че Windows не иска въобще да зареди.

В Windows 10 и Windows 8 тази възможност се казва Create a Recovery Drive (Създаване на устройство за възстановяване) и единственото, което ще ви е необходимо е празна флаш памет и работещ Windows. В случай, че системата е сериозно засегната и операционната система не иска да зареди, устройство за възстановяване (Recovery Drive) може да бъде направено от друг компютър, стига версията на Windows 10/8 да е същата. С други думи, ако използвате 64-битова версия на Windows 10, то операционната система, от която създавате устройството, също трябва да е Windows 10 и също да е 64-битова.

Под устройство за възстановяване обикновено се има предвид USB флаш памет, върху която се записват нужните файлове, за изпълнение на възстановяването на операционна система.

За този материал използвахме компютър с Windows 10, но за потребителите на Windows 8 ще споменем, че нещата са горе-долу същите.

За Windows 10 минималният размер на флаш паметта, която ще ви е необходима е 4 или 8 GB в зависимост от това дали използвате 32-битова или 64-битова операционна система. Тъй като се създава резервно копие на системните файлове препоръчваме, ако имате възможност да използвате флаш памет с по-голям капацитет от минималния – примерно 16 GB. Ако върху USB паметта имате записана някаква важна информация, задължително я копирайте предваритлно на друг носител, тъй като ще бъде загубена.

Създаване на Устройство за възстановяване (Recovery Drive) – стъпка по стъпка при Windows 10

1. Поставете флаш паметта в USB порта на вашия компютър. Изберете Start Start > Settings Settings (Start Старт > Settings Настройки). В полето за търсене на приложението Settings (Настройки) напишете ключова дума „recovery drive“, след което изберете Create a Recovery Drive от резултатите. Ако сте с български езиков интерфейс на операционната система и не откривате резултати по горния начин, пробвайте с ключова дума „възстановяване“ или „устройство за възстановяване“ в търсачката.

Може да използвате и опцията Search Windows за търсене, намираща се в лентата със задачите до старт менюто, както е показано на снимката.

Search Recovery drive

Алтернативен път до тази възможност е Control Panel > Recovery > Create a Recovery Drive (Контролен панел > Възстановяване > Създаване на устройство за възстановяване).

2. Отваря се съветникът Recovery Drive. Уверете се, че е поставена отметката на Back up system files to the recovery drive (Архивиране на системни файлове в устройството за възстановяване). Това означава, че върху флаш паметта освен необходимите файлове за стартиране на процес по възстановяване, ще бъдат копирани всички системни файлове. След това продължете напред с Next.

Create Recovery drive

3. Възможно е системата да се „позамисли“, след което ще видите долния прозорец.

Create Recovery drive

Трябва да изберете кое от наличните устройства да използвате. Ако нямате включена друга флаш памет, освен тази която ще използвате, тя ще е маркирана по подразбиране. Продължавате напред с Next.

4. Следващият прозорец ви предупреждава, че всички файлове от използваното USB устройство ще бъдат изтрити. Отново напомняме, че ако имате важна информация върху флаш паметта, предварително трябва да я преместите на друг носител, защото в следващата стъпка паметта ще бъде форматирана. За да стартирате процеса по създаване на USB устройство за възстановяване на Windows, кликнете на Create (Създаване).

Create Recovery drive

5. Започва процесът по форматиране на флаш паметта и копиране на системните файлове върху нея, необходими за възстановяване на Windows. Когато процесът приключи ще излезе финалният прозорец, където логично избирате Finish.

Create Recovery drive Finish

За да заредите процеса по възстановяване на Windows с вече направената „спасителна“ флашка е необходимо в BIOS/UEFI да зададете като първо стартиращо устройство (1st boot device) – USB (USB HDD). Всъщност, важното е в реда на зареждане (меню Boot > Boot priority order при повечето компютри) USB устройството да е поставено преди твърдия диск (HDD). Така след като сте поставили в някой от портовете вече направената флаш памет, ще видите boot менюто на Windows, от което първо трябва да изберете езика на клавиатурата, а след това подходящо действие за поправка на системата от меню Troubleshoot.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *